Spíler

Kit küldjenek harcba a republikánusok Hillary ellen? Szavazz!

Közzétéve: 2015. július 20. Szerző: Jockey Ewingy

A demokrata indulók között fölényesen vezet Hillary Clinton, de a jobboldalon még teljesen nyitott a küzdelem. Az öt legesélyesebb közül vajon ki lenne a legjobb republikánus jelölt magyar szemmel? Spíler-voks.

John Ellis "Jeb" Bush

Stílusos lenne a Clinton-klán képviselője ellen egy másik nagy dinasztia tagját indítani – ez is jól példázná, hogy az USA a lehetőségek hazája: ha keményen dolgozol bármit elérhetsz, de azért adhat egy kis hátszelet, ha valamelyik közeli hozzátartozód az Egyesült Államok elnöke volt. Ebben az esetben ugye ketten is: Jeb apja, George H.W. Bush és a testvére, George W. Bush. De a 62 éves Jeb szavaival élve: „A verseny nyílt, ahogyan annak lennie kell.” Ő is érezhette, hogy a Bush felirattal kampányolni kicsit erős lenne, az elnökválasztási logóján így csak a Jeb! név szerepel. Kérdés, hogy sikerül-e úgy felvállalnia apja örökségét, hogy közben bátyja elnökségétől megfelelő távolságot tartson, és a szükséges mértékben elhatárolja magát. Ez egyáltalán nem könnyű, újságíróknak már sikerült is sarokba szorítaniuk az iraki háború ügyében. Jeb egyébként ingatlanfejlesztőként kezdte, majd 1999 és 2007 között két cikluson keresztül Florida kormányzója volt. A republikánus párton belül mérsékeltnek számít. Az előválasztás során ez inkább hátrányt jelent, de ha elnyeri a jelöltséget, akkor több esélye lehet Hillary ellen, mint egy keményvonalasnak. Oktatási és a bevándorlási ügyekben olyan álláspontot képvisel, amit a republikánusok többsége elutasít. Támogatná például, hogy jogi státuszt kaphassanak egyes illegális bevándorlók. Az Egyesült Államokban a hispánok támogatása nélkül elnökválasztást nyerni ma már szinte lehetetlen. Jebnek jól jöhet, hogy felesége mexikói és folyékonyan beszél spanyolul.

Marco Antonio Rubio

Kubai gyökerei miatt nála is játszik a „latino faktor”, de reményei szerint a fiatalokat is könnyebben meg tudja szólítani, hisz 44 évével elég fiatalnak számít ebben a mezőnyben. 2011-ben került be a kongresszusba, korábban házelnök volt a floridai képviselőházban. A konzervatívok szemében viszont akár hátrányt is jelenthet, hogy – Obamához hasonlóan – jó retorikai képességekkel bíró fiatal szenátorként tűnt fel, kormányzói tapasztalat nélkül. A politológus-jogász Rubio a diplomaszerzést követően először a republikánus elnökjelölt, Bob Dole kampányában dolgozott, majd 2000-ben választották be a floridai képviselőházba. Kezdetben szoros szálak fűzték a Tea Party-hoz, de eltávolodtak, miután támogatta a bevándorláspolitika reformját és a katonai kiadások növelését. Rubio szerint nézetei összhangban vannak a katolikus egyház tanításával. Ellenzi az abortuszt, ahogy a melegházasságot és a fű legalizálását is. A globális felmelegedés szerinte nem emberi tevékenység következménye.

Donald Trump

A 69 éves Trump az USA egyik legismertebb üzletembere, de leginkább szókimondásáról és botrányairól ismert. A Forbes magazin szerint a világ 405. leggazdagabb embere. Ingatlan- és szállodai befektetései mellett az NBC televízióban futó The Apprentice műsorvezető-producere, valamint a Miss Universe és a Miss USA szépségversenyek tulajdonosa. A felmérések szerint Jeb Bush mellett ő a legnépszerűbb a Republikánus Párt választói körében. Trump ugyanakkor komoly botrányt kavart azzal, hogy kampánynyitóján azt mondta, hogy a mexikói bevándorlókkal együtt „bűnözés és drog érkezik" az Egyesült Államokba, és kijelentette, hogy végig falat építtetne a 3000 kilométer hosszú amerikai-mexikói határon, amelynek költségét Mexikóval fizettetné meg. McCain élesen bírálta a kijelentéseiért Trumpot, amire a milliárdos úgy reagált, hogy McCaint csak azért tisztelik háborús hősként, mert Vietnamban anno fogságba esett. „Én azokat szeretem, akiket nem fogtak el" - tette hozzá. Ezt követően gyakorlatilag mindenki elhatárolódott Trumptól.

Scott Walker

Scott Walker wisconsini kormányzó egy hete jelentette be hivatalosan, hogy versenybe száll az elnökjelöltségért. A 47 éves politikus elsősorban keményvonalas jobboldali nézeteiről ismert. Walker azzal kampányol, hogy Wisconsinban csökkentették az adókat és az állami kiadásokat, az abortuszt korlátozó jogszabályt fogadtak el, enyhítették a fegyverviselési szabályozást, valamint a tanárok és egyetemi oktatók „kiváltságait” megnyirbáló oktatási reformokat hoztak. Walker 2012-ben szerzett széleskörű országos ismertséget, amikor is szakszervezetek kezdeményezték visszahívását, mert a kormányzó megfosztotta a közalkalmazottakat a kollektív béralku jogától, és a munkavállalói érdekvédők több szerzett jogát is korlátozta. Miután Walker „túlélte” a visszahívási szavazást, a republikánusok körében elég felkapott arc lett.

Rand Paul

Ron Paul neve sokaknak ismerősen cseng, ő kétszer is volt republikánus elnökjelölt-aspiráns, és talán ő a libertárius gondolkodás egyik legismertebb képviselője. Az ő fia Rand Paul, aki most apja nyomdokaiba lépett. Az 52 éves, orvosi végzettséggel rendelkező Rand Paul áprilisban írta fel honlapjára, hogy versenybe száll az elnökségért, hogy visszatérítse az országot „a szabadság és a kormányzat korlátozásának elveihez.” Aki tudja mi az a libertárius gondolkodás, az azt is tudja, hogy Magyarországon ennek Kész Zoltánon kívül is csak néhány tucat híve lehet. Rand Paul se feltétlenül ragaszkodik ehhez a címkéhez, inkább „alkotmányos konzervatívnak” nevezi magát. A melegházasság, az abortusz és fegyver témákban a keményebbik állásponton van. Abortusztilalom, fegyverengedélyezés, és melegházasság-ellenesség jellemzi, de az utóbbi kérdésben már puhított az álláspontján. Apjától eltérően nem utasít el mindenféle külföldi katonai szerepvállalást, de összességében csökkentené a külföldi jelenlétet.

Közzétéve: 2015. július 20. Szerző: Jockey Ewingy

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr777640612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása