Spíler

Képmutatás, Európai Bizottság a neved

Közzétéve: 2014. október 01. Szerző: Sideburns

junk.jpg

Azt írja Navracsicsról a jólfésült European Voice, hogy „rossz országból” származó jelölt. Magunkra vettük, hogy leszólták az országot, ezért utánakapartunk, milyen arcok osztják majd az észt a leendő Európai Bizottságban.

Az elnök, akire nem lehetett szavazni

Kezdésnek állapítsuk meg azt, hogy a brüsszeli szürkeállomány felkentjei gyakran hivatkoznak a demokratikus legitimáció alapelvére. Erre ki lesz a Bizottság elnöke? Az a Jean-Claude Juncker, akire közvetlenül még saját hazájában, a törpeállam Luxemburgban sem lehetett szavazni. A láncdohányosok és az alkoholmolekulák elsőszámú lobbistájától azt várták, hogy jelölése megdobja az EP-választási részvételt, ám az végül még az öt évvel ezelőttinél is kisebb lett.

A bukott pénzügyes

Brüsszeli papagájok évek óta azt ismétlik, hogy az EU-ban nagyon fontos a pénzügyi fegyelem. Erre ki lesz a gazdasági és gazdasági biztos? Pierre Moscovici. Ő úgy felel majd a maastrichti konvergenciaizék betartásáért, hogy francia pénzügyminiszterként egyetlen konvergenciaizét sem volt képes betartani. Moscovici egyébként otthon már megbukott, az újraalakított kormányból kihajították. A dübörgő németek egyszerűen „adósszocialistának” nevezik.

Az önjelölt energetikai főguru, akit odahaza 4,4 százalék támogat

Aztán itt van a szlovén Alenka Bratusek. Az ő politikai támogatottságáról elég annyit mondanunk, hogy pártja a szavazatok 4,4 százalékát kapta a kétmilliós Szlovéniában. Ez pontosan 38 293 (azaz harmincnyolcezer kettőszázkilencvenhárom) szavazatot jelent, nagyjából ennyien szavaznak Baján a helyi választáson. Ezzel a negyvenezer szavazatos legitimációval lesz ő az EU energetikai biztosa egy olyan időszakban, amikor az oroszok bármikor elzárhatják a gázt. Ezt így hogy? Nem mellékesen Bratusek kormányfőként saját magát jelölte biztosnak. Az önjelölési ügyet a szlovén korrupcióellenes bizottság is tovább vizsgálná, ha Bratusek átvenné a védekezésre felszólító hivatalos levelet. Nem teszi, így már semmi sem menti meg a nyolcmillás fizutól.

Az olajipari környezetvédő macsó

A brüsszeli imamalom egyik sarokpontja a nők tisztelete és az esélyegyenlőség. Erre ki ül bele a spanyol biztosi székbe a „common values” nagyobb dicsőségére? Egy bizonyos Miguel Arias Cañete. Álljon itt egy idézet tőle: „Ha egy férfi egy vitában kihasználja az intellektuális fölényét, akkor macsó-típusként tűnhet fel”. Cañete ráadásul úgy lehet környezetvédelemért felelős uniós biztos, hogy korábban több olajtársaságban volt részvényes, hivatalosan 326 000 euró (kb. 100 millió forint) értékben. A két cégben valójában a bevallottnál sokkal nagyobb, offshore cégeken és családján keresztül akár 80 százalékos része is lehet, ráadásul már agrárminiszterként is felmerült vele szemben az összeférhetetlenség vádja.

A pénzosztást felügyeli: Colin Powell oroszbarát hölgyismerőse

Nem akarjuk túlírni ezt a cikket. Így végül szép csendben tudomásul vesszük, hogy az uniós fejlesztési pénzek felügyeletét egy olyan román politikusnőre bízzák, aki korábban intenzíven bogarászott együtt az orosz titkosszolgálatokkal. Az itt szerzett tapasztalatoknak jó használt vehette, amikor intim levelezgetésbe gabalyodott Colin Powell volt amerikai külügyminiszterrel

Horn Gáborral és az alapító atyákkal együtt vég nélkül mondjuk: Kemény, ez a csapat kemény.

 

 

Közzétéve: 2014. október 01. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr296749657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása