Spíler

5+1 tanulság Veszprém után

Közzétéve: 2015. február 23. Szerző: Csillag Viragh

Kész Zoltán győzött, és a győztesnek nem kell magyarázkodnia, ha csak a rágalmazás miatt nem. De mi vezethetett odáig, hogy a sokak számára vállalhatatlan nézetrendszerű, három hónappal ezelőttig szinte ismeretlen, Somogyi Zoltán (!) által pártfogolt jelölt le tudta győzni a kormánypártok emberét?

1. El nem magyarázott döntések

Talán már a közélet iránt abszolút nem érdeklődő, egyik diszkóból a másik bárba beeső tini is kívülről tudja a listát: netadó, kitiltási botrány, drogteszt, cafeteria megadóztatása, útdíj. Ezek közül van olyan, amelyiknek még értelme is volt (útdíj-változtatások), csak a kivitelezés volt minősíthetetlen. Ezek alapvetően részben elhalt sztorik, de egy csomó választónál tényként maradhattak meg. Az érthetetlenséget fokozta a „mert, csak”-hangulat, ami megmagyarázta, hogy a kétharmad nem áldás, hanem átok, mert túl nagy hatalmat ad. Az persze senkit nem érdekel – és ez így oké, mert a szavazók összességének mindig igaza van – hogy fenti ügyek egyikében sem kellett kétharmados többség.

2. A nagy belviharok

Rogán versus Lázár, Lázár versus Pokorni, Kósa versus Új-Zéland, Fidesz versus KDNP, Kövér versus Lázár és Simicska – „hanggal illusztrálom” – Lajos versus mindenki, és még a franc tudja ki mindenki mindenki ellen. A kormánypártok tényleges teljesítményt, erős helyi támogatottságot felmutatni tudó arcai az ellenfél amőbájának szétplaccsanásával egymásnak estek. Még hogy nem maradt fent a kampányüzemmód? Éppen az volt a baj, hogy nemcsak a háromszor lealázott ellenzék maradt kampánysebességben, hanem több Fidesz-guru is. A belső harcokat felerősítette az addig is ellenzéki RTL Klub, mellyel menő adótanácsadók által is követhetetlen reklámadómizériába került a Fidesz-KDNP.

3. Protesthangulat

Fentiekből következett a protesthangulat atombiztos Molotov-koktéljának robbanása. Alacsonyabb tét mellett mindig könnyebb bemutatni a középső ujjat, a grundon is könnyebb kicselezni egy éppen felrúgott srácot. Ózd és Újpest után Veszprém is tökéletesen mutatta ezt: sok elégedetlen ember van az országban, többször végignézték a győztesek triumfálását, és meg akarták mutatni nekik, hogy ők is legyőzhetők. Ezért a veszprémi állatkert bármely sztárja jó eséllyel indult volna most vasárnap, ha a dühös ellenzékiek azt hallják mindenhonnan, hogy ő biztosan legyőzheti a főgonosz Fideszt.

4. Médiafölény

Kemény meló van benne, de Magyarországon ma mindenki úgy tudja, hogy jobboldali fölény van a médiában. Pedig egy nagy szart. A tévés piac 40 százaléka az RTL-csoporté, amelyik mindig is libsi volt, aztán ott van még az ATV meg az egyéb balos kiscsatornák (Story stb.), amivel legalább a tévés piac fele balos, a híradóknál az arány kétharmadban ellenzéki. Aztán a neten az első húsz legnézettebb oldalban egyetlen jobboldali sincs – a veszprémi választáson is úgy működtek a liberális honlapok, mint Kész Zoltánék üzenőfüzetei. Kész vállalhatatlan honlapja, videói sehol sem kerültek elő, bezzeg ha ezeket a fideszes manus mondta volna, már rendkívüli ENSZ-ülés lenne az ügyben.

5. Láthatatlan Fidesz-jelölt

Némedi Lajos láthatatlan volt, kizárólag a helyi ügyekre fókuszált. Különösebben nem támadta fő ellenfelét a hülyeségeivel, a balos függetlenséggel, vagy azzal, hogy korábban fideszes volt. Viszont legalább neki volt MSZMP-s múltja. Nem jelent meg az országos médiában, még akkor sem, amikor lehetősége lett volna erre. A pasasnak még egy nyamvadt Facebook-oldala sem lelhető fel a neten, 2015-ben! Ami azért elég ciki.

+1. Jók az alapok, gyenge a felépítmény

Rekordnövekedés, rezsicsökkentés, újabb és újabb választói felhatalmazások, sorozatban a második évben érezhető reálbéremelkedés, uniós pénzeső, családtámogatások, a devizahitelesek megsegítése – mindezek az eredmények keveseket mozgatnak meg egy időközi választáson. Mivel a Fidesz azt üzente, hogy a jó kormányzáshoz nem kell kétharmad, viszont a veszprémiek úgy érezték, hogy a kétharmad túlzásokhoz vezet, ezért kiütötték ezt az eszközt a kormánypártok kezéből. Kétharmadozni, túlerőzni, és diktatúrát kiáltani mostantól tehát csak pótcselekvés. Az ellenzék továbbra is 6-8-10 darabban van, miközben a Fidesz-KDNP gyengülése nem katasztrofális: 34 százalékos eredményével a pártok közül Veszprémben ők szerepeltek a legjobban. Az ellenzéki Ipsos mérése viszont egész jól bejött, ez alapján pedig a jobbos szavazók majdnem fele otthon maradt. Őket kell megtartani a kormánynak, és ami ennél is több, legközelebb nekik is újra a Fideszre kell szavazniuk.

„Akár lesz kétharmad, akár nem, a Fidesz bizonyítási kényszere fennáll, és addig győzni is fognak, amíg az a kép él róluk, hogy vállalják a felelősséget.” – írtuk tavaly. „Repetitio est mater studiorum” – mondhatná hajnalban a várba hazatámolygó egyszeri kanonok.

Közzétéve: 2015. február 23. Szerző: Csillag Viragh

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr607207453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása