Spíler

Hogy mondják azt szerbül, hogy forintosítás?

Közzétéve: 2015. január 20. Szerző: OriginalSpíler

Múlt héten úgy elszállt a svájci frank árfolyama, hogy a még belvárosi szír csencselők is három napig dörzsölték a szemüket. A magyar sajtó nagy része sunyul, de a nemzetközi azért megírta: állat jó húzás volt a devizahitelek forintosítása. Ha nem lépte volna meg a kormány, a magyar hitelesek azóta is ráznák a szopófát. A környező országokban rázzák is rendesen, megnéztük mennyire:

Lengyelország:

A Citibank becslése szerint a frankárfolyam-bomba robbanása miatt a lengyeleknél 17 százalékkal nőnek a törlesztőrészletek. A HSBC azt mondja, az adósságszolgálati terhek 20 százalékkal emelkednek. Pánik van, ami abból is látszik, hogy egyszerre 5000 adós menekült bírósághoz. A lengyelek is terveztek egyébként devizahiteles-mentő csomagot, de a jegybankelnök javaslata múlt ősszel elhasalt. Így az ügy valószínűleg az októberi választási kampány egyik legfontosabb ügye lesz.

Ausztria:

Az osztrákok vagy 30 milliárd svájci frank értékű hitelállományt halmoztak fel, a hitelek szinte teljes egésze frankban áll. 150 ezer osztrák család törlesztője nőtt meg úgy, hogy a hitelek átlagos értéke elég magas: 100 ezer euró, azaz mintegy 32 millió forint. A frank kitörése a tartományokat is megsorozza: Bécs 510 milliárd forintnak megfelelő hitelállománya egy csapásra 90 milliárd forinttal nőtt.

Jugoszláv utódállamok:

A horvát kuna 20 százalékot vesztett értékéből a frankhoz képest, vagy 200 ezer fő került a kilátástalanság szélére. A teljes hitelállomány pár nap alatt majdnem 160 milliárd forintnyi összeggel hízott. Nem csoda, hogy a zágrábi pénzügyminiszter a lehető leghamarabb kunásítaná (©) a tőketartozásokat. Nemsoká törvénymódosítás is lesz. A szerb jegybank is rögtön asztalhoz hívta a bankokat, hogy mentse a népeket (Szerbiában a hitelek 30 százaléka kötődik a svájci frankhoz). Egy banki ügyfeleket tömörítő egyesület (Efektiva) azt követeli, hogy a magyar modell mintájára mielőbb legyen dínárosítás.

Románia:

A román pénz 15 százalékot gyengül a frankhoz képest. A következmény az, hogy egy átlagos frankhiteles család 26 ezer forinttal többet tejel havonta. A szociáldemokraták rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek, a devizahitelesek egyesülete pedig arra szólította fel a kormányt, hogy rendeletben védje meg a román családokat. A Valcov nevű pénzügyminiszter már lohol a bankok után.

Nem tudjuk, hogy adhatunk-e tanácsot a magyar-román, magyar-horvát, magyar-lengyel és egyéb szakfordítóknak, de szerintünk a következő napokban semmiképp ne menjenek szabadságra.

Közzétéve: 2015. január 20. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr537090999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása