Spíler

TOP 10 amerikai kampányvideó

Közzétéve: 2016. április 27. Szerző: Zöld Íjász

ike.gif

Összeszedtük minden idők legemlékezetesebb amerikai elnökjelölti és elnökválasztási kampányfilmjeit Eisenhowertől Ted Cruzig.

10. Kennedy, Kennedy, Kennedy

A demokrata John F. Kennedy egy hajszállal – kb. 100 ezer szavazattal – tudta megelőzni Nixont 1960-ban, amiben biztosan szerepe volt ennek a kiváló kampányvideónak. Jól gondolja meg, hogy meghallgatja-e a kampányfilm zenéjét, mert a következő órákban biztosan nem tudja majd kiverni a fejéből.

9. Machine-Gun Bacon – Ted Cruz

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem egy klasszikus kampányvideó, hanem a „republikánus Buzzfedd” – az injo.com – videója, mely egyébként Cruzt támogatja, ezért akár félhivatalos kampányfilmnek is tekinthetjük. Ted Cruz 2015 őszén a republikánus elnökjelölt-választás kampányában villantotta ezt a felvételt.

8. Újra reggel van Amerikában – Reagan

Nagyon emlékezetes Reagan 1984-es hirdetése, amelyben még egy ciklust kért az amerikai választóktól. A kampányfilm egyrészt azért emlékezetes, mert egy magabiztos és sikeres országról szól – azóta is nosztalgikusan gondolnak erre az időszakra az Atlanti-óceán túloldalán –, másrészt ez a videó magasra tette a lécet és jó néhány évre meghatározta, hogy milyennek kell lennie egy újrázni kívánó politikus tv-hirdetésének. Végül Reagan magabiztosan 59 százalékos eredménnyel verte Walter Mondale-t.

7. Daisy és az atomvillanás

Atomvillanás balról, nem lóghatsz ki a sorból. A demokrata Lyndon B. Johnson 1964-ben ezzel a videóval azt üzente, hogy ő egy megfontolt politikus, aki képes elkerülni az atomháborút. A kampányvideót azért készítették, mert Johnson ellenfele, Barry Goldwater korábban átgondolatlan és leegyszerűsítő kijelentéseket tett a fegyverkezési versenyről és a Szovjetunióról.

6. Remény – Bill Clinton

Clinton 1992-es személyes hangvételű hirdetése műfajteremtő volt. A késői útókorra gyakorolt hatását a Hátországom című Mesterházy-videó is jól ábrázolja.

5. Újra naggyá tesszük Amerikát! – Trump

Bármi is történik végül a 2016-os republikánus előválasztáson és az elnökválasztáson, Donald Trumpra, a sajátos és megosztó stílusára, a „Make Amerika Great Again” jelszóra nagyon sokáig emlékezni fogunk.

4. Yes We Can – Obama

A Black Eyed Peas frontembere ezzel a klippel segített be Obamának 2008-as kampányában. Állítólag Obama kampánycsapatának semmi köze nem volt a videóhoz, amivel kapcsolatban azért sokan szkeptikusak. A videó mindenesetre hatásos volt, és még Emmy-díjat is nyert. Obama végül 53 százalékos eredménnyel verte a vén McCaint.

3. Ike For President – Eisenhower

Mindenidők egyik legnépszerűbb amerikai kampányszlogenjét a republikánus Dwight D. Eisenhower mutatta fel 1952-ban, ami úgy hangzott, hogy „I Like Ike.” A háborús hősként tisztelt Eisenhowert becézték Ike-nak. Eisenhower igazi cukiságkampányt csinált, és végül magabiztosan, 55 százalékos eredménnyel győzte le demokrata ellenfelét.

2. Az idősebb Bush „Willie Horton-videója”

Az idősebb Bush büntetőpolitikai szembesítő videókkal döngölte földbe demokrata ellenfelét, Michael Dukakist, aki korábban megszavazott egy olyan törvényt, melynek eredményeként egy Willie Horton nevű gyilkos szabadlábra került és újra gyilkolhatott.

1. Nixon védelempolitikai videója

A republikánus Nixon parádés kampányvideóval mutatta be ellenfele, George McGovern katonai költségvetést érintő terveit. A videó rendkívül hatásos, hisz még a legnagyobb pacifistában is azt az érzetet kelti, hogy az a szemét McGovern nemcsak hogy veszélybe sodor, hanem még a gyerekkori játékaidat is képes lenne elvenni.

Közzétéve: 2016. április 27. Szerző: Zöld Íjász

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr558666746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása