Spíler

Jól szerepeltek a magyar pártok Szlovákiában

Közzétéve: 2014. november 17. Szerző: Hattori

1_6.jpg

Szombaton tartották a helyhatósági választásokat Szlovákiában. A négy évvel korábbi eredményét hozta a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd pedig valamivel több polgármesteri és önkormányzati képviselői helyet szerzett az előző választásokhoz képest. A leginkább mégis függetlenek arattak, Bugár Béla meg ennek kapcsán zavarában összevissza beszélt.

Az összes jelöltet és települést figyelembe véve a független polgármesterjelöltek szerepeltek a legjobban, az összes település közel felében nyert ugyanis független induló. A Robert Fico vezette Smer kormánypárt lett a második a polgármesteri székek egyharmadának megnyerésével. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) harmadik helyen végzett 122 polgármesteri székkel. Nem sokkal maradt el tőlünk az MKP és a Híd-Most jelöltjei. A Berényi József vezette MKP 105 településen, a Bugár Béla által irányított Most-Híd 87 településen ad polgármestert. Az MKP és a Most-Híd közös polgármesterjelöltjeinek 30 felvidéki településen sikerült nyerniük. 

Az összes megválasztott képviselő harmadát teszik ki a függetlenek. A második helyen ebben a kategóriában is a Smer végzett. Az MKP 1140 képviselője jutott önkormányzati mandátumhoz, ezzel a lehetséges mandátumok több mint 5 %-át szerezte meg a párt. (A 2012-es felvidéki országgyűlési választásokon az MKP 4,28%-kos eredményével nem jutott be a parlamentbe.) A Híd a mandátumok 4%-át vitte el. Hasonlóan teljesített a korábban elsősorban Jan Slotáról ismert Szlovák Nemzeti Párt (SNS), 824 képviselő mandátumhoz juttatásával.

A legnagyobb magyarlakta települések közül Komáromban a független Stubendek László váltja Anton Marekot. Dunaszerdahelyen, Rimaszombaton, Gútán és Somorján maradtak a korábbi polgármesterek Hájos Zoltán, Jozef Šimko, Horváth Árpád és Bárdos Gábor személyében. Füleken a Híd támogatásával nyert Agócs Attila a korábbi polgármester Jaroslav Kaličiak ellen. Új polgármestere lett Párkánynak, Érsekújvárnak, Párkánynak és Királyhelmecnek is. Érdekesség, hogy Nagymegyeren egy olyan független jelölt nyert az MKP ellenében, aki már volt ugyan a település polgármestere, de korrupcióért hűvösön csücsült. A régi-új polgármestert 2005-ben tartóztatták le, miközben átvett 300 ezer korona csúszópénzt.  

A független jelöltek előretörését szimbolizálja Pozsony új független főpolgármesterének személye, illetve a pozsonyi helyi képviselőválasztások is. Ivo Nesrovalt korábban a harmadik helyre várták, ugyanakkor a szombati választásokon maga mögé utasította Milan Ftáčnik jelenlegi főpolgármestert, valamint a fő esélyesként jegyzett Milan Kňažkót is. Mindhárman függetlenként indultak, bár a Smer Ftáčnikot, a KDH  Kňažkót támogatta a háttérben. Kérdés, hogy Nesroval személyében egy „független független” nyert-e valójában?

A választások utáni reakciókban Bugár Béla előnyként próbálta feltüntetni a független jelöltek előretörésének tényét. A párt elnöke kiemelte azt a tényt, hogy a párt saját közvetlenül támogatott jelölteket és a Híd által támogatott független jelölteket egyaránt a választók figyelmébe ajánlott – ez utóbbiak egyébként nagyon sikeresen szerepeltek. „Úgy tűnik, hogy ez a modell a helyi szinten elkezdett működni“ – mondta a hidas pártelnök. Ez annak fényében érdekes, hogy ezzel együtt éppen Bugár világított rá arra a tényre, hogy Szlovákiában a demokrácia alapvetően pártokra épül. Ezek szerint a megoldás az, hogy olyan független jelölteket indulnak majd Felvidéken, akikről csak sejteni lehet majd, hogy kik által támogatottak, de egyértelműen tudni nem? Ez hosszú távon biztos nem szolgálja a politikától, a közös ügyektől való elfordulás megállítását.

Közzétéve: 2014. november 17. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr186909977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása