Spíler

Mégis lehet sztrájkolni Magyarországon?

Közzétéve: 2016. április 14. Szerző: Hattori

45241922.jpg

Meglehetősen komikus, hogy éppen a pedagógus szakszervezetek cáfolnak rá Pukliék Tanítanék mozgalmára.

Tegyük félre azt a kérdést, hogy kinek van igaza, és milyen vélt vagy jogos problémák jelentkeznek az oktatásügyben, és eresszünk meg egy szánalmas mosolyt Pukli István önjelölt megmondóember Tanítanék mozgalma felé, amiért azzal az aljas hazugsággal hirdették meg (elbukott) polgári engedetlenségi mozgalmukat, hogy amúgy Magyarországon nem lehet sztrájkolni.

Ma Magyarországon a sztrájktörvény megköti a szakszervezetek kezét, ezért nagyon nehéz, szinte lehetetlen törvényes módon tiltakozni a minket ért sérelmek ellen. Ezért döntöttünk úgy, hogy visszatérünk egy korábbi, egyszerűbb „módszerhez”, az egyetlen, jelenleg a kezünkben lévő eszközhöz: a polgári engedetlenséghez – áll a Tanítanék mozgalom honlapján.         

Ehhez képest azt olvashatjuk, hogy „ötórás egyeztetés után megállapodott az április 20-ai sztrájk elégséges szolgáltatásairól a kormány és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága”.

Túl sokat nem kell magyarázni a tényeket. Mégis lehet sztrájkolni, és még annyira nem is nehéz megállapodni a feltételekben, öt óra elegendő volt rá.

De még mielőtt azt hinnénk, hogy a tanári társadalommal valami fondorlatos harcot vív sztrájkjuk megszervezése terén, nézzük meg, hogy csak az idei évből eltelt 4 hónapban kik „fenyegettek” vagy használták a nyomásgyakorlás ezen formáját.

„A béremelésekről folytatott tárgyalások során nem jutott megállapodásra a Vasutasok Szakszervezete a MÁV-val, de egyelőre elhalasztják a tervezett sztrájk bejelentését, ugyanis még bíznak a megállapodásban.”

„Megállapodás született a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége között az idei béremelésről, így nem lesz sztrájk a Volán-társaságoknál - közölte a nemzeti vagyonkezelő, valamint a Közúti Közlekedési Szakszervezet pénteken.”

„Sztrájkbizottságot alakítottak, és rendhagyó sztrájkra készülnek a BKV-sok.”

„A sztrájk egyáltalán nem zavarta meg Miskolc életét, nyugalom van a városban, a közlekedés zavartalan, megfelelő a járatsűrűség.”

„Nyomásgyakorló eszközként sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHFSZ), miután a hétfőn tartott bizalmi értekezletén eredménytelennek nyilvánította az Audi Hungaria Motor Kft. vezetőségével eddig folytatott idei évi bértárgyalásokat.”

„Sztrájkbizottságot alakítottak a Tesco dolgozói, erről csütörtökön az áruházlánc vezetését is értesítették.”

Szóval a csúnya kormány annyira ellehetetleníti a sztrájk intézményét, hogy csak a MÁV-nél, Volánnál, BKV-nál, a miskolci tömegközlekedési vállalatnál, az Audinál és a Tesconál gondolkodtak sztrájkban.

Inkább arról van szó, hogy a szakszervezetekkel szemben a munkavállalók bizonytalanok, mert nem érzik azt, hogy valójában érdekeiket képviselik, nem tudtak megfogalmazni támogatott célokat, emiatt tagságuk gyengén szervezett, és sokszor egyszerűen baromságokat állítanak, és gyanúsan kezelik a rájuk bízott vagyont és pénzt.

Egy gyöngyszem: „antiszemita Jobbik-szimpatizánsok titkos szervezkedése előzte meg a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének májusi elnökválasztását – mondta a hirado.hu-nak Gaskó István, az érdekvédelmi szövetség leszavazott vezetője. A szakszervezet alelnöke visszautasította a vádakat. Azt ajánlotta Gaskónak, forduljon pszichiáterhez. Szerinte a szakszervezeti tagok unták már a volt elnök hatalmi gőgjét, urizálását és despotizmusát.”

És egy másik arra vonatkozóan, hogy mennyire szervezetlenek a szakszervezetek. „A tegnapi napon – az ország többi polgármesteréhez hasonlóan – levelet kaptam a Pedagógus Szakszervezet elnökétől, Galló Istvánnétól, amelyben arra kér, hogy a szakszervezet sztrájkfelhívását postázzam az érdi közoktatási intézmények vezetőinek. […] Galló Istvánné láthatóan nem ismeri az önkormányzati törvényt. Ez ugyanis nem írja elő és nem is teszi lehetővé a polgármesterek számára sztrájkok szervezését. Ha a szakszervezeti tagdíjakból nem futja postai bélyegre, ha nem kellően felkészült az apparátusa ahhoz, hogy leveleket postára adjon vagy emailen elküldjön, akkor a vezetői képességeit kellene önkritika alá vonnia.” – T. Mászáros András, Érd polgármesterének közleménye.

Pukliék jobban tették volna, ha bölcsen hallgatnak, és nem próbálnak lejárati egy nagyon fontos alkotmányos jogot, nem kommunikálják azt, hogy a kormány megölte a sztrájkot. Minimum a szakszervezeteknek kellett volna a leghangosabban letorkolni Puklit, márha tényleg komolyan veszik magukat.

Közzétéve: 2016. április 14. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr928604508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása