Spíler

Pofára esett az Uber az Egyesült Államokban is

Közzétéve: 2016. május 17. Szerző: Hattori

4cff197a3d635c50544a82da07cfff45.jpg

Egy helyi népszavazás után a texasi Austin városában sem elérhető már az Uber alkalmazás. Az azonos versenyfeltételeket fontosabbnak ítélték a választók.

A népszavazás arról szólt, hogy az Uber és a hasonló szolgáltatást végző cégek kedvezőbb önkormányzati szabályozás alá kerüljenek. Uberéknek annyira fontos volt a dolog, hogy 9 millió dollárt nyomtak bele a kampányba, aztán fenyegetőztek is. Bukták a szavazást, bosszúból 10 ezer sofőrt rúgtak ki.

Texas az USA második legnépesebb és legnagyobb szövetségi állama, Austin fővárosa pedig a 11. legnagyobb metropolisz az Egyesült Államokban. Austin arról is ismert, hogy minden évben helyszínül szolgál az egyik legnagyobb technológiai fesztiválnak, csak úgy nyüzsögnek az okos, innovatív, trendi fejlesztők, dizájnerek, továbbá elég gyengén kiépített a tömegközlekedés. Austin egy Uber-kánaán a megosztáson alapuló személyszállításra – írja a The New York Times.

De hiába a trendiség, a sok pénz, az előírásokat mindenkinek be kell tartani. Austinban minden taxistól ujjlenyomatot vesz a rendőrség. Az Uber ebbe nem ment bele ebbe, ráadásul úgy, hogy 2015-ben hét esetben is szexuális zaklatás miatt nyomozott a rendőrség a megosztáson alapuló személyszállítást végző sofőrök esetében.

Ráadásul az Uber állításával szemben a városban nem csökkent a forgalom. „Az Uber sofőrjei bárhol és bármikor megálltak, akár egy úton is, hogy felvegyenek vagy kirakjanak valakit” – mérgelődtek a helyi lakosok.

Az meg csak olaj volt a tűzre, hogy a népszavazásból az Uber presztizskérdést csinált, arrogáns stílusban fenyítette be a helyieket a sofőrök kirúgásának lehetőségével. Ennyit ér nekik a munkavállaló.

Az Uber ellen szavazók többsége nem akarta elküldeni a techcéget, de a közösségi játékszabályok betartását fontosabbnak gondolták. Gondolhatunk bármit arról, hogy helyes-e az ujjlenyomat vétel a sofőröktől, de ha ez a szabály, akkor ezt be kell tartani, és még egy Uber sem mehet szembe nyíltan a szabályokkal. Léteznek bevett eljárások az előírások módosítására.

Mindez a budapesti heti rendes taxistüntetések miatt érdekes. Sok szempontból eléggé vállalhatatlan a taxisok tüntetgetései, de a szabad vállalkozás mintapéldájának tekintet Egyesült Államok egyik városának esete is ugyanazt a szempontot világítja meg, amiért a budapesti taxisok bénítanak: szabadság egyenlő feltételekkel.

Nem beszélve arról, hogy az Uber megpróbálja a vitát a jövő vs. múlt kontextusban kommunikálni, ami azért jó nagy csúsztatás, mert nem erről van szó, hanem egyszerű szabálykövetés vs. szabályelkerülés vitáról.

Közzétéve: 2016. május 17. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr268724582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása