Spíler

Az ellenzék pürrhoszi győzelme Vásárhelyen

Közzétéve: 2018. február 26. Szerző: OriginalSpíler

11710.jpg

„Ha még egy csatában győzünk a rómaiakon, végképp elveszünk.” Pürrhosz épeiroszi király

 

Örömmámorban úszik az ellenzék a hódmezővásárhelyi győzelem után. Az érzelmi kitörések azonban egy életszerűtlen - vagy legalábbis igen kockázatos - forgatókönyvbe vetett hitre épülnek. Nézzük a legfontosabb tényeket:

 

1. A Fidesz nem vesztett szavazatokat, az ellenzék nem kapott újabb szavazatokat

Az időközi polgármesteri választás számai teljes mértékben megegyeznek a 2014-es országgyűlési választás eredményével. A részvétel Hódmezővásárhelyen 62%-os volt akkor is és most is. 2014-ben az országgyűlési választásokon a Fidesz lista 9759 szavazatot kapott (csak a Hódmezővásárhelyi szavazóköröket számolva) és nyert. A Jobbik és az akkori balpártok 13 ezer szavazatot kaptak. A 2018-ban a Fidesz polgármesterjelöltje, 9468 szavazatot kapott és veszített. Támogatásvesztésről tehát aligha beszélhetünk.

2. Visszaütött a Fidesz eredménykampánya

A helyi kampánystratégia az értelmiség és a sajtó által oly sokszor követelt eredményekre (és nem a népvándorlás okozta történelmi jelentőségű kihívásra) összpontosított. A Fideszes jelölt "A fejlődés nem állhat meg!" szlogennel kampányolt. A fejlesztések szép száma az áttörést nem hozta meg. Persze most a jobbos értelmiség egy része előjött az állandóan mantrázott „túl lett tolva”, a negatív kampány visszaütött frázisokkal. A helyzet ezzel ellentétben pont az, hogy az eredménykampány ütött vissza.  

3. Volt már ilyen

Nagy kérdés, hogy mi következik a hódmezővásárhelyi helyzetből? A válasz: igazándiból semmi. Emlékezzünk csak vissza 2006 márciusára, a szentendrei időközi polgármester-választásra. Néhány héttel a 2006-os országgyűlési választások előtt Szentendrén tartottak időközi polgármester-választást. Szentendre addig balos fellegvár volt. Mindenki a választás főpróbájának tekintette a megmérettetést. A voksolást nagy fölénnyel a Fidesz nyerte. 57-37-re nyomták le az MSZP-t. Három hétre rá viszont a Fidesz sima vereséget szenvedett az országgyűlési választáson.  

Közzétéve: 2018. február 26. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr7013700422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása