Spíler

Csak ezt ne!

Közzétéve: 2014. január 24. Szerző: OriginalSpíler

Csak_ezt_ne.png

Ha volt tanulsága 2002 tavaszának, akkor az az, hogy egy jó kormányzást is szét lehet barmolni szükségtelenül felemelt szimbolikus témákkal. Erre most jön a Magyar Krónika, a Szabadság téri emlékmű, meg a Marx-szobor eltávolításának ötlete. Mintha a jobboldal nem értette volna meg, hogy ilyen témákban egyszerűen nem nyerhet. Mindenféle külső kényszer nélkül ilyeneket bedobni a választások előtt pedig politikai öngyilkosság.

A jobb memóriával rendelkezők még emlékezhetnek arra, hogy mi lett a hatása a koronaúsztatásos - és hasonló- sztoriknak 2002-ben. Persze, akkor más volt a helyzet, hiszen a kényszerpályán mozgó MDF-kabinetet leszámítva a polgári politikai elit akkor ismerkedett először a kormányzás mesterségével, és nyilván nem ember az ember, ha nem hibázik.

De a hibákat éppen azért találta ki a nagybetűvel szedett Teremtő, hogy tanuljunk belőlük. Például tanuljon a jobboldal azokból a 2000-es évek elején elkövetett, a politika szimbolikus tere, a politikai életérzés - mondjuk ki, fíling - kapcsán elkövetett hibákból, melyeket akkor a Kovács Laci bá és társai kegyetlenül kihasználtak. Hozzáteszem, miért ne használták volna ki, a múltértelmezés akkor is az ő terepük volt, pláne, ha az aktuális témát össze lehetett mosni a II. világháború előtti Magyarországgal, antiszemitizmussal, fasizmussal és hasonlókkal.

De rendben, azóta azért eltelt sok-sok év, a regnáló kormány pedig tényleg sokat tett azért, hogy ilyen téren ne állja meg a helyét a "szélsőjobbal történő cinkos összekacsintás" vádja. Gondoljunk csak a zsidómentőkről elnevezett közterületekre (Friedrich Born rakpart, Carl Lutz rakpart stb. ), a létrehozott Tom Lantos Intézetre, a 2012-es Raoul Wallenberg-évre, a baloldali ellenzékkel közös tüntetésre Gyöngyösi Márton listázós kijelentése ellen vagy a most elinduló Holokauszt-emlékévre.

Szóval szerintem tényleg sok őszinte kezdeményezés történt azért, hogy a jobboldali adminisztrációra ne lehessen ráaggatni a "molyírtószagú, anakronisztikus konzervatív" jelzőt. És ez most nem csak arról szól, hogy kényszeredetten teperne kormány, mert "fél", hogy antiszemitizmussal fogják vádolni, hanem arról is, hogy általánosságban véve ne az az atmoszféra lengje körül, hogy avítt és ezzel együtt nevetséges.

Így többé-kevésbé el is evickéltünk 2014 elejéig, a választások karnyújtásnyira, a Fidesz-KDNP toronymagasan a legesélyesebb, a baloldal még összefogva is szerencsétlenkedik ("Összefogás" - ez aztán kreatív, basszameg), erre...

Erre jön a Magyar Krónika meg az azt kísérő felkérőlevél, tényleg azzal a modorosan és erőltetetten archaizáló, időtévesztett nyelvezettel, ami Kerényinek tagadhatatlanul sajátja, és amit joggal röhög ki bármilyen normálisan gondolkodó ember, azzal, hogy "anyám, és ez a trendi jobboldal?". Erre jön a Szabadság térre tervezett megszállási emlékmű vagy mi, ami alapvetően szerintem jószándékú kezdeményezés - de kérte valaki? Volt politikai nyomás? Követelték antifa szervezetek, vagy mi? Minek kell plusz támadási felületet kínálni, amikor ilyen emlékmű-állítási téma szóba sem került? Könyörgöm, pár hét van a választásokig, ilyenkor nyilván minden jelképes cuccot hatványozottan át kell gondolni, hogy mennyit hoz és mennyit visz.

És persze, itt van a remek ötlet a közgázos Marx-szobor eltávolításáról - mindezt ATV-ben büszkén remegő tinédzserek előadásában. Ez is nagyon kellett. Pláne azzal az üzenettel, hogy azért, mert antiszemita volt. Egy jobboldali szájából ez igen hitelesen hangzik, tekintettel arra, hogy a képzeletbeli "nemzeti panteon" cseppet sem terhelt khm... az adott témában igencsak éles megfogalmazásokat kinyilatkoztatott emberektől (figyelem: irónia, cinizmus!).

És most, hogy még azért a Zöld Pardon-bezárás és társai után kicsit tromfoljon rá az aktuális kormány a budapesti fiatalok között meglévő toronymagas népszerűségére (megint irónia...), kitalálja a BRFK, hogy a fővárosi éjszakában random módon razziát tart péntek este és úgy igazoltatgatja majd henyélő életmódot folytató fiatalságot. Itt sem magával a ténnyel van a baj, de könyörgöm - most, éppen most? Hogy jöhessen majd a fikaáradat, hogy itt tényleg a viceházmesterek rendőr- és nyugdíjas-álomállama valósul meg, ahol a házakban "lakók laknak", a "fiatalok pedig inkább menjenek borbélyhoz"?

Nagyon szépen kérem, hogy ezeket és az ehhez hasonló akciókat állítsuk le és ha nem kényszerítenek, akkor önkéntelenül ne rázzuk meg a pofonfát, pláne ne álljunk is alatta utána rendületlenül.

Nagyon nem szeretnénk áprilistól Gyurcsányt, Karácsonyt meg Kunczét hallgatni a jobboldal elmúltnégyévéről.

Közzétéve: 2014. január 24. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr205808988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása