Spíler

Leteszteltük az új Fradi stadiont

Közzétéve: 2014. augusztus 25. Szerző: Bárczi Benő

gera.jpg

Vasárnap játszotta első bajnoki mérkőzését a Ferencváros az új stadionjában. Leteszteltük az Index által a világ legmagyarabb stadionjának nevezett létesítményt és megállapítottuk ha minden csak ennyire működne Magyarországon, akkor nem lenne túl sok probléma. 

A legmagyarabb stadion

Kezdjük a kötelező körökkel. A stadion kívül-belül nagyon rendben van. Pontosan úgy érezhetjük magunkat, mint Grósz Károly valamikor a nyolcvanas évek végén, akit a müncheni látogatása során beültettek egy BMW-be, pontosan nem is értjük, hogy mi ez. A magyar futballtól eddig nagyon távol állt az LCD monitorok, a ledkijelzők és a cashless (készpénzkímélő) rendszerek világa.

A klotyóban nincs tomboló húgyszag, van viszont wc-papír, szappan és még a kézszárítók is működnek. A büfékben szurkolói kártyával vásárolhatunk hot-dogot, szendvicset, perecet, popcornt, üdítőt és persze sört, normál árakon. A kínálat nagyon hasonlít a mozik kínálatához (+sör). Természetesen az árak is vita tárgyát képezték, egyesek szerint horror árak vannak a stadionban, pedig szinte forintra ugyanannyit kell fizetni a termékekért, mint egy moziban. A 495-ös sörár pedig egy alsó-középkategóriás kocsma árszínvonala. Tehát a horrorozás inkább hangulatkeltés, mint valós probléma.

arak.jpg

(Felül a Groupama Aréna, alul a Cinema City Aréna büféárai)

Ha valaki a büfénél nagyobb kulináris élményre vágyik, kávézhat a főépületben nemrég megnyílt kávézóban vagy ebédelhet, vacsorázhat a Gólvonal Bisztróban. Leteszteltük az éttermet is, a ma divatos trendi bisztrófogásokat lehet elfogyasztani nagy adagban, kedves kiszolgálással. Mindezek mellett egy magyar mércével mérve színvonalas interaktív múzeumban és egy szurkolói kegytárgyakat árusító shopban üthetjük el a meccsek előtt és után megmaradt időnket/pénzünket.     

A nézőtéren a székek kényelmesek, minden helyről jól lehet látni. Gyakorlatilag a legtávolabbi szék is közelebb van a pályához, mint a Puskás Stadion legközelebbi széke. A focisták a lábunk alatt rohangálnak. A mérkőzést a két óriáskivetítőn is követhetjük, ahova, ha akarunk, bárgyú SMS-eket is küldhetünk.

„Vén vénáján a láz”

A legnagyobb vitát a stadionról a vénaszkenner váltotta ki. A vénaszkenner egy új magyar találmány, melyről tavaly az Index is beszámolt, mint lehetséges sikertermékről. A szkennert lehet, hogy nemsokára bankok is használni fogják, mondjuk a pin kód helyettesítésére. Jóval biztonságosabban és egyértelműbben lehet ugyanis vele a felhasználót azonosítani. A rendszer lényege: azonosítja, hogy az lép be a stadionba, akinek jegye van. Ennyi, pont. Eddig ezt a biztonságiak tették. Azaz a kapunál álló biztonsági ránézett a szurkolói kártyán lévő képre, és ha az előtte álló illető és a kártya képe egyezett, illetve volt mellette egy érvényes jegy, akkor beengedte a szurkolót. A baj csak az volt, hogy egyes hírek szerint nem csak azokat engedték be, akinek jegye és kártyája volt. Ez most megváltozik, csak az mehet be, akinek van jegye. Azt hiszem ebben semmi kivetnivaló nincs. A vénaszkennerrel egy baj van, mégpedig a neve. Pontosan olyan érzése támad az embernek, mint amikor a végbéltükrözés szót hallja. Nem tudjuk pontosan mi az, de nagyon jó nem lehet. Sokkal szerencsésebb lett volna a vénaszkennert, mondjuk kézleolvasónak vagy kézi azonosítónak nevezni.

Persze minden kezdet nehéz, nyilván a meccsre járók hamar meg fogják szokni az ilyesfajta azonosítást. A vasárnapi tapasztalatok szerint – bár voltak sorok - a beléptetés nagyobb fennakadás nélkül működött.       

„Készüljé fel a hángulatra”

Pont a vénaszkenner az egyik ok, amiért a szurkolói csoportok bojkottálják a Groupama Aréna mérkőzéseit. A vasárnapi derbit is egy újbudai kocsmában követték. És valóban a stadionban nem voltak ott a vezérszurkolók, nem voltak drapériák, nem volt látványos koreográfia. Mindezek mellett a B-közép szektor 90 %-ban megtelt. Nyilván ott voltak többen is a csoportok tagjai közül is. A hangulat pedig a Chelsea meccs hűvös-tapsolós angolmintás hangulata után igenis forró volt. Feleannyi néző (12.128) is cseszettül jó hangulatot tudott teremteni az új arénában. Olyan volt, mintha egy európai mérkőzésen lennénk. Pedig ez csak a Fradi-Nyíregyháza.

Nagy a kihívás tehát ez a szurkolói csoportok előtt, hogy visszatérjenek-e vagy sem. Nyilvánvaló, hogy a klubvezetés nem fog engedni. Miért is tenné, hisz az MLSZ is elkötelezte magát a szurkolói kártya mellett. A csoportoknak két választásuk van: vagy mégis regisztrálnak és bejönnek a stadionba, vagy nem adják be a derekukat, de akkor meg fennáll a veszély, hogy jönni fognak helyettük mások a B-középbe.

Ami szintén meglepetésként hatott, hogy a családi szektor tömve volt. Azt tudni kell, hogy eddig a családi szektorba inkább a csendesebb szurkolók váltottak jegyet. Igaz voltak ott családok is, de a zöm, nem a családok voltak. Most viszont több apukát és anyukát lehetett ott látni gyermekekkel, mint egy jól sikerült városligeti gyereknapon. Ami azt is mutatja, hogy „igény az vóna rá”. Nem családbarát mérkőzéseket kell szerveznie az MLSZ-nek, hanem a recept csupán annyi: családbarát környezetet kell kialakítani és akkor jönni fognak a családok.

Az Index természetesen fikázásból a Groupama Arénáról azt állította, hogy a világ legmagyarabb stadionja. Az újságíró tudatlanságára már mi is, mások is felhívták a figyelmet. Mindent egybevetve nagyon jó lenne, ha minden legalább így működne, és ennyire trendi lenne Magyarországon, mint az új Fradi aréna. Ha tehát úgy vesszük az Index címadása akár bók is lehetne.  

Ja, a Fradi látványos játékkal verte 3-1-re a Nyíregyházát. 

Közzétéve: 2014. augusztus 25. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr246633599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása