Spíler

Top 7 sajtószabadság-tipró politikus a Gawker szerint

Közzétéve: 2015. január 13. Szerző: OriginalSpíler

sajtoszab.jpg

Hiányérzetünk van. Bár a hazai sajtó lelkesen hozza még az egyszeri madridi gyakornoklány „Orbán az öncenzúra fura ura” c. képzelt riportját is, a Gawker minapi cikke nem ütötte meg az ingerküszöbüket. Pedig az „Ezek az állami vezetők nagyobb veszélyt jelentenek a szabad sajtóra, mint a terrorizmus” című gyűjtésben több európai vezető is szerepel – Orbán viszont nem.

Néhány blogger összeszedte, a Gawker jogi rovatának szerzője pedig rövidítve leközölte, hogy a vasárnapi párizsi tüntetésen résztvevő állami vezetők közül ki jelent veszélyt a sajtószabadságra. Sőt, Andy Cush szerint ezek a politikusok egyenesen nagyobb veszélyt jelentenek a szabad sajtóra, mint a terrorizmus. Érthetetlen módon pont egy olyan válogatás kerülte el a honi média figyelmét, amiből kimaradt Orbán Viktor.  Íme, a prominens lista néhány szereplője:

David Cameron brit kormányfő

2013-ban a brit kormányfő nyilvánosan azzal fenyegetőzött, hogy bíróságon lép fel azon újságokkal szemben, amelyek információkat közölnek Edward Snowden szivárogtatásaiból. Mikor a Guardian ezt mégis megtette, a brit titkosszolgálat munkatársai kiszálltak a szerkesztőségbe, és arra kényszerítették a szerkesztőket, hogy tegyék tönkre a merevlemezeiket.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő

Júliusban a Riporterek Határok Nélkül hozta le az újságírók „szándékos megcélzásáról” szóló anyagát, amely szerint ez a „célzás” a gyakorlatban Netanjahu izraeli hadserege általi letartóztatásokat és fenyegetéseket jelentett. A következő hónapban Rami Rayan palesztin fotóriportert egy IDF-rakétatámadást követően a gázai piacon holtan találták. Rayan „Press” feliratú mellényt viselt.

Miro Cerar szlovén kormányfő

2013-ban Mitja Kunstelj szlovén bloggert hat hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megsértett” és „rágalmazott” két újságírót a blogján.

Enda Kenny ír kormányfő

Írországban a blaszfémia bűncselekménynek számít.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő

A lengyel bűnüldöző szervek rajtaütöttek a Wprost szerkesztőségén, miután a lap tavaly megjelentette két kormányzati tisztviselő titokban felvett beszélgetését.

Antonisz Szamarasz görög kormányfő

Tatiana Bolari fotóriportert tavaly egy athéni demonstráción megütötték a rendőrök, annak ellenére, hogy „világosan beazonosították, hogy újságíró” – a Riporterek Határok Nélkül beszámolója szerint.

Ahmet Davutoğlu török kormányfő

Törökország minden más országnál több újságírót börtönzött be 2012-ben és 2013-ban. A török kormány most éppen 70 olyan újságírót üldöz, akik egy korrupciós esetet tártak fel.

Közzétéve: 2015. január 13. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr397067323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása