Spíler

Dán miniszterelnök: „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell.”

Közzétéve: 2015. március 28. Szerző: OriginalSpíler

Helle Thorning-Schmidt, Dánia szociáldemokrata kormányfője nemrég a bevándorlás kérdésére összpontosító kampányt indított. Nem mondhatja senki, hogy nőies finomkodással vagy liberális polkorrektséggel nyúlt volna a témához. Két jelmondata: „Ha Dániába jössz, dolgoznod kell.” és „Szigorúbb menekültszabályokat, több feltételt a bevándorlókkal szemben.”

A dán kormány 12 év után újra szigorítja a bevándorlás és a letelepedés feltételeit. Azt még nem írták a plakátokra, hogy a bevándorlás rossz dolog, de a két fent említett jelmondat mellett Thorning-Schmidt azt is kimondta, hogy: du skal lære sproget, azaz meg kell tanulnod a nyelvet! Szerinte azt is meg kell tanulnia a bevándorlóknak, hogy a dánok hogyan intézik az ügyeiket Dániában, és alkalmazkodniuk kell hozzá. Ha multikultista világpolgárok lennénk, akkor bizony most nagyon aggódnánk, sőt feltennénk a kérdést: hová tart ez a nagy hagyományokkal bíró, fejlett demokrácia? Mindez egyébként Merkel 2010-es beismerését idézi, mely szerint a multikulturális társadalom modellje megbukott. Úgy tűnik, Thorning-Schmidt pártja még annak az ellenzéki javaslatnak az elfogadására is hajlana, mely szerint valamelyik dán tankönyvben meg kell jeleníteni – a korábban nagy tiltakozást kiváltó – Mohamed-karikatúrákat. Már azon megy a vita, hogy a történelem- vagy a hittanóra keretében tanítsák.

Közeleg a 2015 szeptemberi dán parlamenti választás, miközben fej-fej mellett halad a nemzeti konzervatív Dán Néppárt, a liberális Venstre és a Szociáldemokraták. Úgy tűnik, kezdenek beizzani a tekervények a dán „háborús szobákban”, a szocdemek pedig szemet vetettek az elmúlt években igencsak megerősödött Folkeparti jobbos szavazóira. Mindenesetre Thorning-Schmidt hótziher, hogy nem a liberális szavazókat akarja megszólítani a dán politikai térben elhelyezett új üzeneteivel. Nem olyan biztos azonban, hogy beválik a kommunikációs stratégia, hisz a néppáriak most könnyen Thorning-Schmidt fejéhez tudják vágni, hogy a szocdemek mely pontokon lazítottak korábban a bevándorlás szabályain. Meglepő módon a legélesebb kritika eddig Svédországból, a balos Vänsterpartiettől jött, amely rasszistának tartja a szocdem kampányt.

Mindeközben Hollandiában is pörög a bevándorlástéma. A liberális kormányfő, Mark Rutte pártjának nemrég nyilvánosságra hozott programja szerint teljesen le kellene zárni Európa határait az illegális bevándorlók előtt. A menedékkérőket pedig az EU határain kívül kellene elhelyezni, mert nagyon nehéz megkülönböztetni a valódi politikai menekülteket, a gazdasági bevándorlókat és a terroristákat. Az iszlámellenes Szabadságpárt (PVV) kivételével a többi politikai erő nem támogatja a tervet. Rutte pártjától viszont nem annyira meglepő ez a kezdeményezés, hisz már az idei tartományi választási kampányban is bevándorláskritikus húrokat pengettek.

Még mindig várjuk a nemzetközi sajtó felzúdulását, amire eddig ugye nem került sor. Sőt, úgy tűnik még egy büdös Le Monde, New York Times vagy FAZ cikket sem érnek meg ezek a dánok, de még a hollandok sem. Szeretnénk itt felhívni a figyelmet az európai értelmiség felelősségére, továbbá felhívjuk az Európa Tanácsot, a Human Rights Watch és a Helsinki Bizottság vezetőit, hogy foglaljanak állást az aggasztó jyllandi és németalföldi folyamatokkal kapcsolatban.

Közzétéve: 2015. március 28. Szerző: OriginalSpíler

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr107314074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása