Spíler

A makacs gyermek-affér

Közzétéve: 2014. november 20. Szerző: Bárczi Benő

3_2.jpg

Vajon hogy keletkeznek a népmesék? Valahol valaki kitalál valamilyen kellően rémisztő, a földtől elrugaszkodott, hihetetlen sztorit és elkezdi azt terjeszteni. És hogy keletkeznek a hoaxok? Pontosan ugyanígy. Annyi a különbség, hogy a hoaxot az emberek nagy többsége be is szopja, annak ellenére, hogy két kattintás lenne utánajárni a kérdésnek. Ez is mutatja az emberek sokkal inkább éhesek a gyűlölködésre, mint az igazságra.

De nézzük a konkrét esetet. Néhány héttel ezelőtt futótűzként terjedt a fácsén Varró Dani verse az ötödikes irodalomtankönyvből. Felháborodott, torokra csibészelt véranyukák és vérapukák követelték a nyilvános autodafét és boszorkányégetést. Mi is írtunk róla. A makacs gyermek-affér is nagyon hasonló genezist élt meg. Valaki felpakolt a nagy közösségi oldalra egy fényképet, melyen egy valóban horror sztori szerepel, azzal a felkiáltással, hogy Varró Dani után itt a legújabb botrányos szöveg a másodikos erkölcs tankönyvből.

 1_8.jpg

A képet rövid idő alatt több ezren megosztották, természetesen már mind hozzápakolva a saját véleményüket és „tudásukat”. Van, aki Varró Daninak tulajdonította a történetet, van aki az erkölcstankönyv szerzőjét, a szerkesztőt és a kormányt tette felelőssé.  

A dolog odáig fajult, hogy a szombati „Mentsük meg az oktatást! Mentsük meg a jövőnket!” pedagógustüntetésre is ezzel az idézettel próbálják hergelni a jónépet.

Az X-akták óta tudjuk, hogy az igazság odaát van, bár azért némi erőfeszítést kell tenni. Nem sokat. Némi utánajárással (egy jól irányzott guglizással) kideríthető, hogy ez a mese bizony nem Varró Dani, nincs köze hozzá a tankönyvszerkesztőnek, sem a kormánynak és nincs benne semmiféle gyermektankönyvben. Ez a mese A Gyermek- és családi mesék (németül: Kinder- und hausmärchen) Jacob és Wilhelm Grimm (ismertebb nevükön Grimm testvérek) 1812 és 1857 között megjelent népmesegyűjteményében található, melyet az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánított. Pont.

Gebrueder_Grimm.jpg

A Grimm fivérek az 1000 márkás német bankjegyen

A kérdés már csak az, ha az emberek jó részének egy ilyen abszolút elemi feladvány meghaladja a szintjét, akkor hogy a szarba tudják kitölteni az személyi-jövedelemadó papírokat?          

Update: A felháborodást kiváltó kép eredete: Jacob & Wilhelm Grimm: Családi mesék (Kalligram, 2009, ford.: Márton László, Adamik Lajos) 418. oldal. 

Közzétéve: 2014. november 20. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr766918893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás