Spíler

A Google kilóra megveszi Brüsszelt?

Közzétéve: 2015. június 27. Szerző: Jockey Ewingy

Vissza kellett venniük az arcukból a technológiai óriás csúcsvezetőinek miután többfrontos harcra kényszerültek Brüsszelben, London pedig Google-adónak nevezett terhet vetett ki az agresszív stratégiát követő multikra. A kaliforniai cégnél azóta úgy megforgatták a lobbipörgettyűt, hogy június elején az eurokraták már Ellie Gouldinggal ünnepelték a YouTube születésnapját.

A brüsszeliták korábban arra panaszkodtak, hogy a Google minden problémás ügyben fölényesen, lekezelően viszonyult az Európai Unió képviselőihez, véleményüket minden alkalommal lesöpörte az asztalról. Néhány hónap alatt azonban nagyot változott a világ, főleg azt követően, hogy több ügyben is elkezdett szorulni a hurok a multi nyaka körül. Az aktuális ügyek már a cég üzleti modelljének alapvető elemeit is érinthetik, ezért elképesztő összegeket csoportosítottak át lobbizásra és PR-ra. Emellett a hozzáállásukon is próbálnak változtatni, és ma már hajlandók szóba állni az európai intézmények képviselőivel.

A piaci erővel való visszaélés

Az Európai Bizottság áprilisban indított eljárást a Google ellen, mert az a saját ár-összehasonlító kereskedelmi alkalmazását, a Google Shoppingot részesítette előnyben a riválisokkal szemben, amivel a Bizottság szerint visszaélt a keresőszolgáltatások terén betöltött vezető pozíciójával (jelenleg 90 százalékos a piaci részesedése az Európai Unióban). A Bizottság szerint ez a magatartás hátráltatja a piaci versenyt, sérti a fogyasztók érdekeit és ellentétes az EU trösztellenes szabályaival is. Navracsics illetékes kollégája, a dán Margrethe Vestager szerint a cél annak megakadályozása, hogy egyes cégek mesterségesen leszűkítsék az európai fogyasztók rendelkezésére álló választékot, és ellehetetlenítsék az innovációt.

A valódi veszélyt azonban egy másik eljárás jelenti a Google-re. Ezt Vestager a Google mobil operációs rendszerekkel, alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos magatartása miatt indította el. Az uniós biztos szerint a Google az Androiddal kapcsolatban is versenykorlátozó magatartást tanúsít, és itt is visszaél az erőfölényével (a mobilkészülékek 80 százalékán fut Android oprendszer). Az Android esetében jelenleg azt elemzik, hogy a Google az uniós trösztellenes jogszabályokat megsértve hátráltatja-e a rivális alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését és piaci hozzáférését. A gyanú szerint a Google – cserébe azért, hogy a készülékgyártók rendelkezésére bocsátja az Androidot – kikötötte, hogy kizárólag a saját alkalmazásait lehet előtelepíteni az androidos készülékekre. Ha itt elbukik a Google az nagy érvágás lenne a cégnek és nemcsak azért, mert az uniós jog értelmében akár 6 milliárd eurós bírságot is ki lehet rá vetni.

A kaliforniai székhellyel működő multi 2011-hez viszonyítva 480 százalékkal növelte a lobbizásra fordított kiadásait. A GE mellett jelenleg a Google a legaktívabb cég a lobbizás terén Brüsszelben. A Politico szerint a YouTube születésnapjára rendezett négyhetes brüsszeli rendezvénysorozat is abba a folyamatba illeszkedik, mellyel a Google meg akarja puhítani az uniós döntéshozókat, és javítani akarja az imázsát az EU-ban. De ide sorolható az is hogy Matt Brittin, a Google európai feje, már havonta átrepül tárgyalni Londonból Brüsszelbe, ami igen éles váltás a korábbi távolságtartó keménykedéshez képest.

A felejtéshez való jog

Nem csak a trösztellenes szabályokkal küzd a technológiai óriás Európában. Az Európai Unió Bíróságának döntése nyomán 2014 óta a Google az európaiak számára biztosítja a jogot, hogy bizonyos feltételek mellett kérelmezhessék az adataik eltávolítását a Google-keresések eredményeiből. A cég megvizsgálja a kérelmeket, majd „a személyiségi jogok és az információhoz való jog között lavírozva dönt róla.” Jelenleg az okoz problémát, hogy a keresőóriás kizárólag az európai oldalairól távolítja el a találatokat. A tagországokon kívülről továbbra is megjelennek az eltávolított tartalmak. A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) most azt szeretné elérni, hogy a Google ne csak a lokalizált találati listából távolítsa el a találatokat, hanem a google.com oldalról is. A Google eddigi hozzáállását látva úgy tűnik, ezen a téren egyhamar nem lesz valódi áttörés.

A Google-adó és az ír-holland szendvics

Az amerikai nagyvállalatok gyakran azért alapítanak Európában leányvállalatokat, hogy elkerüljék a magas amerikai társasági adó megfizetését. Néhány évvel ezelőtt figyelt fel a sajtó és az európai közvélemény arra, hogy a Google valójában alig adózik Európában. A cég Írországba irányítja át szinte az összes nemzetközi kirendeltségétől a bevételeit, ahol egy ügyes trükkel mentesül az adófizetés nagy része alól. A multik egyik legismertebb adóoptimalizálási technikáját az úgynevezett ír-holland szendvicset alkalmazza. „Az európai tevékenységekből származó bevételetek az ír leányvállalathoz, a Google Irelandhoz futnak be, ahol a legalacsonyabb a vállalati adókulcs Európában (mindössze 12,5%). A Google ír leányvállalatától a pénzek egy holland céghez, a Google Netherland Holdingshoz kerülnek, kikerülve így az írországi adófizetés egy részét. Végül pedig a holland cégtől, amelyet olyannyira csak erre a célra tart fenn a Google, hogy még alkalmazottja sincsen, a Google másik ír leányvállalatához, a Google Ireland Holdingshoz futnak be a bevételek jogdíjak formájában, ami viszont már az adóparadicsomként ismert Bermudákon adózik.” Nagy-Britannia tavaly határozott arról, hogy a multinacionális vállalatok profitjára 25 százalékos adót vet ki idén áprilistól, ha külföldre viszik a nyereségüket. Ezt nevezik Google-adónak. Az intézkedést azzal indokolták, hogy számos nagy amerikai vállalat kijátszotta a brit adórendszert. Ennek az új adónak elsősorban elrettentő hatása van: így próbálják rávenni a cégeket, hogy a nemzetközi trükközések helyett fizessenek rendesen társasági adót. Az új típusú adó terítéken van már Spanyolországban, Franciaországban és Ausztráliában is. És úgy tűnik nálunk is.

Közzétéve: 2015. június 27. Szerző: Jockey Ewingy

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr887578202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása