Spíler

Brit választás, skót vicc

Közzétéve: 2015. május 04. Szerző: NigelF

brit-1.jpg

Csütörtökön öt év után újra általános választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A vezető erők fej-fej mellett haladnak, de a skótok elintézhetik a Cameron-kormányt. Bár most a konzervatív-liberális kormány maradására valamivel többen fogadnának, az is benne van a pakliban, hogy a második Munkáspárt és a harmadik skótszoknya kiüti a nyeregből az első konzervatívokat.

Laza twitterezgetés

Lynton Crosby zavartalanul twitterezget tovább. Pár nappal a választás előtt az ember azt hinné, hogy David Cameron kampányguruja tűkön ül, ötletel vagy az utolsó tölteket élesíti, de láthatólag nem ez a helyzet. Crosby pár hete már bevetette az utolsó atomfegyvert,.amikor is a rivális Munkáspártot összetolta a velük koalícióra lépni kívánó skót nacionalistákkal. A Munkáspárt azonnal vissza is lőtt, és adóügyei miatt cseszegette az ausztrál kampányembert.

Gyengélkedő nagypártok

Ezzel együtt is az van, hogy nem a nagyokról szólt eddig a műsor. Nem volt éles, kétszemélyes vita Cameron konzervatív kormányfő és Miliband munkáspárti jelölt között, a szavazatok egyharmadát végül a kisebb pártok vihetik majd el. A konzervatívok a versenynek párszázalékos hátránnyal futottak neki, ezt azóta sikerült ledolgozniuk. Ebben szerepe volt annak, hogy az EU tagságról szóló 2017-es népszavazás ígérete csalódott konzervatív szavazókat hozott vissza, csakúgy, mint a kemény bevándorlásellenes hangnem. A toryk így nagyjából ugyanúgy a voksok egyharmadát kaphatják majd, mint az ellenzéki Munkáspárt. A tavalyi EP-siker után sokáig úgy tűnt, hogy a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) erősödéséről szól majd a 2015-ös választás, de aztán rohadtul nem így lett. A kisebbik koalíciós partner liberális demokraták eközben egyszámjegyűre fogytak a kormányzás öt éve alatt.

A „győztes mindent visz” rendszerben nem lesz győztes

2010 után újra az a helyzet állhat elő, hogy sem a gazdasági eredményekkel nyomuló konzik, sem a rezsiköltségek csökkentését tervező balos Labour nem fog tudni egyedül többséget elérni. A 630 tagú Alsóházban egyébként ehhez 326 képviselői helyre lenne szükség, de a két nagyobb erő még a 300 tagú frakciót sem hozza. Ezért aztán újra koalíciós egyezkedés várható majd, ahol kulcsszerepe lesz a Nick Clegg vezette liberális demokratáknak, akik gyengébbek ugyan az UKIP-nál, de mégis több helyen győzhetnek. Cleggnek létkérdés, hogy pártja újra kormányra kerüljön, különben pártvezetőként sem folytathatja, de tutira nem fogja olcsón adni a bőrét.

Skót áttörés

Abban, hogy ismét „hung parliament”, azaz egypárti többség nélküli törvényhozás várható, a skót nacionalisták, az SNP a hunyó. Bár a párt tavaly elveszítette a függetlenségi népszavazást, csütörtökön akár mind az 59 mandátum az övék lehet Skóciában. Ezt elsősorban a Munkáspárt bánhatja, mert Tony Blair felbukkanása óta ők vitték el ezeket a helyeket. Az inkább balos SNP-nek Cameron-fóbiája van, ezért kormányzati együttműködést ajánlottak a Munkáspártnak, amely azonban egyelőre ezt nem akarja elfogadni.

Az évszázad megismételt választása?

Miután az előrejelzések szerint a konzervatívok kb. 280, a Munkáspárt 270 mandátumra számíthat, ezért péntektől be lehet fűteni a füstös hátsó szobákat, Tárgyalások kezdődhetnek majd a skótokkal, a liberális demokratákkal és az észak-ír ulsteriekkel, akik mind több lóvét akarnak majd a saját szavazóiknak. A végén már csak egy fordulat maradt a pakliban: a felmérések szerint az UKIP szavazóinak egyharmada bízik Cameronban, ezért a konzervatívok kis szerencsével növelhetik előnyüket, és jó eséllyel befuthatnak az első helyre. Nem kizárt azonban egy megismételt választás forgatókönyve sem.

Közzétéve: 2015. május 04. Szerző: NigelF

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr677428786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása