Spíler

Választójog, Európa és mi

Közzétéve: 2013. szeptember 06. Szerző: OriginalSpíler

Választójog, Európa és mi.png

A meghatározó véleményformálók rendszeres hivatkozási alapja az Európai Unió, az "uniós standardok". Általában az az alapzönge, hogy vannak "ők" - mármint a fejlett, progresszív uniós tagállamok - és "mi", a haladásexpresszről lemaradt vidéki suttyók. Európa redneckjei. Ez volt a séma az új választójogi szabályok, pontosabban a leveles szavazás és annak biztonságossága kapcsán is: meg lett mondva, hogy nálunk itten visszaélések lesznek, mert a magyar szabályok mindenféle sumákságra adnak lehetőséget. Aztán a héten kijött egy elemzés, amiből meglepő módon az tűnik ki: a külhoniak leveles szavazását más országban sem tudták sokkal ügyesebben megoldani.

Az Alapjogokért elnevezésű Központ végignézte a 28 EU-tagállam "külhoniak" - azaz azon állampolgárok, akik nem élnek az adott országban, nem rendelkeznek ott lakcímmel, hanem valahol külföldön tengetik életüket -  leveles szavazási lehetőségére vonatkozó szabályokat. Áttekintve az elemzést, elöljáróban azt érdemes kiemelni (spoiler!), hogy bár még anno azért is szívatták Magyarországot, mert szavazati jogot mert adni a határon túliaknak, ez 24 másik tagállamban is így van.

Visszatérve a lényegre: tetszik vagy sem, van nem kevés olyan ejropuniós ország, ahol lehet külföldről levélben szavazni. Pontosan 16 ilyen van még kis hazánkat leszámítva. Például az Egyesült Királyság, ahol szavazhat nemcsak az ún. Nemzetközösség (aka. Brit Nemzetközösség, csak már a britek is szégyellik, hogy valaha történelmet csináltak) állampolgára, de még ír állampolgár is. Mivel a UK-ban nincs egységes, központi személy- és lakcímnyilvántartás, annak, aki valóban szavazni szeretne, regisztrálnia kell. Tehát valamilyen módon fel kell kerekednie, aktívan cselekednie, hogy felvetesse magát a választói névjegyzékbe. Én nem mondom, hogy ez tuti megoldás és szerintem Magyarországon kifejezetten rossz vért szült volna, ha a belföldi állampolgároknak szintén fel kellett volna iratkozniuk - nem így lett, az Alkotmánybíróság megsemmisítette ezt, lám-lám, mégiscsak működik a jogállam -, de azért ilyesmire is van példa tágabb otthonunkban, a Nagy Európai Családban (persze a britek lehet, hogy ezt a titulust kikérnék maguknak:)

Vagy ott van például Belgium - bocsánat, a Belga Királyság, tudják, ez egy ilyen feudális államforma -, ahol a szavazás kötelező annak, aki regisztrált: a bibi csak az, hogy az állam effektíve automatikusan regisztrál minden belföldi állampolgárt, azaz igazából mindenkinek kötelező szavazni. Ebből fakadóan a részvétel 90% vagy afeletti szokott lenni - oké, igaz, 2003 óta nem büntettek meg senkit azért, mert nem szavazott (ugye emlékszünk, hogy alig 1 évvel ezelőtt az MSZP szeretett volna kötelező szavazást kis hazánkban?)

No de, ami a lényeg: bár ment a szájtépés, hogy majd így meg úgy lesz elcsalva a leveles szavazás, meg mi a biztosíték arra, hogy a) valóban az tölti ki a szavazólapot pl. Csíkszeredán, aki rendelkezik választójoggal b) valóban az is szavaz (pl. adja fel postán) aki erre jogosult, azért az jól látszik az Alapjogokért áttekintéséből, hogy sokkal rafkósabb módszert egyik ejropéer nemzet sem tudott kitalálni, mint mi. Az említett 16 országban ugyanúgy szavaznak a külhoniak, mint nálunk: szépen beikszelik a szavazólapon a szimpatikus pártot, ezt a lapot beteszik egy kisebb borítékba, majd kitöltenek egy amolyan igazoló formanyomtatványt, azt aláírják (személyes adatokkal etc.) és ezt a szavazólapot tartalmazó kisborítékkal együtt beteszik egy nagyobbacska borítékba. Ezt lezárják és feladják. Horribile dictu, Észtországban vagy Dániában erre a külső borítékra még rá kell írniuk egyes személyes adataikat (gondoljuk el, mi lenne, ha pl. a romániai magyar állampolgárnak ugyanezt meg kellene tennie), de olyan is van, ahol egyszerűen meghatalmaznak valaki mást a külhoniak, hogy helyettük szavazzon. Az előbb már említett brit példában olyan van, hogy a választási tájékoztató füzetecske "tanácsolja" - mindenféle garanciakérés nélkül -, hogy azért olyat bízzanak meg a szavazat valódi le/postára adásával, akiben megbíznak.

Jó vicc, mi? Na de a slusszpoén a végére maradt: a legjobbak a görögök, ahol beleírták az alkotmányba, hogy az amúgy tényleg népes külföldön élő görög közösségnek van szavazati joga, erről törvényt hozni már elfeledkeztek. Mit gondolnak, hogy döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága ezen apró hiányosság ügyében? Hát, elöljáróban legyen elég annyi: nem marasztalták el őket.

Közzétéve: 2013. szeptember 06. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr875808907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása