Spíler

A Luxemburg-mocsár

Közzétéve: 2014. november 14. Szerző: OriginalSpíler

1_5.jpg

Elhatároztuk, hogy összefoglaljuk a legfontosabb infókat arról a nemzetközi gigabotrányról amely a kicsit fantáziátlan Luxemburg Leaks néven futott be fasza kis karriert. És a java még csak most jön.

Mi az, amit eddig tudunk?

1. Vagy 340 globális vállalat pacsizott le Luxemburggal azért, hogy töredékére csökkentse adófizetési kötelezettségét. A legnagyobb játékosokról van szó, olyanokról, mint az E.On, FedEX, Procter&Gamble, Amazon, Pepsi, IKEA, AIG, vagy a Deutsche Bank.

2. A titkos megállapodásokkal a felek jól jártak: a cégek piszok kevés adót fizettek, Luxemburg meg olyan adóbevételekhez jutott, amelyeket egyébként máshol fizettek volna meg.

3. A PricewaterhouseCoopers adótanácsadó cég legalább 548 esetben egyedi adómegállapodás megszületésénél játszotta el a bába szerepét.

4.  A vállalatok több milliárd dollárnyi adó megfizetését kerülték el. Számos cég egy százalékot sem elérő nyereségarányos adókulcs alapján adózott Luxemburgban.

5. A Luxemburgban bejegyzett cégek a legtöbb esetben gyakorlatilag semmilyen tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, miközben százmilliárdos forgalmat bonyolítottak, dollárban. Volt olyan telephely, ahová 1600 cég volt bejelentve. A vecsési számlagyárosok kistetűcskék ezekhez képest.

6. Luxemburgban még a kisnyugdíjas is Porschéval közlekedik, az egész miniállam olyan, mint egy elfuserált luxus-Tesz-vesz-város.

A fenti gyakorlatok annak az embernek a miniszterelnöksége alatt szaporodtak el, akit úgy hívnak, hogy Jean-Claude Juncker. Igen, ő most az Európai Bizottság elnöke. Pár nap alatt szanaszét lőtték; nem volt még olyan góréja a biztosoknak, aki ilyen nagy mokeszokkal kezdte volna ötéves ciklusát. Az adóbotrány az Európai Parlamentben is kikezdheti a szoci-néppárti nagykoalíciót, amely jó védelmet jelenthetett volna az egyre népesebb futóbolond-frakciók ellen. Nem jó hír ez az egyébként kormányzásképtelenségbe süppedő Európai Uniónak.

A luxemburgi monstre adóelkerülési mechanizmus egyébként egész Európában új megvilágításba helyezteti a bevételre (és nem a nyereségre) kivetett szektorális különadók ügyét. Ameddig Luxemburg a legnagyobb adótanácsadó cégek segítségével fenntartja a mostani gyakorlatot, addig a különadók jelentik az egyedüli hatékony eszközt a tagállami adóbevételek biztosítására.

Nem erről jut eszünkbe, de tudjátok miből ered az RTL mozaikszó? Radio Television Luxemburg. 

Közzétéve: 2014. november 14. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr116895881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása