Spíler

Apple keynote 2013/2

Közzétéve: 2013. szeptember 15. Szerző: OriginalSpíler

Apple keynote 2013_2.png

Első körre nehezen érthető, mi is történt a héten az Apple háza táján. Bemutattak egy olcsó ájfónt, az iPhone 5C-t, ezzel szembemenve az eddigi céges policy-nek, miszerint csak prémiumtermékeket gyártanak. Egy jó barátom egyből rá is kérdezett nálam, hogy akkor most mi van azzal, amit mondtam, hogy az Apple csak prémium termékeket gyárt, és hogy az exkluzivitás élménye miatt is veszik, stb. Bevallom ez erős sznobéria, de ezt mondtam. A barátom következő kérdése az volt, hogy ezek akkor már szarabbak-e.

Amikor megvettem életem eddigi első és egyetlen iPhone-ját 2010 decemberében egy 4-est, akkor kérdés nem volt arról, hogy ez a világ telefonkínálatának a csúcsa. A konkurens SGS (I) messze nem volt jó és megbízható, keveset tudott és általában az Android 2.3.x nem volt egy izmos oprendszer. És ezért hajlandó voltam kiperkárlni egy rakat pénzt. Mert nem volt tényleges verseny és a csúcskategóriáért bármekkora összeget el lehetett kérni, nem lehetett méricskélni, mikor járunk jobban. Egy legjobb volt és ennyibe került. Kész.

Mára azonban más a helyzet. Régi közhely, hogy az okostelefon piacon kiveszett az innováció. Ez a hétköznapokban úgy nyilvánul meg, hogy már nincs olyan, hogy a kategória királya. Nagyjából ugyanazt a teljesítmény tudják a telefonok és az operációs rendszerek közötti különbség is eltűnt, nem tud többet az iOS mint a Jelly Beam. És ilyenkor elkezdődhet a méricskélés meg a számolgatás. Pont úgy, mint amikor laptopot vesz az ember. Órajel, memória, akkumulátor. Ezek a szempontok kb. az iPhone 4 után kezdtek relevánsak lenni a mobilpiacon. Én is ezek alapján vettem telefont nem is olyan rég, és nem az Apple terméke lett az újabb áldozat. A kérdés, ki tudja adni a top teljesítményt a legjobb áron. Na ezért lett iPhone 5C, hogy jobb ár/érték arányban tudja nyújtani "Apple élményt".

Mert igaz, hogy a koreai gyártók az olcsó készülékekkel letarolták a piacot, de valljuk meg: egy mai középkategóriás okostelefon is lényegében minden igényt kielégít. Mivel mindenki felért a csúcsra (vagy senki sincs ott), nincs egyértelmű válasz arra, mi is ma a legprémiumabb okostelefon. Maximum életérzést vásárolhat magának az ember, hogy ő most akkor Apple-ös vagy Android-os.

Mindemellett az új csúcs mobillal, az iPhone 5S-sel az Apple most tényleg kicsit a többi gyártó elé került, de csak egy paraszthajszállal. A 64 bites rendszer valóban kuriózum a mobilok között. Kicsit tényleg olyan, mint régen, hogy ilyet csak az Apple kínál. Azonban ez az előny közel sem olyan látványos, mint mondjuk a retina display volt 2010-ben, amikor az ájfón olyan kijelzőt kapott, hogy a többi telefon ahhoz képest régi tetrisgépnek tűnt. És ha mondjuk a Google megcsinálja a Moto X-el az állandóan "figyelő" Google asszisztenst, az engem sokkal jobban fog érdekelni.

Közzétéve: 2013. szeptember 15. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr735808913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása