Spíler

Rendeleti kormányzás vagy klasszik parlamentarizmus?

Közzétéve: 2013. szeptember 11. Szerző: OriginalSpíler

Rendeleti kormányzás vagy klasszik parlamentarizmus.jpg

Az ellenzék persze már kiverte a hisztit egy kiragadott kifejezés kapcsán, de Kövér László ötlete emelhetné a parlament renoméját. Törvénygyár helyett több érdemi vitát az Országházba!

A Házelnök Inforádióban tett nyilatkozata a megélhetési rettegőknél kiverte a biztosítékot, de arra már nem vették a fáradtságot, hogy végig is olvassák. Ugyanis, amit Kövér mondott, nem csak a kormánynak, hanem a mindenkori ellenzéknek is kedvező lehetne.

A valóban szerencsétlenül használt „rendeleti kormányzás” kifejezés azonban nem azt jelenti, amit Kövér László felvázolt. Az előbbi kifejezés esetében rendeletekkel akár törvények is felülírhatók. Erről azonban ebben az esetben szó sincs! A terv arról szól, hogy a jelenleg minden apró részletet szabályozó törvényeket az eddiginél nagyobb mértékben egészítsék ki egyéb jogszabályok (pl.: kormányrendelet), amelyek meghozatala gyorsabb, s önmagukban is elengendőek bizonyos részletszabályok tisztázására.

Ha valaki tudja hogyan működik a hazai parlament, pontosan képben van azzal, hogy gyakran éjszakába nyúlóan szavaznak minden egyes módosító indítványról. Mivel ezekből akár több száz is van törvényenként, ember nincs, aki ezt követni tudná. Tehát a képviselők a frakciójuk bekiabálását követve, „vakon” szavaznak a legtöbb kérdésben. Ezt válthatná fel mondjuk az a rendszer, ahol valamilyen szisztémában, de már csak a bizottságok szakpolitikusai vitatják ezeket meg, a plénum elé pedig a kész szöveg kerül vitára, illetve szavazásra.

Emellett pedig tudni kell, hogy a rendszerváltás utáni magyar alkotmányos rendszerben a jogszabályok rendkívül nagy mértékben függnek parlamenti jóváhagyástól, ami ismeretlen a legtöbb nyugati demokráciában. A korábbi államszocialista időszak rossz emlékei miatt azonban ez nálunk eddig másképp alakult, s ez nagymértékben hozzájárult a parlament „törvénygyárrá” válásához. Pedig könnyen belátható, nem sok értelme van, hogy egy sor részletszabályt 99,9%-os többséggel szavazzanak meg a képviselők, ahelyett hogy egy rendeletben legyen szabályozva.

S ha megvalósulna a házelnök által felvázolt ötlet az a parlamentarizmus végét jelentené? Korántsem! Ugyanis egy jól műkdödő, stabil kormánytöbbséget eredményező rendszerben nem a szavazásokban rejlik a parlamentarizmus értelme. S ha mindez megvalósulna, több tér és idő nyílna a kulturált politikai vitáknak, amelyet értenek és – szeretném hinni – el is várnak a polgárok választott képviselőiktől. Persze értem én, a hétfői után én is félnék az MSZP-sek helyében ettől…

Közzétéve: 2013. szeptember 11. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr635808911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása