Spíler

Szily Laci Szomszédok-nosztalgiával gondol a náculásra?

Közzétéve: 2015. augusztus 17. Szerző: Edward Blake

Hosszú még az év, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy Szily Laci a cinken „Megérte-e kiherélni a Fradit?” című alkotásával megírta a legnagyobb „van rajta sapka, nincs rajta sapka” cikkét. A szerző kilátogatott a szombati Fradi-MTK örökrangadóra és nem tetszett neki, amit ott látott. Nem, ezúttal nem az volt a problémája, hogy vonatokat emlegettek volna a huligánok. Nem, ezúttal Szily Laci problémája bizony az volt, hogy nem kellett rettegnie az Üllői úton és túlságosan „polgári” lett a Fradi közönsége.

Viszont az a rossz hírünk van kedves Laci, hogy az internet emlékszik még arra, amikor az „Adjanak fejpénzt a nácikért a magyar focikluboknak, aztán hajrá!” című cikkedben még egy csöppet másként vélekedtél. Nézzünk meg hát pár példát, hogy mekkora képmutató hogyan is változott meg Szily véleménye. Mit gondolt 2013 augusztusában és mit gondol Szily Laci 2015 augusztusában a Fradiról, magyar foci helyzetéről és a náculásról a stadionokban?

2013-ban Szily Laci még egészen ki volt akadva, hogy a Fradi B-középben Csatáry Lászlóra emlékeztek, a cikke apropóját is ez adta: „a Fradi legfrissebb undorító botránya, vagyis az, hogy az ultrák az MTK elleni meccsen a tömeggyilkos gettóparancsnok Csatáry Lászlót éltető molinót feszítettek ki.” De persze nem csak ő volt az eseten kiakadva, hanem Kubatov Gábor is, aki akkor döntötte el, hogy ez így nem mehet tovább. Most viszont Szily csodás kis nosztalgiával gondol vissza ezekre az időkre: „Végig ez a kérdés pörgött a fejemben (megérte-e kiherélni a Fradit), miközben a vendégszektorból figyeltem, ahogy az Üllői Úti Minisvájcban a Fradi Gera szuper góljával legyalulja a csapatomat. Fradi-e a Fradi, ha mindenki kussban ül egy úgynevezett ékszerdoboz dizájnülésein? Vagy jobb lenne, ha még mindig az auschwitzi vonatot fűtené a B-közép?”

Hát igen, azért mégis csak más volt akkoriban meccsre járni, és máson lehetett háborogni. Szily itt is már-már a Szomszédokba illően anekdotázik: „Régen sokszor eljöttem MTK-ra, természetesen elvegyülve a hazai szurkerek között. Ez azzal járt, hogy tapasztalatból megtanultam rettegni a központi szembelelátó zöldműselyemsálas-fehérkiskosztümös polgári közönségétől, akik semmiben nem maradtak el a hírhedt B-közép fajgyűlölőitől.” Nem is volt olyan rossz rettegni. Két éve még ilyeneket írt: (…) „párhuzamosan a regisztráció bevezetésével, illetve rendőri erővel rövid úton kiüldöznék a bűnözőket a pályákról. Ez nem rakétatudomány, ahol a világon elszánták magukat, ott sikerült is pár év alatt kifüstölni őket.” Na meg ilyeneket: „Ha valamilyen területen van értelme a kemény rendőri fellépésnek, akkor pont ez az.” És ilyeneket is: „A magyar foci jó nyilván nem lenne önmagában attól, hogy a futballpályák megszűnnének hitlerista felvonulási terek lenni, de anélkül egészen biztos nem lesz változás.”

Ilyen az élet, mára megszépültek az emlékek, régen minden jobb volt. Akkoriban még minden liberális publicista olyanokat írt, mint Szily és kitiltotta volna a nácikat: „Ha meghúznának egy ilyen lépést (kitiltanák a nácikat), pár évig nyilván tényleg alig lenne szurkoló, de legalább az elméleti esélye megteremtődne annak, hogy a megtisztult stadionokba újra normális emberek kezdjenek járni önfeledten parádézó szélsőjobboldali, rasszista bűnözők helyett.”

Mostanra azonban valahogy szépen átvedlett szkennerellenes jogvédőbe. Hiába, ez a Fradi már nem az a Fradi: „Az egész zavarbaejtően jó volt, furcsán kellemes, határozottan nem magyaros és nagyon-nagyon polgári. Csak a Fradi tűnt el belőle. Pontosabban az a dolog, hangulat, zsigeri érzés, amit a Fradi neve keltett eddig az emberben. (…) Kellemes volt, konszolidált és langyos. A polgári lelátó, amelyik a régi ultrák rasszista tombolása idején legalább olyan gusztustalan hely volt, totál megszelídült.”

De a legjobbat a végére hagytuk. Szily két éve nagyon szépen, már-már 168 órát idéző profizmussal dörgölte oda Kubatov orra alá, hogy: „Ha most, a Csatáry-botrányt kihasználva nem csapnak le gyorsan és erővel a náci ultrákra, nehéz lesz másra gondolni, mint hogy mégis Gyurcsány Ferencnek volt igaza, és 2006-ban az akkori ellenzék bérelte fel az egyesült ultracsoportokat a tévészékház ostromára, ezért a szélsőségesek foglyává vált.” A helyzet az, hogy Kubatov fellépett, ugyanakkor úgy, hogy a stadion mindenki előtt nyitva áll, csak annyit kell tennie, mint amikor az iPhone-on/Samsungon felnyitja a lezárt képernyőt, odatenni 1 másodpercre a kezét. De mi is erről Szily véleménye? Nagyon örül, hogy ő vehet jegyet „a fradistákat sújtó orwelli elmebajhoz képest vénabuzerálás nélkül”. Továbbá: „soha nem hagynám, hogy a rohadékok megvénaszkenneljenek”. Szóval érted, a nácikat mindenáron ki kell füstölni, ki kell tiltani, meg kell szüntetni, ha ez a kormány erre nem képes, akkor a nácikkal kollaborál. Miután a Fradi-vezetése lép, akkor viszont azon problémázik, hogy miért is kellett ez a fellépés? És különben is hová lett a hangulat? Meg mi ez a polgári Fradi? Azért régen minden jobb volt.

Stockholm-szindróma. Ennyit rólad haver.

Közzétéve: 2015. augusztus 17. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr787712660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása