Spíler

A tünti-franchise és a szlovák választások

Közzétéve: 2016. március 09. Szerző: Bárczi Benő

Vigyázó szemünket érdemes Pozsonyra vetni, majd köszönetet mondani azoknak, akik a magyar választási rendszer alapjait 1989-ben lerakták. A Fidesz által is megőrzött vegyes választási rendszer fontos garanciája a stabilitásnak és a kormányozhatóságnak. Belegondolni is rossz, hogy egy szlovákhoz hasonló töredezett pártrendszer milyen felforduláshoz vezetne hazánkban.

A választási eredmény nehéz feladat elé állítja Ficót, akinek a parlamenti többség biztosítása érdekében minimum hárompárti koalíciót kell alkotnia. A Smer tavaly ősszel „Megvédjük Szlovákiát” jelszóval bontott zászlót és bevándorláskritikus retorikával, valamint népszerű intézkedések megvalósításával – nyugdíjasoknak biztosított ingyenes tömegközlekedés, adócsökkentés, minimálbér-emelés – vágott neki a választási kampánynak.  A Most-Híd nagy reményekkel indult, de esélyeit rontotta, hogy a választások előtt nyilvánosságra került: a Smerrel is koalícióra lépnének. Végül mind a Smer, mind a Most-Híd alulteljesítette a várakozásokat. A felvidéki magyarok pártja, az MKP sajnos most is egy hajszállal a bejutási küszöb alatt maradt, ahogy a történelmi Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is. A protestpártok közül azonban bejutott a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a populista Egyszerű Emberek – Nova pártszövetség is. Bejutott a szlovák parlamentbe a Fico-ellenes Háló (Siet), a Boris Kollár féle „Család vagyunk”, a radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a szélsőjobboldali ĽSNS is.

A hétvégi szlovákiai választást követően egy rendkívül töredezett, a stabil kormányzás lehetőségét szinte teljesen kizáró parlament alakulhat. Nekünk, magyaroknak ez több szempontból is nagyon érdekes. Nyilvánvaló, hogy egy olyan szomszédunkról van szó, ahol számottevő a magyarok aránya, már csak ezért is oda kell figyelnünk. Most azonban két olyan jelenség keltette fel a figyelmünket, amelyek Európa-szerte komoly kockázatot jelentenek. Az egyik a komolytalan – de legalábbis kiismerhetetlen – protestpártok és viccpártok megjelenése, illetve gyors felemelkedése. Ezek különösen az arányos választási rendszerekben lehetetlenítik el a kormányalakítást, hiszen nincs olyan erő, amely ezekben az országokban egyedül vagy egy értelmes koalíció keretében kormányt tudna alakítani. Spanyolországban például már három hónapja nem tudnak megegyezni a pártok egy új kormánykoalícióról. Az arányos választási rendszerekben ráadásul – úgy tűnik – a külföldi befolyásszerzés is sokkal könnyebb. Szlovákiában is azt látjuk, hogy Marian Kotleba Oroszországból finanszírozott szélsőjobboldali pártjának és a Soroshoz köthető liberális kispártoknak a parlamentbe kerülésével is külföldi érdekcsoportok szereztek befolyást. A tótoknak okot ad az aggodalomra, hogy az arányos reprezentáció miatt Szlovákiában ezeknek sokkal nagyobb súlya lesz az ottani parlamentben, mint ha például nálunk vagy az Egyesült Királyságban értek volna el ugyanilyen választási eredményt. Az is elképzelhető, hogy új választást kell majd kiírni Szlovákiában. Mi mindenesetre mosthálásak lehetünk az illetékeseknek a rendszerváltáskor kidolgozott vegyes választási rendszerért.

Nem elhanyagolható szempont, hogy Fico mereven elutasítja a kötelező betelepítési kvótát és az illegális bevándorlást. Még az európai baloldallal is szembe fordult. Mindennek tükrében nagyon érdekes az egybeesés, hogy Szlovákiában is az elmúlt hónapokban kezdtek el tiltakozni a tanárok, ráadásul az egészségügyi dolgozók is csatlakoztak hozzájuk. Már-már úgy tűnik, hogy a színes forradalmak forgatókönyveit is megíró amerikai liberális agytrösztöknek ez az új kelet-közép-európai szabadalma. A demokráciaféltés nem vált be, most jön a felforgatás az olyan nagy rendszerekben, mint az oktatás és az egészségügy. Elkészült az új felforgató-kézikönyv, amolyan tüntetés-franchise Kelet-Közép-Európának: magyar oláh, szláv pukli mindvégre egy pukli marad. A komprádor politikusok és a házi civiljeik hetente megkapják az ukázt és szépen, lépésről lépésre végre is hajtják a Soros-műhelyekben kidolgozott forgatókönyvet. Ukrajnában is ez történt, csak ott még az 1.0-ás demokráciaféltő forgatókönyvvel. Közép-Európa jobb helyzetben lévő országaira elkészült a 2.0-ás változat, és ezt most le is tesztelték Szlovákiában. A következő célpont Magyarország: egyértelmű, hogy nálunk is a Soros György-féle civilek lázítják a pedagógusokat.

Közzétéve: 2016. március 09. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr778454778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása