Spíler

A világ legbefolyásosabb milliárdosai

Közzétéve: 2014. szeptember 23. Szerző: Sideburns

a.jpg

Végre elkészült, itt van a Világ Milliárdosainak Politikai Hatalmi Indexe! Nem, ez nem egy Szaniszló Ferenc-féle összeesküvés-elméleti tanulmány, még nem is egy kurucinfós értekezés.  A kutatást és a listát, egy jónevű intézet, a Brookings Intézet kutatója, Darrel West készítette. Az intézetet centristaként, néha mérsékelt liberálisként emlegetik. Hosszú hónapok melója van benne és hamarosan nyomtatott formában is elérhető lesz. Számos olyan létező lista van, amelyek a milliárdosok nettó vagyonát veszik számba, de eddig senki sem összegezte a teljes, világméretű vagy egyes országokban gyakorolt politikai befolyásukat. A Világ Milliárdosainak Politikai Hatalmi Indexe egy olyan lista, amelyen a világ milliárdosai teljes politikai hatalmuk alapján vannak rangsorolva.

Na, de nézzük a listát! Első Bill Gates és Gatesné Melinda.  Soros György az előkelő második helyen végzett, nem utolsósorban nagy vagyonának „nonprofit szervezetek és alapítványok tevékenységén” keresztül történő „politikai használata” miatt. Harmadik Jack Ma, internetes nagykereskedő. Negyedik Petro Poroshenko ukrán államfő. Ötödik helyen szerepel a hazánkban is komoly érdekeltségekkel rendelkező  Andrej Babis, cseh pénzügyminiszter, aki a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete szerint kommunista ügynök volt. Hatodik Carlos Slim mexikói telefonközpontos. Hetedik Rupert Murdoch, akinek újságírói melóik során sok mindenre figyeltek, de a magántitkokra valahogy pont nem. Magyarul lehallgattak boldog-boldogtalant.

Ugorjunk a lényegre: listánk második helyére fért fel George Soros. Nézzük, milyen szempontok alapján érte el ezt az előkelő helyezést. „Vizsgálatunk tárgyát képezte a nagy vagyon politikai használata, ideérte a kampányköltéseket, a nonprofit szervezetek és alapítványok tevékenységét, közhivatal betöltését, médiatulajdonlást, a szakpolitikai véleményformálást és a színfalak mögötti befolyást.” Sőt, „a leggazdagabb egy százalék birtokolja az Egyesült Államokban a tőke egyharmadát és a világban a tőke negyven százalékát. A pénzügyi források e koncentrációja több országban az ultragazdagoknak befolyást biztosít a választásokra, a szakpolitikákra és a kormányzásra.”

Ha ez még nem lenne elég, menjünk tovább: „Az amerikai milliárdosoknak megvannak a maguk csekkjei és egyensúlyai” – figurázza ki cikkének címében a Reuters a „fékekről és ellensúlyokról” szóló örök hadoválást. A magyar „civileknek” és „hatalmi eszközöknek” a kutatással kapcsolatos kritikáikat és függetlenségükről szóló mentegetőzésüket érdemes közvetlenül Washingtonba címezniük.

1775 Massachusetts Ave, NW,  Washington, DC 20036

Közzétéve: 2014. szeptember 23. Szerző: Sideburns

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr716723385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása