Spíler

Megengedhetjük-e, hogy a Facebook felügyelje a virtuális valóságot?

Közzétéve: 2016. február 23. Szerző: Hattori

cbw_bxzwaait_ap.jpg

A technológia nemsokára olcsón és könnyen elérhető lesz nagy tömegek számára. Rémisztő, ha egy magáncég szabályok nélkül tarolhat. Nem piacot, hanem emberek képzeletét.

Visszafogott, de egyértelműen diadalittas fényképet tett közzé Mark Zuckerberg Facebook-alapító a barcelonai Mobil Világkongresszusról. Több száz érdeklődő ül, fejükön kütyük, amelyekkel virtuális térben nézik a bemutatót. A bevonuló Zuckerberg a virtuális valóság platformját akarja megteremteni. Isten hozta a képzelt világ valós vámszedőjét.

A virtuális valóság már a spájzban van. A Spanyolországban megrendezett technológiai fesztiválon Zuckerberg azzal kampányolt, hogy a virtuális valóság nagyon hamar a közösségi tér, kommunikáció, tudatbefolyásolás meghatározó felülete lesz. Elmondta az ilyenkor kötelező hippi dumát, képzeljünk el egy olyan (virtuális) világot, ahol még jobban tudunk élményeket megosztani, rég nem látott, távoli barátokkal tudunk újra (virtuális) tábortűz mellett (virtuális) pálinkától (nem virtuálisan?) berúgni. Mekkora lehetőség ez a tanulás szempontjából, stb.

A nagy társadalomátalakító fejében a világ jobbá tétele nagy anyagi hasznot is jelent. Nem hiába vásárolta fel a Facebook 2 milliárd dollárért másfél évvel ezelőtt az egyik legmeghatározóbb fejlesztő céget (Oculus), hogy aztán összeálljon a Samsunggal. És nem véletlenül mondta azt, hogy a virtuális valóság egy platformmá válik, azaz platformmá teszi Zuckerberg (mintha a dolgok maguktól fejlődnének), amely  majd  ki tudja mekkora befolyással lesz az egyénre és egy-egy társadalom egészére.

Mellékszál, de feltűnt, hogy az egyik leginkább hangoztatott kifejezés a technológiával sáfárkodó cégeknél a „platformmá válik”. „Mi csak lehetőséget biztosítunk az embereknek, hogy arra használják, amire akarják.” Ezt szajkózza az Ubertől kezdve a pornóból meggazdagodott Gattyán „szexasztalos” Györgyig mindenki. Ő azért szexasztalos, mert valójában nem pornózik, csak egy olyan felületet talált ki, ahol pornót is lehet nézni. De amúgy fizikai kísérleteket is lehetne. Mintha az asztalost azért bántanák, mert az általa készített ágyat szexre is lehet használni. Hagyjuk már.

Valószínűleg a technológi fejlődését tényleg nem lehet erőszakosan megállítani, viszont szigorú szabályokkal fel lehet, kéne rá készülni. Annyi előnyünk van mára, hogy eltelt jónéhány év, így összegyűlt sok-sok tapasztalat. Számos olyan jelenséggel találkozunk, amelyek nem egyértelműen illeszkednek bele abba a Zuckerberg-galaxisba, miszerint az új egyértelműen jobb. Megtapasztaljuk megosztáson alapuló gazdaság és közösségi kommunikáció árnyoldalait, a korábbi lelkes és örömteli tapsvihar halkul. Ilyen az, amikor az egész társadalom találkozik egy technológiával, nemcsak lelkes technológia-buzik játszadoznak.  

Közzétéve: 2016. február 23. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr458413556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása