Spíler

A kisgömböc

Közzétéve: 2014. június 13. Szerző: Penge Borissz

kis gömböc.jpg

Sorra jönnek a Budapestet érintő kormányzati intézkedések, amelyek persze a független és haladó sajtó haragját is kivívták. Persze, ha Bátonyterenyét, Devecsert vagy akár valamelyik megyeszékhelyet érintenék, senki le nem szarná.

Szóval kezdjük az elején: egyes minisztériumok költöznek. Pontosabban leköltöznek, mert a szemétdomb tetejéről lefelé vezet az út. Mindennek persze vannak hagyományos okai is: Debrecenben hagyományosan erős az agrárium kultúrája, Székesfehérvár pedig tradicionális katonaváros. Felmerült még a BM vagy az EMMI Miskolcra költöztetése is. Persze meglepetten kárognak egyesek, hogy most akkor mi lesz. Hát, ahogy sokan kénytelen Budapestre költöztünk a munka miatt, úgy most az irány megfordul. Még jól is járhatnak ezzel, hiszen egy Budapesten eladott ingatlan értékéből Debrecenben vagy Fehérváron még jobbat is lehet vásárolni.

Mindazonáltal elkergetnék egy tévképzetet, ez nem decentralizálás. Az az lenne, ha az önkormányzatoknak nagyobb mozgásterük (és felelősségük) lenne, azonban (sajnos) ezzel ellentétes tendenciák rajzolódtak ki az elmúlt 4+20 évben. Legalább egy jó kezdeményezés és a zinternet korában nehogy már ebből probléma legyen.

A másik ezzel kapcsolatos friss hír, hogy Lázár János magához vonná a fővárosi fejlesztési pénzeket. Valóban, ha valami, akkor a budapesti közösségi közlekedés egy katasztrófa. Bár könnyebb eljutni bárhova közösségi közlekedéssel Budapesten, mint sok nyugati nagyvárosban, de ezt cserébe az állam fizeti. Itt van például a 4-es metró. Hagyján, hogy idejétmúlt vonalon tök fölösleges. De az vérforraló, hogy egy vidéki kisgyerek hogyan jut el az iskolába, cserébe százmilliárdokat költünk arra, hogy Budapesten 5 perccel hamarabb el lehessen jutni piálni a belvárosba.

És nem, erre nem ok, hogy Budapest fizeti a legtöbb adót és nem valami egalitárius baromságból kiindulva. Az elmúlt 150 év egyoldalú fejlesztéspolitikája a Budapesten kívül sok teret nem adott másnak. Előbb fővárost kellett építeni Béccsel versenyezve, később ideológiai okokból a munkásosztály fellegvára kapta a lóvét.

Budapest az ország elkényeztetett gyereke. Egy kisgömböc, ami mindent felzabálna, de semmit sem becsül meg. Nem hiszek a „bűnös város” ideológiában, de a képmutatás szúrja a szemem. És amíg ez a közhangulat ne várjuk, hogy bármi lesz a leszakadó régiókkal, a cigányok integrációjával és a nyugati életminőség elérésével, mert minden elől csak ez szívja el a levegőt.

Addig nekünk csak a sipítozó libsik maradnak a körúton belül, akik azt hiszik magukról, hogy értelmiségiek.

Közzétéve: 2014. június 13. Szerző: Penge Borissz

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr176299014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása