Spíler

A nagy PISA-hisztiről – nem, nem a magyar gyerek a hülye

Közzétéve: 2016. december 12. Szerző: Edward Blake

Egy hete rinyálnak a liberálisok a PISA-eredményeken. Pedig a képlet megint nagyon egyszerű: csinálj egy kutatást, mutasd be, hogy a társadalom hülye, változtasd meg a társadalmat liberális módszerekkel. Köszi, de nem.

A liberálisok mindig mindent le akarnak méricskélni. Hogy miért jó ez nekik, az hatalmas rejtély. De mégis, az élet minden területére kitalálnak valami hülye mérőskálát. Aztán elkezdenek méricskélni. Hülyébbnél hülyébb felmérésekkel akarnak bebizonyítani folyamatokat. A méréseik után valahogy mindig minden esetben az jön ki, hogy a társadalom hülye, és azért hülye, mert túlságosan maradi. Értsd: konzervatív. Ezért mi is kell tenni? Meg kell változtatni a társadalmat. Vagyis alkalmazni kell a liberális dogmákat. Ez az egyszerű receptje a nagy PISA-felméréseknek is.

Most éppen a magyar gyerek a hülye. A magyar gyerek pedig azért hülye, mert a jobboldali oktatáspolitika idejét múlt tudást akart a fejébe verni. Nyugaton természetesen minden másképp van. De ezt ugye „kishazánkban” nem értik. Tényleg ilyen egyszerű lenne a képlet? Korántsem. (Arról, hogy egy darab teszt mennyire mutatja meg, hogy egy gyerek felnőttként milyen okos lesz, talán most ne ejtsünk szót, arról meg pláne nem, hogy milyen ember lesz, mert ez azért nem egy PISA-teszten múlik.)

Nem tudom liberálisék írtak-e anno PISA-teszteket, de én többet is írtam a gimiben. A PISA-tesztek írásától mindenki boldog volt a gimnáziumban (nem). A tanárok utálták az egészet, mert elvette egy teljes napjukat és lemaradtak az anyaggal. A diákok meg azért mérgelődtek, mert a teszt teljesen szétszabdalta a napjukat. Órák közötti szünetekben is ment a tesztírás, míg társaik vígan futkostak a folyosón. Tehát mindenki utálta ezt a hülye tesztet.

Emlékszem, amikor az osztályfőnököm bejelentette, hogy meg kell írnunk ezt a remek tesztet. Mivel semmit sem tudtunk arról, hogy ez micsoda, az első kérdésem az volt, hogy leosztályozzák-e a megírt PISA-tesztet? A válasz az volt, hogy nem. Aztán megkérdeztem, hogy akkor lemérik-e az osztály eredményét? Hogy le tudjuk-e nyomni a rivális osztályt? A válasz itt is az volt, hogy nem. Aztán megkérdeztem, hogy akkor a gimi eredményét lemérik-e? Hogy le tudjuk-e nyomni a rivális gimit? Erre is az volt a válasz, hogy nem. Na, most innentől akkor here-vere parti volt az egész. Minden különösebb erőbedobás nélkül nekiálltunk ikszelgetni, hogy minél előbb túlessünk rajta és mehessünk valami hasznosat csinálni a fennmaradó időben: mondjuk focizni.

Tehát szegény liberálisaink egy hete egy olyan teszten rimánkodnak, ahol semmilyen teljesítménykényszer sincs. De várjunk csak. Hát nem a liberálisok azok, akik abban hisznek, hogy ösztönzők nélkül nincs teljesítmény? Ja, de. Igen, pontosan erről szól a PISA-felmérés.

Jó lenne lejönni végre a hülyeségről. Nem pedig hülye tesztekkel állandóan méricskélni a társadalmat. Mert azok valójában nem mutatnak be semmit. Maximum annyit, hogy a liberálisok milyen fokú hisztit tudnak előadni. Tényleg, miért nem azt mérik inkább?

Közzétéve: 2016. december 12. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr9012042893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása