Spíler

A Facebook cenzúrázza a jobboldali tartalmakat?

Közzétéve: 2016. május 11. Szerző: Daniel Rafferty

facebook_politics_page-bg_18195.jpgA Facebooktól távozott alkalmazottak szerint a techcég politikai alapon rangsorol tartalmakat, míg a konzervatív és jobboldali tartalmakat és híreket hátrább rangsorolja, addig a liberális témákat engedi felfutni. Az ügy azért különösen fontos, mert érdemben befolyásolhatja az amerikai elnökválasztást is.

Mindennapos gyakorlatnak számít a Facebooknál, hogy háttérbe szorítanak jobboldali témákat, és nem engedik, hogy azok megjelenjenek a „trending topics” szekcióban – mondják a vállalat egykori dolgozói a Gizmodo hétfői cikke szerint, amelyről néhány hazai oldal is beszámolt. Ez a „trending topics” egy olyan felület – egyelőre csak az amerikai felhasználók számára – ahová a felhasználók körében legnépszerűbb tartalmak kerülnek, és az Egyesült Államokban komoly hírértéket képvisel.

trending_topics.jpg

Trending topics funkció

A Facebook hivatalos álláspontja szerint a Trending szerkesztése automatikus, vagyis csak a felhasználók aktivitása alapján rangsorolnak ide anyagokat. Egykori Facebook munkatársak azonban most arról számoltak be, hogy ez nem mindig így van, a közösségi portálnál ugyanis rendre belenyúltak abba, hogy milyen politikai vonatkozású hírek kerülhetnek a felhasználókhoz. Előszeretettél dobálták ki ebből a körből a konzervatív oldal témáit. A jobboldalon népszerű breitbart.com hírei, amelyek egyébként milliós elérésekkel futnak, szinte sohasem kerülhettek ki. Olyan liberális tartalmak viszont gyakran pakoltak kiemelt helyre, amelyek egyébként alacsony érdeklődést (like és megosztás szám) váltottak ki.

Ezek alapján egy olyan újságra emlékeztet a dolog, ahol a szerkesztőségi és kiadói érdekek határozzák meg a tartalmat. Mindezt a hír megjelenését követően cáfolta a Facebook szóvivője, aki szerint nagyon komolyan veszik a politikai kiegyensúlyozottságot, és nemhogy nem motiválják szerkesztőiket a cenzúrára, nem is engedik azt, hogy bizonyos politikai nézetek el legyenek fojtva.

A témával kapcsolatban tegnap megjelent egy terjedelmes cikk a Politico oldalán is. Ebből kiderül, hogy a Facebook cenzúrájáról szóló hír komoly vihart kavart az amerikai közéletben. Még Obama sajtótitkára is tolmácsolta az elnök véleményét, akit megnyugtatott a Facebook közleménye. A republikánusok érthető módon nekimentek a világ legnagyobb közösségi oldalának és „dermesztőnek” nevezték a cenzúráról szóló híreket. Érthető a felháborodás, hiszen az elnökségért folyó küzdelemben még soha nem volt olyan fontos befolyása a közösségi médiának, mint most.

Az, hogy nincs komoly szerelem a republikánusok és a Facebook vezetői között már akkor kiderült, amikor egy áprilisi konferencián Mark Zuckerberg a következőket mondta: „félelmetes hangok arról beszélnek, hogy falakat kell építeni.”  Nyilvánvalóan Trumpra célzott, aki azt ígérte, hogy a jelenleginél is magasabb és hosszabb kerítést húzna fel az amerikai-mexikói határon. Trump akkor úgy reagált Zucki szavaira, hogy ne legyen „álszent” és inkább foglalkozzon az innovációval meg a munkahelyteremtéssel és hagyja a politikusokra a politikacsinálást. Nem csoda, hogy a Facebook vezérkar nem örül a bevándorlásellenes hangoknak, hiszen komoly lobbi-tevékenységet végeznek azért, hogy minél több magasan kvalifikált külföldi munkavállaló érkezhessen az USA-ba.

John Thune republikánus szenátor, a Kereskedelmi Bizottság elnöke bejelentette, hogy az ügyet fogyasztóvédelmi szempontok szerint is vizsgálni fogják. „Minden olyan kísérlet, ami arra irányul, hogy egy független közösségi oldal cenzúrát alkalmazzon vagy a politikai folyamatokat manipulálja, az visszaélés a bizalommal és összeegyeztethetetlen az internet-semlegesség értékeivel” – nyilatkozta a bizottság elnöke.

Egy másik republikánus képviselő, Marsha Blackburn szerint „az amerikai emberek belefáradtak abba, hogy a liberális elit megpróbál bizonyos információkat eltávolítani más témákat pedig felemelni, azért hogy előtérbe tolják saját ideológiájukat. Szégyellje magát a Facebook, ha igazak a mostani állítások.”

Nem lesz elég azonban, ha a Facebook kicsit elszégyelli magát. Az ügy hullámai Európa partjaira is el fognak érni. Bár a szóban forgó „Trending” funkciót Európában még nem élesítette a Facebook, talán nem kell konteó hívőnek lenni ahhoz, hogy elhiggyük: a hírfolyamban ugyanerre a manipulációra már most is képesek. Vagyis egy amerikai tech-óriás képes lehet arra, hogy politikai vagy közéleti ügyeket szelektáljon jobb vagy baloldaliságuk alapján. Durva dolog ebbe belegondolni, hiszen egy olyan közösségi felületről van szó, amelyet már itthon is több mint 5 millió ember használ.

Közzétéve: 2016. május 11. Szerző: Daniel Rafferty

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr828707410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása