Spíler

Az év vidékizését hozta az Index

Közzétéve: 2015. június 15. Szerző: Sideburns

Egy hét elkeseredett harc, megannyi TASZ-közlemény és Kétfarkú-mém kopipésztezése után az Index főszerkesztő-helyettese letette a fegyvert a valóság előtt. Kár, hogy egy kölyökfocimeccs veszteséhez is méltatlan módon tette ezt, alig burkolt „vidékizéssel”, tájékozatlannak nevezve azokat, akik nem a bevándorlás hívei. Kárpáti mester szelektív valósága, a Sliders párhuzamos világából.

Kárpáti Márton, az Index főszerkesztő-helyettese a kormány plakátkampányát, meg az azt kísérő balhét elemzi, parádésan szórakoztató módon:

„A fővárosból nézve úgy tűnhet, hogy a felháborodás repedéseket fog okozni a kormány népszerűségén. De még ez a háborgás is jól jön a kormánynak (…) a megszólítani kívánt csoport egy része egészen bizonyosan pont a lárma miatt értesül az egész kampányról, és a ricsaj is jó apropó a kormánynak, hogy elhitesse magáról a tájékozódásra nem túlzottan ügyelő rétegekben, hogy a rendet, a biztonságot, a védelmet képviseli.”

A lényeg: „A fővárosból nézve (…) a tájékozódásra nem túlzottan ügyelő rétegek”

Minden világos. Érdemes mellétenni, hogy „Aki kicsit is érzékeny az emberi jogokra, a világ dolgaira, aki járt már bármelyik nyugati országban, az a fejét fogva szentségel, hogy ekkora ostobaságot hogy lehetett kitalálni.” Kárpáti mester szerint van egy megszólítani kívánt csoport, akiket ők a fővárosból néznek, és akik nem ügyelnek túlzottan a tájékozódásra. Utóbbiak ráadásul nem érzékenyek az emberi jogokra, meg a világ dolgaira, és nem jártak már bármelyik nyugati országban.

Aha. Világos tehát a képlet, egy nem is annyira kódolt vidéki taplózással állunk szemben. Ráadásul azzal a kádári vidék képpel, ahol a Budapesten kívüli élet a matyóhímzés-gémeskút-pirospaprika háromszögben értelmezhető csupán. Reméljük, hogy Kárpáti mester ezt az elméletét majd a balatoni nyaraláson is elővezeti az őt vendégül látó vidéki „tájékozatlanoknak”, és megmutatja nekik, merre van a fejlett Ausztria.

Miután elmormoltunk egy ótvar nagy káromkodást, tegyük félre egy pillanatra az óbudai TerézApa legújabb elmélkedését, és nézzünk körül egy kicsit, hogy ki miként tájékoztat, meg tájékozódik.

Kárpáti, a tájékoztató

A főszerkesztő-helyettes munkásságát elnézve egyből látható, hogy valójában ő éli egy szűk mikrovilágban mindennapjait. Április 22-én például nála a nap 7 legfontosabb hírének egyike az volt, „hogy vége lett a rákospalotai Fidesznek”. Tudható, hogy manapság 10 millió magyar állampolgár ébred minden reggel izzadt homlokkal, hogy létezik-e a rákospalotai Fidesz. Április 19-én azt írta meg parádés cikkben Kárpáti főszerk-hely., hogy „Kim Dzsungun hegyet mászott” (helyesen: Kim Dzsongun). Március 13-án pedig abban látott komoly hírértéket, hogy „A Zona lett az év étterme. A legjobb street food pedig a Funky Pho nevű vietnamiban van a Dining Guide szerint.” Amitől Veszprémben, Verpeléten és Versenden ezrek verhették földhöz ülepüket örömükben. Kárpáti mesternek a világ fontos híreire való nyitottságát mindennél jobban érzékelteti az a június 10-ei posztja, amelyet Ausztráliából halászott, és amely egy Melbourne-ben vonaton utazó, szépen felöltöztetett kecskéről készült fotót mutat be.

Kárpáti, a tájékozódó

Ha már 2015. június 10., meg Nyugatra való nyitottság, csak két hírt idéznénk ide, amely elkerülte az emberi jogok székesfővárosi Rambójának figyelmét. Bár az Indexen ez a hír indexen van, de érdemes tudni arról, hogy Ausztria a minap leállította a menedékkérelmek elbírálását. Bécsben azon a napon, amikor Kárpáti ausztrál kecskékről posztolt, 800 traiskircheni lakos tiltakozott a városban található menekülttábor ellen.

„A tájékozódásra nem túlzottan ügyelő rétegek”, csórikám, ez komoly? 

A nagy magyar vidékről nézve, Kárpáti mester sajnos azon réteghez tartozik, amely a tájékozódásra nem ügyel túlzottan,azaz „nem túl érzékeny” a világ dolgaira. Miközben éppen ezzel a váddal illet másokat.

Persze nehéz megállapítani, hogy Kárpáti és az index tényleg ennyire egysíkú és szűklátókörű, vagy tudatosan nem tájékoztatja az olvasókat bizonyos hírekről. Mivel azok nem férnek bele a világnézetébe és a valóságértelmezésébe. Sajnos egyik verzió rosszabb mint a másik.

Közzétéve: 2015. június 15. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr707546050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása