Spíler

Magyarország a legerősebbek között az uniós hatalmi mátrixban

Közzétéve: 2016. április 28. Szerző: Flamand


Hatalmi mátrixot készített a Politico európai kiadása, amely szerint a tagállamok közül Magyarország az ötödik legbefolyásosabb ország az Unió csúcsszervében, az Európai Tanácsban. Olyan országok között szerepel hazánk, mint Németország, az Egyesült Királyság vagy Franciaország. A hatalmi térkép elkészítéséhez az adott ország vezetőjének, illetve a Brüsszelbe delegált nagykövetének hatalmát és befolyását vették alapul.

A mátrix elkészítéséhez olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a kormányzás stabilitása, az ország vezetőjének irányítási képessége, vagy a következetes stratégia.

politico_matrix.PNG

Magyarország többek között azért került ilyen erős pozícióba, mert mint a Politico írja, az ország miniszterelnökének, Orbán Viktornak van a legkövetkezetesebb, hosszú távú stratégiája az Európát érintő ügyekkel kapcsolatban. Itt vélhetően sokat számított, hogy hazánk az egyetlen tagország a 28-ak közül, amely a migrációs válsággal kapcsolatosan, végig következetes álláspontot képviselt, míg más országok olyan 180 fokos fordulatokat tettek, amelyeket öröm volt nézni. Gondolhatunk itt például az osztrák szocdem kancellárra, Werner Faymannra, akinek pártja épp most hétvégén bukott hatalmasat az elnökválasztás első fordulójában. Talán nem meglepő, hogy a régebbi tagországok közül Ausztria került a leggyengébb országok közé.

politico_map.PNG

Minél sötétebb a szín, annál erősebb az adott ország

Képzelhetjük, hogy szerepelt a 2010 előtti időkben ezen a skálán Magyarország, amikor az akkori baloldali kormányok csak bólogató Jánosként jártak Brüsszelbe. Magyarország végre a megfelelő helyre került az Unióban is.

Közzétéve: 2016. április 28. Szerző: Flamand

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr478669756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása