Spíler

Még mindig nem értik

Közzétéve: 2014. október 06. Szerző: Penge Borissz

kep2.jpg

„Ezt a grafikont kellene mutogatni Orbánéknak” – kommentálja a hvg.hu a Business Insider alkotását. Vajon direkt ilyen hülyék?

Az egykor szebb napokat megélt szerkesztőség, az elfogulatlan és minőségi újságírás fellegvára talált egy cikket a Business Insideren, arról, hogy az Egyesült Államokban szektorok szerint hogyan alakult a foglalkoztatás. Semmi meglepetés, a grafikon azt mutatja, hogy a ’60-as évektől csökken az iparban dolgozók aránya és a szolgáltatóipar foglalkoztatja a legtöbb embert. „Az újraiparosítást célul kitűző magyar kormány számára talán megszívlelendő lehet ez a mutató” – írják

image.aspx.jpg

Az évtizedek óta tartó világtendenciát épp most felismerő hvg.hu amellett, hogy oktat, nem ártana, ha egy kicsit elgondolkodna és levonna pár egyszerű következtetést.

Egyrészt az ipar felől tudjuk leginkább kiaknázni azt, hogy Magyarország egy exportorientált gazdaság. Ezzel tudjuk a legtöbb működő tőkét bevonzani, fejleszteni a K+F tevékenységet és olyan jelentős beruházásokat végrehajtani, amely amellett, hogy nagy mennyiségű munkahelyet hoz létre, az ország saját erőből nem is tudna megcsinálni.

Ráadásul ezek a beruházások kétféle komoly multiplikátor hatással is járnak. Egyfelől magyar beszállítókat foglalkoztatnak számos területen, amivel munkahelyek létrehozásában és a gazdasági növekedésben túlmutathatnak önmagukon. Másfelől az iparban dolgozó és jövedelmet szerző emberek komoly keresletként tudnak megjelenni a boltokban, üzletekben, stb. – ami így tovább hajtja a gazdaságot.

Fontos szempont azonban, hogy ezek a külföldi nagyvállalatok általában nyereségüket nem tartják Magyarországon. Sem az Audi, sem a Tesco. De van egy fontos különbség. Előbbi vásárlói köre globális, az itt legyártott autóit mindenütt vásárolják a világon, így mi az export révén csak nyerünk velük. Utóbbi viszont egy olyan területen dolgozik, ami a Magyarországon élőknek szolgáltat és az itt keletkezett profitot utána viszi ki az országból. Miért ne csinálhatná ugyanazt egy magyar cég, amely nem viszi ki.

Szóval nézhetjük úgy is, hogy minden iparban létrejött munkahely majd létrehoz 2-3 szolgáltatói munkahelyet. Vagy a GDP-ben tolja maga előtt a szolgáltatásokat az ipar. Kedves hvg.hu, engem még frusztrál, hogy nem értitek az ilyen alapvető logikai következtetéseket. Az újraiparosítás igenis sikeres lehet!

Közzétéve: 2014. október 06. Szerző: Penge Borissz

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr106763633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása