Spíler

Hatpontos cselekvési terv az amerikai demokrácia megmentésére

Közzétéve: 2014. október 20. Szerző: OriginalSpíler

flag.jpg

Elkerülte a magyar sajtó figyelmét az egy héttel ezelőtti hír: az Egyesült Államok Kongresszusa vizsgálatra szólította fel a szövetségi igazságügy-minisztert norvég pénzek kapcsán. A minisztérium feladata lesz, hogy megvizsgálja az amerikai think tankek külföldi finanszírozását. A gyanú az, hogy a magyar társaikhoz képest jóval több nonprofit feladatot ellátó agytrösztök külföldi ügynöknek minősülhetnek. Aggódunk, és egyúttal várjuk az elhatárolódásokat.

Ahogy arról a spíler nemrég beszámolt: a New York Times egy bazihosszú cikkben leplezte le az amerikai think tankek világát. Röviden: szakvéleményeket és befolyást vásároltak külföldi államok – elsősorban Norvégia – amerikai agytrösztöknél. Mindez sértheti a külföldi ügynök regisztrációjáról szóló, 1938-ban a náci befolyásszerzés miatt hozott amerikai törvényt. A törvénysértés pedig öt év börtönbüntetéssel is sújtható.

A liberális lap továbbvitte a sztorit, és múlt héten már arról számolt be, hogy „az igazságügy-minisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy a washingtoni think tankek megsértették-e a szövetségi törvényt azzal, hogy külföldi kormányoktól fogadtak el  pénzt , majd ezt követően olyan jelentéseket írtak, amelyek a támogatók ügyeit segítették. Tették mindezt úgy, hogy nem regisztráltak >>külföldi ügynökként<< – írta egy vezető alsóházi képviselő az Eric H. Holder főügyésznek írt levelében.” 

A think tankek az Egyesült Államokban a szabad véleményformálás, a problémafelvetés és a nonprofit ügyek civil képviselői. Ezért úgy érezzük, mi európaiak és magyarok, demokraták és jogvédők nem lehetünk tétlenek az amerikai civilek vegzálása ügyében! Hat azonnali lépésre van szükség az amerikai demokrácia megvédése érdekében:

JAVASLATOK

Itt az idő, hogy bekéressék az Amerikai Egyesült Államok norvégiai nagykövetét az amerikai civil think tankek vegzálása ügyében, pontosan úgy, ahogy az az Ökotárs ügyében is történt.

Nem késlekedhet Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere. Álljon ki, és mondja el, hogy „mélységes aggodalmamat fejezem ki az amerikai hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt” – ahogy az az Ökotárs ügyében is történt.

Álljon ki Guy Verhofstadt, a liberális EP-frakció vezetője, és mondja el, hogy az amerikai kormány immár nemcsak a nyilvánosságot uralja, hanem a magánszférába is benyomul, és eltiporja az alapvető jogokat. Szólaljon fel ugyanúgy, ahogy azt az Ökotárs ügyében is tette.

Eközben várjuk, hogy Kenyától Egyiptomon át Szlovákiáig számos nemzetközi szervezet fejezze ki szolidaritását az amerikai think tankeket ért kormányzati lépések kapcsán. Álljanak ki holnap reggel 9-kor egységes közleményben  az amerikai civil szektor függetlenségéért. Mondják el, hogy bármilyen hatósági nyomásgyakorlás elfogadhatatlan és országhatárokon átnyúló nemzetközi visszhangra talál, ahogy azt az Ökotárs ügyében is tették.

Reméljük, fogalmazza már nyilatkozatát Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa is, az Egyesült Államokban alkalmazott "megbélyegző retorika" miatt, ahogy azt az Ökotárs ügyében is tette.

Jávor Benedeknek egy jelölés ügyében van tennivalója. Ahogyan korábbi támogatóját, az Ökotárs Alapítványt védte és Szaharov-díjra jelölte, úgy álljon ki az amerikai agytrösztök elleni vizsgálat kapcsán, és jelölje az amerikai civileket Szaharov-díjra.

Minden más cselekmény vagy a hallgatás az álszentség bizonyítéka lenne.

Közzétéve: 2014. október 20. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr166809945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása