Spíler

Levél Fletó bácsinak

Közzétéve: 2014. január 07. Szerző: OriginalSpíler

Levél Fletó bácsinak.png

Kedves Fletó bácsi!

Először is boldog új évet! Közösen írunk Neked levelet, mi egyházi, felekezeti oktatási intézményekben tanulók és tanítók, egyházi, felekezeti szociális intézményekben lévők és dolgozók, egyházi, felekezeti egészségügyi létesítményben gyógyulók és ápolók, plébániákra, közösségbe járók. Mi, elég sokan. Úgy hallottuk, hogy programodban szerepel a vatikáni szerződés felmondása, és az egyházak támogatásának megvonása. Nagyon csodálkozunk és meg vagyunk döbbenve. Pont te mondod ezt, amikor II. János Pál pápának 2004-ben kifejezted nagyrabecsülésedet a katolikus és más egyházak szerepvállalásában "abban a szolgálatban, amit szociális és kulturális téren fejtenek ki". Pont te mondod ezt, amikor így nyilatkoztál, hogy: „Szó volt a vatikáni szerződésről, amiről kijelentettük: érvényesnek tekintjük és betartjuk.” Nagyon csodálkozunk. Ennyit ér a szavad?

Csak azt szeretnénk megtudni, hogy mi lesz velünk? Mi rosszabbak vagyunk, mint akik állami intézményben tanulnak, vagy ellátásban részesülnek? Mi nem érünk annyit a szemedben? Nagyjából 155 ezren tanulunk egyházi közoktatási intézményekben és nem érdemlünk semmit? A mi iskoláinkban is felkészítenek minket az életre, van matekóra is, ami kell, ezt nem tudtad? Sőt, tőlünk több embert vesznek fel a felsőoktatásba arányosan. A mi tanáraink is diplomás, jó tanárok. Mi csak ugyanazt kapjuk, mint egy állami iskola. Ezt is elvennéd tőlünk?

Tudomásunk szerint az egyházak rengeteg szerepet vállaknak az országban, olyat is ami elsődlegesen az állam feladata. Oktatás, nevelés, kultúra, szociális, egészségügy. Ezek mind-mind munkahelyek is. Őket is kirúgnád? Úgy hallottuk, te nagy európai vagy, de mi a helyzet Nagy-Britanniával, Máltával vagy Dániával, ahol államegyházi státuszban vannak felekezetek. Ővelük nincs baj?

Mi csak világnézeti intézménybe járunk. Ez a baj? Sokan vagyunk ezért sem a vallás nem lehet magánügy, sem az intézmények nem maradhatnak finanszírozás nélkül. Miért nem választhatjuk meg a szüleinkkel, hová járjunk? A demokrácia az, hogy ebbe is beleszólsz? Ugye nem a hitéleti támogatás a baj? Az 1%-ot csak kóbor kutyákra lehessen adni? Ők fontosabbak?

Mondd, hogy igazából nem is gondoltad komolyan, sem diplomáciai botrányt nem szeretnél igazából, sem sok-sok ember munkáját elvenni, sem pedig minket cserben hagyni? Mondd, hogy csak azért mondtad, mert nagy-nagyon kell az a pár száz ateista szavazat. Tőlünk megvonnád az 1%-ot a te 5%-od reményében?

Üdvözlettel:

Mi

P.S.: Reméljük még mindig rendszeresen bérmálkozol.

Közzétéve: 2014. január 07. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr155808975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása