Spíler

Tesco gazdaságos?

Közzétéve: 2015. január 22. Szerző: OriginalSpíler

tesco-death-spral.gifA Tesco magyarországi vezére cicakönny-fakasztó sztorit adott elő arról, hogy a rohadék kormány miatt be kell zárniuk 13 hipermarketet. 500 embert tesznek majd lapátra. Miközben cégét az UNICEF-Vöröskereszt tengelyen helyezte el. A gigavállalat érveléséből nagyvonalúan kimaradt, hogy az áruházlánc globálisan is szopóágon van. Volt pár percünk, összeguberáltunk egy fészekalja tényt ennek alátámasztására.

A Tesco már 2013-ban bejelentette, hogy 20 év után megtorpant a vállalati profit növekedése, ezért nem nyit új áruházakat.

Az ezt megelőző évben be kellett zárnia a totál veszteséges Egyesült Államok-beli érdekeltségeit. Eredetileg 1000 üzletet nyitottak volna a nyugati parton, de végül 6 év alatt 1,8 milliárd fontot buktak rajta.

A Standard & Poor’s leminősítette a vállalat adósbesorolását, ezzel a cég részvényei 10 éves mélypontra zuhantak. Az osztalékot 75%-kal meg kellett vágni, szeptemberben új vezérigazgató került a puhaszékbe, aki megüzente: felülvizsgálja a Tesco egész ügymenetét.  

A Tesco egyik meghatározó befektetője, a Blackrock bejelentette, hogy megválik üzletrészétől. Nem sokkal ez után a brit pénzügyi ellenőrző hatóság vizsgálatot indított könyvelési csalások miatt. Azóta már 8 magas rangú vállalatvezetőt függesztettek fel.

 Warren Buffett, a hírhedt befektetőcézár kijelentette, hogy a teszkós befektetése óriási hiba volt. Piacra is dobott egy rakás részvényt. A vállalat profitképessége a tavalyihoz képest egyébként csaknem harmadára aszódott.

Mindez persze nem akadályozta meg a menedzsmentet abban, hogy október 3-án még vegyenek pár Gulfstream típusú luxus magángépet. Erre bezzeg van pénz.

A végén pedig érkezzen a nem is annyira meglepő csattanó. A cég legnagyobb baja otthon is az, ami nálunk, méghozzá az Aldi és a Lidl erős nyomulása, elsősorban a kiskeresetűek körében. Hogy a ballib véleményvezérek – kizárólag hazánkra alkalmazott – kedvenc kifejezésével éljünk: az egyesek által példaképnek tartottTesco nem elég versenyképes. De persze nem meglepő, hogy a Tesco a kedvencük, hisz az angol multi pont úgy gazdálkodott, ahogy ballibék korábban ezt az országot vezették – vállalatként.

Tehát a Tesco-vezér, a jó öreg Jones gazda bármit is bohóckodjon össze a magyar kormány gonoszságairól, a szigorú piaci tények: katasztrofális gazdálkodás, elcseszett terjeszkedés, luxusbotrányok, meg a rögvalóság. Mindezt pedig a Guardian cikke foglalta össze a legjobban.

Közzétéve: 2015. január 22. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr737097103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása