Spíler

Versenyfutás a második helyért – besült a néppártosodás?

Közzétéve: 2016. január 28. Szerző: Zöld Íjász

image_6.jpegRosszul sikerült 2015 az ellenzéki pártoknak, és 2016 se kezdődött jobban. Továbbra is eldöntetlen a váltópárti státuszért folytatott harc az MSZP és a Jobbik között, a DK nem tudott érdemben erősödni, az Együtt, a PM, az LMP és a többi törpepárt pedig elkeseredetten küzd a felszínen maradásért.

Nagy reményekkel fordult rá 2015-re az ellenzék, különösen a Jobbik, amely már elsőszámú kihívónak érezhette magát, különösen a tapolcai időközi választást követően. Meg is született az ex-szélsőjobboldali pártnál az új néppártosodási stratégia, ami jól illeszkedik a 2014-es cukiságkampányhoz. Csak azzal nem kalkuláltak, hogy pont egy olyan kihívás éri hazánkat 2015-ben, mely soha nem látott mértékben teszi szükségessé a rendületlen, nemzeti kiállást. A Fidesz pedig lehetőséget kapott ezzel arra, hogy megmutassa: képes sikeresen kezelni egy olyan rendkívüli kihívást, mint a migrációs válság. A Jobbik eközben légüres térbe került. Hiába játssza Vona Gábor a nép egyszerű gyermekét és a modern Mátyás királyt – a cukrászdában, a büfében és a fatelepen –, ettől még nem fogják kormányképesebbnek tartani a pártját a magyar választók. Januárban olyan ütős témákkal jelentkeztek, mint egy kormányzati háttérintézmény, a Külügyi és Külgazdasági Intézet megszüntetése miatti aggodalom vagy a saját orosz támogatási ügyük napirenden tartása. Ha így folytatják, ebből még nagy pofára esés is lehet, talán érdemes lenne új tanácsadók után nézni. A Nézőpont felmérése szerint Jobbik az év első hónapjában sem tudott erősödni a decemberi mélyponthoz képest, a párt támogatottsága jelenleg 10 százalék a teljes felnőtt népesség körében. A Tárki januári felmérésében kicsit jobban szerepeltek: itt 12 százalékon állnak.

A DK mindeközben annyira benézte a migrációs válságot, hogy még azt a kevés lendületét is elvesztette, amit a 2014-es EP-választáson nyert. A kvóta melletti aláírásgyűjtéssel jogosan váltak közröhej tárgyává. Ennél még a „pozitív semlegesség” is jobb húzás volt az MSZP-től. Ahhoz képest, hogy a szocdemek Európa-szerte szenvednek, Tóbiásék a töketlenkedések ellenére se állnak rosszul. Tóbiás túlélte a novemberi kongresszust, a szocik pedig kicsit erősödtek is az év elején a Nézőpont mérése szerint, a teljes lakosságban így most 11 százalékon állnak. Mondjuk a Tárkinál csak 7 százalékon vannak a szocik. A többi pártról beszélni se nagyon érdemes. Az egykor nagyreményű Együtt és PM ma fényévekre vannak a bejutási küszöbtől is, gyakorlatilag láthatatlanok.

A jobboldalisággal nem vádolható Tárki mérése szerint a Fidesz eközben 54 százalékon áll a pártválasztók körében, ami ténylegesen példa nélküli Magyarországon egy kormányzati ciklus kellős közepén.

Közzétéve: 2016. január 28. Szerző: Zöld Íjász

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr38326670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása