Spíler

Megdöbbentő kiállítás Maglódon az osztrák radikalizmusról

Közzétéve: 2013. október 08. Szerző: OriginalSpíler

Megdöbbentő kiállítás Maglódon.png

Jó, akkor még egyszer írunk Ausztriáról. Nem azért, mert Ausztria érdekes, hanem azért, mert sógorék egyre többször veszik fel a labanctempót.

Békeidőben magasról tennénk rá, hogy Linz önkormányzata fotókiállítást szervez a magyar romák elnyomásáról és a budapesti barna veszélyről. Úgy látszik, nincs jobb dolguk, irigyeljük őket. Talán azt is szó nélkül hagynánk, hogy a kiállítás végtelenül primkóra sikeredett. A leggagyibb képi közhelyek keverednek mindenféle náci jelképekkel a Photoshop nevű szoftver legnagyobb dicsőségére.

De azon már őszintén felkúrjuk magunkat, ha egy nagyváros önkormányzati testülete a szomszéd ország radikális mozgalmaival foglalkozik, miközben náluk sokkal durvább a helyzet.
Pár nappal ezelőtti választások után a dolog úgy áll, hogy Ausztriában magasabb a szélsőséges pártok támogatása, mint bárhol a környéken. A Szabadságpárt 22 százalékot kapott, de bekerült a parlamentbe egy zsír új EU-szkeptikus párt is. Ez összesen majdnem 30 százalék. Az osztrákok nagyjából fele köszöni, de nem hajlandó a klasszikus értelemben vett középpártokra szavazni és kacsintgat a szélsőségek felé. (Igen, a kommunizmussal flörtölő zöldeket is a szélsőségekhez soroltuk, főleg, ha az Ulrike Lunacek nevű rántottbolond a képviselőjük).

Könnyen következne ebből, hogy egy magyar város – mondjuk Maglód - önkormányzata fotókiállítást szervez az osztrák radikalizmus újjászületéséről. A kiállított képek szolidan utalhatnának az ezredforduló tragikus tapasztalataira. Arra, hogy a fejbúbig korrupt Osztrák Néppárt akkor gond nélkül koalíciót kötött a véresszájú Jörg Haiderrel. A linzi képekhez hasonlóan szerényen lehetne utalgatni a 20. század legelvetemültebb náci diktátorára, aki egyébként Linztől száz kilométerre született. Elférne egy-két pofás képecske az amstetteni rémről is, aki 24 évig erőszakolta a pincében a lányát, aki 7 gyereket szült neki. Mindezt persze szigorúan a művészi szabadság terhére.

Bőven van muníció egy maglódi kiállításhoz. De a maglódi önkormányzat jobban teszi, ha nem szervez ilyet és inkább a saját nyűgjével foglalkozik. Van abból is épp elég. Minden más csak dühítő pótcselekvés.

Közzétéve: 2013. október 08. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr75808934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása