Spíler

Antikommunista minimum

Közzétéve: 2015. február 25. Szerző: Penge Borissz

Eszkalálódik a vita, hogy lehet-e Ságvári Endréről iskolát elnevezni? Nos, a válasz egyértelmű: nem.

A csúnya, gonosz minisztérium rászállt szegény szegediekre, hogy változtassák meg a Ságvári Endre Gimnázium nevét. Manapság ugyanis törvény írja elő, hogy a XX. századi diktatúra fenntartásához köthető személyről vagy fogalomról nem lehet közteret, közintézményt, de még vállalkozást sem elnevezni. Ennek ellenére az alföldi városban ragaszkodnak hozzá.

Nos, nézzük a tényeket: a törvény tiltja az ilyen neveket. Ságvári ugyanakkor antifasiszta ellenállóként halt meg még a háború alatt. Ha nem egyértelmű a helyzet, akkor az akadémiának kell állást foglalnia. „Jogász, fővárosi tisztviselő (1913–1944). Az 1930-as évek második felétől kapcsolódott be az antifasiszta illegális kommunista mozgalomba. Az Országos Ifjúsági Bizottság egyik vezetője. 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben a Békepárt Béke és Szabadság című lapjának szerkesztője. Tevékenységét a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése alapján XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható.”

De ha azt gondolnánk, hogy a hungarofasiszta elnyomó diktatúra már az MTA-t is megszállta, akkor tekintsünk Ungváry Krisztián történész véleményére, aki a kormány iránti elfogultsággal aligha vádolható: „Ságvári ugyanis nem visszalőtt, hanem ő lőtt először. Letartóztatói közül egyik sem volt a nyilas párt tagja. A kirobbant tűzharcban a nyomozók szolgálati kötelességüket teljesítették, nem nevezhetőek gyilkosoknak. (…) Ha van antifasiszta minimum (amit pl. György Péter az ÉS múlt évi 38. számában szorgalmazott), akkor léteznie kell antikommunista minimumnak is.”

Mindeközben persze meg lehet érteni a szegedieket is, ők nem a személyhez, hanem az iskolához kapcsolódó fogalomhoz, a ranghoz kötődnek. Ugyanakkor ez nem változtat a tényen, hogy Ságváriról iskolát elnevezni nem csak ízléstelen, hanem veszélyes is. Ságvári nem pusztán antifasiszta ellenálló volt, hanem azért harcolt, hogy a nemzeti szocialista helyett kommunista elnyomás alá kerüljön Magyarország. Ráadásul még csak fiatalkori idealizmussal sem védhető ez, hiszen a Tanácsköztársaság után hazánknak már volt tapasztalata abban, hogy mit jelent a kommunizmus megjelenése az országban. Ezt az embert névadóként példaképnek állítani diákok elé védhetetlen. Reméljük az érintetteknek eszükbe jut ez is.

Közzétéve: 2015. február 25. Szerző: Penge Borissz

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr327213637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása