Spíler

Miért éppen Tóth Bertalan?

Közzétéve: 2015. augusztus 18. Szerző: OriginalSpíler

Új kártyát dobott ki a szoci kasztinggép, még az atv is megerősítette, hogy valóban Tóth Bertalanban gondolkodik kormányfőként a szocpárt vezetése. Tóth szóba kerülése egyszerre mutatja az anyagi gondokkal küzdő MSZP egykori pénztárnoka, Puch László felé történő (vissza)fordulását, valamint a totális ötlettelenséget. A múltját elnézve úgy tűnik, hogy Tóth Bertalan a választók helyett inkább csak a balos főoligarchának köszönheti eddigi vezető pozícióit.

Kérdezz, felelek

„De ki az a Tóth Bertalan?” – kérdezhette az uborkaszezon kellős közepén balról bedobott név hallatán az egyszeri újságolvasó. A hiba nem a tájékozódók készülékében van, hiszen Tóth eddig semmi emlékezeteset nem mondott, tett vagy nyújtott. Ennyiben kétségtelenül beleillik a szocik sokéves válogatási rendszerébe, amely csak az elmúlt pár évben olyan korszakos politikai zseniket termelt ki, mint a kettős állampolgárság elleni kampány plakátarca, Bangóné Borbély Ildikó, vagy a kongresszusi hoppmesterek Benny Hillje, Lukács Zoltán.

Bár Tóth Bertalan 1992, azaz 17 éves kora óta tagja a pécsi MSZP-nek, 2006-ig mégsem tudott kitűnni a szocik káderlabirintusából, ellentétben mondjuk Mesterházyval, Tóbiással vagy a kétezres évek fordulóján szintén az ifjú titánok közé sorolt Ujhelyivel. 2006-ban, Toller László balesetét követően azonban éles harc indult be a pécsi MSZP-ben Gyurcsány Ferenc emberei és a Puch által támogatott ifjúszocik között, akiket elsősorban Tóth Bertalan neve fémjelzett.

Baranyai szoci belviszonyok 2006 után (forrás: bama.hu)

100-ból egy

Tóth Bertalan választási sikereinek listája nem túl hosszú, jóllehet 2006-ig többször is győzni tudott Pécs egyik önkormányzati választókerületében. Országos választásokon azonban nem termett neki babér, 2009-ben több időközi képviselőválasztáson is hatvan-hetven százalékos különbséggel veszített, igaz, ezek nem voltak érvényes voksolások. 2010-ben aztán tavasszal 50-25-re, ősszel az önkormányzatin 60-30-ra kapott ki a fideszes jelöltektől, majd 2014-ben ismét elbukta az egyéni országgyűlési választást, ezúttal 37-33-ra. Tóth annak ellenére veszített, hogy ballib vélemény szerint azon kevés szoci körzet egyikében indult, ahol volt esélyük győzni.

Zsákbamacska

Az MSZP új hőse 2012 tavaszán lett a pártelnökség tagja, nyilván nem függetlenül Mesterházy ekkoriban meglehetősen erős befolyásától, meg Puch kifejezett támogatásától. A következő két évéből nehéz bármilyen érdemi szereplését felidézni, a párton belüli hierarchiában pedig inkább gyengeségét jelezte, hogy csak a 18. helyett kapta meg az MSZP listáján, így végül 2014-ben a hivatalos balos lista 22. helyéről jutott be a parlamentbe. Tóth az utolsó pécsi önkormányzati éveiben gyakran hiányzott az ülésekről, tavaly már nem is indult a pécsi önkormányzati választáson.

2015-ben a szárszói találkozón Tóth Bertalant a Mandiner beszámolója szerint már országos vezérjelöltként emlegették. Mindez azért is meglepő, mert Tóth nem egy közismert, országosan sokat szereplő figura. A baloldali politikusok ismertségének és fontosságának egyik biztos fokmérője, hogy hányszor jártak az ATV-ben. Tóth a tavaly tavaszi választás óta négyszer tette ott tiszteletét. Összehasonlításképpen: Kovács László egykori pártelnök 12-szer volt ott tavaly április óta.

Tóth korábban, 2006 és 2009 között egyébként Pécs alpolgármestere is volt, de 2009-ben a polgármester-választáson pártja nem őt indította, hanem Szili Katalint. 2002 és 2009 között egyébként a szoci városvezetés több mint 3 milliárd forint jutalmat osztott ki, ebből Tóth Bertalannak 3,4 millió forint jutott. Pécs adóssága eközben a 2002-es 1 milliárdról előbb 2006-ra 13,7 milliárdra, majd 2009-re 30 milliárd fölé nőtt. Tóth nevének bedobása mindenesetre a DK blogján környékén sem aratott osztatlan sikert. Ez azért is meglepő, mert adósságnövelésben Tóth vezetői teljesítménye Gyurcsányéval vetekszik.

Egyes ajtó nyílj ki: Puch László, korábbi MSZP-főpénztárnok

Kizártnak tűnik tehát, hogy Tóth „saját jogán”, ismertsége vagy elismertsége miatt lett szoci csodafegyver. Inkább valószínűnek tűnik, hogy a Szárszón rendszeresen dzsemborizó Puch embereként kezdhették el emlegetni a liberális értelmiség Woodstockján. Tóth Bertalan mellékesen úgy is kapcsolódik Puchhoz, hogy apja, Tóth Sándor együtt felügyelte 1990-től a szoci pártcég Várda Kft.-t a későbbi pártpénztárnokkal.Puch Lászlót, a szocialisták egykori pártpénztárnokát, akit manapság is több ellenzéki médium ellenőrzésével hoznak, talán senkinek sem kell bemutatni, ha mégis, akkor például itt is utána lehet olvasni Puch működésének.

Kettes ajtó, nyílj ki: Lusztig Péter, egykori megbízható hírszerző

Tóth másik patrónusaként a korábbi (értsd: rendszerváltás előtti) Baranya megyei rendőrfőkapitány, Lusztig Pétert emlegették. Lusztig 1967-től az MSZMP tagja, és III/I-es hírszerzőként is dolgozott, majd 1994-től országgyűlési képviselő volt. Figyelemre méltó, hogy Lusztig 1986-ban „Kiváló Szolgálatért” kitüntetést kapott. A Pesti Srácok Zuschlag-ügyről szóló riportjából kiderült, hogy Lusztig a kétezres években is fontos szoci volt, ugyanis „Lamperth Mónika akkori belügyminiszter jobbkezeként (…) személyesen avatkozott bele a nyomozásba, és Zuschlag eleinte hozzájutott a nyomozás összes kényes adatához, sőt: még a lehallgatott telefonbeszélgetések is nála landoltak. (…) Lusztig egy lehallgatott beszélgetésben például így nyugtatta Zuschlagot: “Holnap fogok beszélni a megyei főkapitánnyal és szükség esetén fogom javasolni, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel.” Lusztig egyébként az Index cikke alapján a szocik idejében eseti tanácsadásért rendszeres fizetést, havi 300 ezer forintot kapott az igazságügyi és rendészeti tárcától.

Maradj talpon

A helyi bama.hu írása szerint Puchot és Lusztigot „(…) országosan is jegyzik, Budapesten is erős embernek számítanak. Abban is hasonlítanak, hogy erős üzleti lábakon állnak (…)”, miként abban is, hogy Lusztignak is „szava volt állítólag abban (…) hogy Tóth Bertalanék hatalomhoz jutottak 2006 őszén. Ahogy Puch fogalmazott: a megyének szüksége van a tehetséges fiatal pécsi politikusra, nem veszhet el a baranyai lobbi az MSZP-n belül. Ezért Puchék Tóth Bertalant jelölték 2012-ben az országos választmányba, bármi is legyen az.

Mindebből jól látszik tehát, hogy Tóth Bertalan politikai pályáját nem lehet a baranyai lobbi, leginkább pedig Puch László nélkül értelmezni. A Miért éppen Tóth Bertalan? kérdésre tehát nincs más értelmes válasz. Ezek után már csak az a kérdés, hogy miért nem Puch Lászlót jelöli kihívóként az MSZP?

Közzétéve: 2015. augusztus 18. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr797714834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása