Spíler

7 állítás Mesterházy és Schiffer vitájáról

Közzétéve: 2014. március 31. Szerző: Sideburns

SPILER_VITA.png

A választás előtti este, 19.10-kor Mesterházy-Schiffer „kormányfőjelölti” vita lesz az ATV műsorán. Közben maga az ATV sem tekinti jelöltvitának azt, amit a csatornán elkövetnek majd. Legalábbis ez derült ki a csatorna csütörtök esti Hírvita című műsorából (lásd 15.15-nél), ahol a narrátor is a miniszterelnök-jelöltek vitájának elmaradásáról beszélt. Valami egyébként tényleg lesz a balos tévében: osztályozómeccs, mely dönthet a következő szezonra a kiesés vagy feljutás kérdésében.

1. Két olyan „kormányfőjelölt” fog találkozni, akik közül az egyik nem is jelölt (az LMP ugyanis Szél-kormányban gondolkodik), a másik pedig ugyan jelölt, de pártja támogatottsága mára Vona Gáborék szintjére, illetve a személyes népszerűséget tekintve a Jobbik elnök szintje alá zuhant.

2. Két olyan műsorvezető lesz, akik elfogultságuk miatt hazai pályát adhatnak a szocialista elnöknek. Ráadásul egyikük neve a baloldal kormányfőjelöltjeként is felmerült, ami még pikánsabbá teszi a balos összecsapást.

3. Felelőtlen vita lesz: akinek nincs esélye kormányra jutni, annak bármilyen ígéret olcsó.

4. A vita a baloldal jövőjét is befolyásolhatja. Az Ipsos szerint az LMP potenciális szavazóinak jó része még nem döntött, hogy a korrupciómentes kispártot, vagy a sorozatosan korrupciós ügyekbe keveredő, ezért a kormányváltás esélyét eljátszó baloldali blokkot támogatja-e. Szélsőséges Schiffer-győzelem esetén szavazók százezrei szavazhatnak a vita másnapján minden mindegy alapon a baloldali összefogás helyett az LMP-re, újra húsz százalék alá küldve a szocialista pártot és társait, esetleg 8-10 százalék közelébe az LMP-t.

5. A vita értelmezésének elmaradása is Schiffernek kedvezhet. Az eddig a baloldali szavazók megszólítására korlátozott lehetőségeket kapó LMP narratívája így önmagában, a baloldali véleményvezérek közvetítése nélkül jelenhet meg. A hiteles baloldali és a balra törekvő, de liberálisoktól visszahúzott baloldali küzdelmében nem könnyű Mesterházy helyzete.

6. Mesterházy számára a vita azt a veszélyt is hordozza, hogy a gyengébb szereplést a választás után szövetséges versenytársai vitabeli gyenge szereplésére foghatják. Különösen igaz lehet ez az LMP parlamentbe kerülése esetén, amit szintén Mesterházy számlájára írhat majd Gyurcsány és Bajnai.

7. Bár a szervezők és a vitázók nyilvánvalóan Orbán Viktor távolmaradását fogják majd hangsúlyozni (pl. üres szék mutogatásával, a Fidesz visszatérő emlegetésével), valójában ezzel éppen a vita parodisztikus, imitált és komolytalan voltát bizonyítják majd.

Közzétéve: 2014. március 31. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr135886785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása