Spíler

Orlandói támadó: "bosszút állunk a mocskos nyugaton"

Közzétéve: 2016. június 16. Szerző: NigelF

1382201_1280x720.jpgTeljesen kiakadt a hazai liberális közösség azon, hogy egyesek az orlandói terrortámadás kapcsán ismét arról mertek beszélni, hogy a más kultúrákból származók beilleszkedési nehézségei komoly biztonsági kockázatot vetnek fel. Összeszedtük az elmúlt időszak terroristáit, hogy bemutassuk, igenis van kapcsolat terrorizmus és a bevándorlás között, ahogyan a második generációs bevándorlók beilleszkedési nehézségei és az Iszlám Állammal való szimpatizálásuk között is.

Omat Mateen: az orlandói támadó, aki helyi idő szerint vasárnap hajnalban egy Pulse nevű melegbárban követtett el mészárlást egy félautomata gépkarabéllyal. A 29 éves afgán származású férfi 49 emberrel végzett és több mint ötven embert megsebesített. Az FBI megerősítette, hogy a férfi 2011-ben és 2012-ben is járt Szaúd-Arábiában. A támadás előtt Mateen hűségesküt fogadott az Iszlám Államnak, amely egyébként nem sokkal a támadás után magára vállalta a merényletet. Mint az nemrég kiderült, a támadás előtti Facebook posztjában a következőket írta: „Egy igaz muszlim sohasem fogja elfogadni a nyugat mocskos módszereit. (…) Ártatlan nőket és gyerekeket öltök a légicsapásokkal, most megízlelhetitek az Iszlám Állam bosszúját.”

A támadás után sokan egyből arra gondoltak, hogy homofób lehet az elkövető, de mint az később kiderült ő maga is meleg volt. Ezt az apja vélhetően nem tudta megemészteni, a támadás másnapján így nyilatkozott: „Nem az embereknek, hanem Istennek kell megbüntetnie a melegeket.” Az eset után Donald Trump arról beszélt, hogy az Egyesült Államok jelenleg beenged az országba olyanokat, akik „nem mások, mint ez a mániákus férfi volt”. „Trójai falovaknak” nevezte a Szíriából és más közel-keleti országokból menekülőket, és élesen bírálta mind Barack Obama demokrata párti elnököt, mind Hillary Clintont.

Salah Abdeslam: a tavaly novemberi párizsi terrortámadások kulcsszereplője, aki a hatóságok szerint még Budapesten is megfordult. A 26 éves Salah Abdeslam marokkói származású francia állampolgár, aki Brüsszelben született és ott is élt. Abdeslam sem a Korán szelleméhez hű életet élt, alkoholt és kábítószert is fogyasztott, sőt Mateenhez hasonlóan ő is gyakran fordult meg egy melegbárban. Radikalizálódása a párizsi merénylet előtt 9 hónappal kezdődött, ekkor hat különböző országot is felkeresett és kapcsolatba került az Iszlám Álammal.

A párizsi támadás másik két elkövetője a bevándorlási hullámot kihasználva, hamis szír útlevéllel érkezett Európába. Miután ez kiderült, még azok a hazai baloldali politikusok és liberális jogvédők is halkabbak lettek, akik egészen addig azt hangoztatták, hogy semmilyen párhuzam nincs a bevándorlás és a terrorizmus között, és e kettő összemosása tudatos hazugság.

Najim Laachraoui: az egyik brüsszeli reptéri robbantó, sajtóhírek szerint ő is ott ült abban az autóban, amivel szeptember 9-én Salah Abdeslam Budapestre érkezett. Laachraoui Marokkóban született, de a Brüsszel melletti Schaerbeekben nőtt fel. Nem nevezhető a leglecsúszottabb rétegből származó második generációs bevándorlónak, hiszen két egyetemen is tanult, majd a brüsszeli reptéren dolgozott. 2013-ban Szíriába utazott ott került kapcsolatba az Iszlám Álammal.

Syed Farook és Tashfeen Malik: a házaspár a kaliforniai San Bernardino egyik szociális ellátóközpontjában követett el támadást 2015 decemberében. A támadóknál félautomata kézifegyverek voltak, és katonai ruházatot viseltek. A merényletben 14 ember vesztette életét. A pár nőtagja hűségesküt tett az Iszlám Államnak, a férje pedig két másik szélsőséges szervezettel állt kapcsolatban, köztük az al-Kaidához köthető szíriai an-Núszra Front embereivel. A férfi Amerikában született, szülei Pakisztánból vándoroltak az Egyesült Államokba. Mindketten egyetemet végzett, diplomás emberek voltak. Radikalizálódásuk jóval a támadás előtt történt.

Dzihád John (Mohammed Emwazi): arab származású brit terrorista, aki Kelet-Londonból csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában. Több lefejezés, például James Foley amerikai újságíró kivégzése is hozzá köthető. A férfi Nagy-Britanniában nőtt fel és egyetemi tanulmányait is ott végezte, 2009-ben végzett IT-szakon. Hatéves korában került a szigetországba, az ismerősei szerint udvarias, visszafogott fiú volt, és nem gyakorolta a muszlim vallást. A túlélők beszámolói szerint Emwazi egy könyörtelen gyilkos, aki a lelkiismeret-furdalás legkisebb jelét sem mutatja a kamerák előtt végrehajtott, durva kivégzések után.

Összegzésül elmondható, hogy a támadók mindegyike vagy második generációs bevándorló család gyermeke volt, vagy a bevándorlási hullámot kihasználva frissen érkezett valamelyik közel-keleti országból. Még csak az sem állítható, hogy a radikalizálódásuk annak köszönhető, hogy a társadalmi ranglétra legaljára csúsztak, hiszen a támadók közül többen diplomásak voltak, és sokuknak rendes munkahelye is volt.

A liberális világ utópikus képe, amely szerint kultúrájától, vallásától és származását függetlenül az oktatás segítségével mindenki integrálható, ezzel megbukott. Mindez őket egyáltalán nem zavarja. Továbbra is hiszik, hogy az integráció lehetséges. Ezt azzal indokolják, hogy a világban már most is több millió muszlim él békésen nyugati nagyvárosokban, ezek a támadások pedig elszigetelt esetek.

A közép-kelet európai országok, köztük mi magyarok is, még időben ismertük fel a bevándorlás veszélyeit. Nem védhető álláspont ugyanis az, hogy a biztonságunkat kockára tegyük olyan ember befogadása miatt, akik közül a jóég sem tudja mennyi a potenciális terrorista. Az mindenesetre sokat mondó, hogy eddig már több mint hatszázezer – vélhetően bevándorló hátterű – uniós állampolgár hagyta el a kontinenst, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ők hamis szíriai útlevéllel a bevándorlási hullámot kihasználva bármikor visszatérhetnek Európába, sokuk már lehet, hogy így is tett. A szándékaikat pedig mindannyian kitalálhatjuk. Mint az orlandói eset is mutatja, egyetlen terrorista is képes 49 ember életének kioltására. Köszönjük, de mi ebből nem kérünk!

Közzétéve: 2016. június 16. Szerző: NigelF

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr198813794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása