Spíler

Az EU külpolitikája megbukott

Közzétéve: 2014. február 21. Szerző: Jockey Ewingy

spiler_eu.png

’I am deeply worried...’ ’This violence and bloodshed must stopped immediatelly.’ ’I am also very concerned…’ ’…to solve the political crisis through dialog…’. Ezek az EU szavai, pontosabban Lady Cathrine Ashton Kül- és Biztonságpolitikai Főképviselő szavai az ukrán helyzet kapcsán. Aggódik. Meg kell állítani a vérfürdőt és az erőszakot – mondja. Majd újból aggódik. Párbeszédre hív fel. Nehéz, erős és kiváltképp hatékony szavak ezek, miközben Kijevben egymást lövik halomra az emberek. Az EU intézményei a jól megszokott bullshit-generátort alkalmazzák ilyenkor is. A közös kül- és védelempolitika 2014. február 18-án, abban a pillanatban, mikor Ashton asszony ezt a határozott kiállást videóüzenet (nagyon trendi, nagyon menő, nagyon EU) formájában közétette, megbukott. Végső soron persze ki is tweetelhette volna. 

Meggyőződéses EU-pártiként, és a Keletet – minden szépségével együtt – elutasítóként is egyet kell értenem Victoria Nuland amerikai helyettes államtitkárral, miszerint ’F**k the EU!’. Hát tényleg bassza meg az Unió. Az EU mai vezetői egyrészt elhitték, hogy közel 25 éve végleg befejeződött a hidegháború és beköszöntött „peace and love” világa, másrészt annyira beleőrültek a politikai korrektség diktatúrájába, hogy már a szemmel látható, kézzel fogható ügyek mentén sem tudnak mást kiböfögni magukból, minthogy ők kurvára aggódnak. Mert az aggódás az nagyon fontos. Aggódjunk a bálnákért, a globális felmelegedésért, sőt, aggódjunk Magyarország demokratikus normáinak lebontásáért, a „közös értékeinkért”. Hogy miért? Azért, mert a pc-zsarnokság értelmezési keretében az aggódással lelkiismereti megnyugvást lehet vásárolni. Ez kb. olyan, mint amikor karácsonykor adakozunk egyet a rászorulóknak, esetleg csatlakozunk „a soha többé éhező gyerekeket” facebook csoporthoz és aztán utána egy egész évre elfelejtjük, hogy létezik körülöttünk nyomor.

Ukrajnában a helyzet valóban drámai. Valóban elfogadhatatlan, hogy mesterlövészek lövik ki a tüntető fiatalokat. Ugyanakkor még innen Magyarországról is túl távol van Kijev ahhoz, hogy éles igazságot tudjunk kimondani az ottani helyzetről. Sokkal összetettebb ez annál, mint ahogy azt a tisztes távolban történő emberi jogi jogsértések kapcsán liberális média tálalja a kialakult helyzetet. Mert persze ami elég távol van, ami elég elvont, azért mindig lehet aggódni. De még ez sem menti fel Cathrine Ashtont és magát az EU-t a balfaszkodás alól, hogy egy a közvetlen szomszédságában lévő ország ilyen mértékű belpolitikai krízisére aggodalommal és a párbeszédre való felszólítással reagáljon, ráadásul hónapokig tartó tesze-toszáskodás után.

És valóban a legnagyobb baj az, hogy Nyugat-Európa, pontosabban a nyugat-európaiak által kreált EU-s intézményrendszer nem mer, nem akar határozottan kiállni még a saját érdekeiért sem, mert egyrészről fél, hogy ezzel megsért valaki(ke)t, másrészt mivel a valóságban nem létezik közös politikai kormányzás, ezért mindenki maga dílel az oroszokkal, ázsiaiakkal, és mindenki mással. Ilyenkor meg aztán tényleg nem könnyű egységesen fellépni, ha a bizniszben ott van a gentlemen’s agreement (az érzékenyek kedvéért: gentleperson’s agreement), hogy a jó üzletért cserébe nem ugatunk bele a politikádba.

Ugyan a nagy EU-tagállamok külügyminiszterei megunták az uniós impotenciát és maguk vették kézbe a dolgot, egyelőre pénzügyi szankciókat kilátásba helyezve, de ez is csak azt bizonyítja, hogy uniós szinten a közös külpolitika megbukott – pontosabban a közös tutyimutyiskodásnak nincs értelme. Ahogy Margaret Thatcher mondta egyszer az Unióról: „ne hagyjuk, hogy utópikus célok eltérítsenek minket. Az utópia soha nem jön el, mert tudjuk, hogy nem fogjuk szeretni, ha mégis megtörténne.

Közzétéve: 2014. február 21. Szerző: Jockey Ewingy

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr325825413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása