Spíler

A „legátszabottabb” választási körzet, vagy mégsem?

Közzétéve: 2015. február 24. Szerző: HanSoloo

veszprem.png

A „legátszabottabb” választási körzetben nyert a veszprémi független. WTF! Akkor most mégis csak megfelel az új választási rendszer?

A veszprémi időközi választás, nincs mit tenni, elúszott. Ennek tanulságait, illetve okait korábban már kielemeztük itt. A választókerület és a kétharmad elvesztésének következményeiről is számos elemzés látott már napvilágot, az ellenzék és a csatlós baloldali sajtó viselkedéséről azonban kevés szó esik.

Két napja várjuk már az “ismét elcsalta a választást a Fidesz” kezdetű bejegyzéseket, de akárhogy szugeráljuk, azok sehogy sem akarnak megszületni. Vajh’ hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy segítek: választási csalás, egyáltalán bármilyen csalás, korrupció, mutyi, sumákolás, simliskedés csak akkor létezhet ebben az országban, ha azt a kormánypártok csinálták. Legalábbis a ballibek szerint. Ezen kívül van még 67 földre szállt angyalunk a parlamenti patkóban az ellenzéki képviselők személyében.

Vizsgáljuk csak meg kicsit konkrétabban a veszprémi történetet! Az ellenzék ugye a 2011-es választási reform óta csalást vizionál mindenhol. Szerintük a jobboldal elcsalta az országgyűlési választást, majd az önkormányzati választást is, aránytalanabb, az egyéni választókerületek kialakításával a Fidesznek kedvező választási rendszert alkotott. Felettébb érdekes, hogy választási csalással kapcsolatos vádak csak akkor nem állják meg a helyüket, ha a baloldali pártok jelöltje nyeri a választásokat. Mint ahogy a hétvégén Veszprémben történt.

Furcsa, hogy épp abban a körzetben sikerült Kész Zoltánnak képviselői helyhez jutnia, amely korábban: “a tíz legelszabottabb választókerületről” szóló listáján előkelő helyen szerepelt. A 444.hu összeállítása szerint: “a hagyományosan kiegyensúlyozott megyét sikerült teljesen jobboldalivá alakítani azzal, hogy a három inkább baloldali körzetet beolvasztották a négy jobboldaliba”, nagyjából lehetetlenné téve baloldali képviselő számára a győzelem esélyét. De ugyanilyen összeállítást közölt az Index is, és még sorolhatnám, hány helyen olvashattunk a csúnya manipulációkról országszerte.

Nem lepődünk meg azon, hogy Kész győzelme után ugyanezek a hírportálok ugyanezt a választókerületet két évvel később már billegőnek nevezik, nem pedig jobboldalinak. Az pedig meg sem fordul a véleményformálók fejében, hogy feltegyék a kérdést, egy általuk antidemokratikusnak nevezett választási rendszerben mégis hogyan történhetett mindez? Tudjuk, hogy a következetesség és a tanulságok levonása nem éppen tartozik az erősségeik közé, de e tekintetben a ballib kollégák mindig tudnak meglepetéseket okozni.

Krekó Péter, az átláthatóságért küzdő, mégis totálisan átláthatatlan költségvetéssel bíró Political Capital igazgatója odáig ment, hogy az ATV választási értékelőjében már azt számolgatta, a Fidesz hogyan tudja majd a jelenlegi struktúrát átalakítani úgy, hogy az a ‘18-as választáson nekik kedvezzen? Ha jól értjük, ezen logika mentén haladva akkor a mostani rendszerrel már nincs is akkora baj, mert lehet benne nyerni, nemde?

Végezetül kicsit helyretéve a dolgokat. Éppen a veszprémi körzet átalakítására azért volt szükség, mert az országban a legnagyobb, szigetszentmiklósi választókerület és a legkisebb, veszprémi között háromszoros különbséget találhattunk. Míg egy mandátum eléréséhez Szigetszentmiklóson 74000, addig Veszprémben 26000 választó szavazata kellett. Egyszerűsítve a laikusok számára is: a Veszprém megyei választókerületben élő magyar polgár választóereje háromszorosa volt a legnépesebb, Pest megyében élő választópolgárénak. Úgy tűnik, súlyos aránytalanságok mégis a 2011-es reform előtt léteztek.

Szögezzük le: a pártállam által kialakított, baloldal által favorizált rendszer egy fordított világban nem hagyott volna nyerni egy jobboldali Kész Zoltánt.

„Gerrymandering at its best!” vagy mégsem?

 

Közzétéve: 2015. február 24. Szerző: HanSoloo

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr787210119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása