Spíler

LOL! Jön a legújabb „európai értelemben vett jobboldali” párt

Közzétéve: 2016. október 27. Szerző: Virágelvtárs

Újabb fordulatot vett Pukli Istvánnak – ennek a következetes és a rendíthetetlen 21. századi karakternek – a története. A Magyar Narancs beszámolója szerint Pukli „szeretne egy konzervatív szemléletű pártot, amelyet nem a pénz és a hatalom hajt.” Tervének pikantériája, hogy korábban hevesen tagadta, hogy politikai ambíciói lennének. Mindenesetre itt a kiváló lehetőség, hogy Kerék-Bárczy Szabolccsal együtt egy új projektet indítsanak az elárvult „jobboldali” szavazók megszólítására.

Nagy hagyománya van a magyar baloldalon annak, hogy ők akarják kinyilvánítani, a jobboldalnak mit illene mondania, és mit kellene tennie. Mert szerintük a konzervatív gondolatokkal nem is lenne probléma, csak ez a sok mucsai magyar szellemileg nem tudja befogadni az európai módit. A baloldal szótárában az aktuális jobboldali vezető mindig „horthysta”, „populista” vagy „diktátor”. Antallból is csak halála után lett európai politikus. „Európai értelemben vett konzervatív” pedig csak a vezető jobboldali pártot gyengíteni szándékozó áljobboldali törpepárt lehet. Nézzük végig az eddigi próbálkozásokat.

A Centrum Párt és Kupa Mihály

A Centrum Pártot 2001-ben alapította Kupa Mihály, az Antall-kormány egykori pénzügyminisztere. 2002-ben már 220 ezer szavazójuk volt. A küldetésüket beteljesítették, de azt is el kell mondani, hogy a Fidesz még kétszázezernyi többletszavazattal sem tudott volna nyerni. A baloldali többséget talán csak akkor lehetett volna elkerülni, ha a MIÉP is átlépi a parlamenti küszöböt. 2006-ban Kupáék már az állami támogatást jelentő 1 százalékot sem érték el.

Az Új Demokratikus Koalíció és Gorka Sebestyén

2007 elején a liberális sajtó rendszeresen beszámolt az Új Demokratikus Koalíciónak nevezett párt formálódásáról és megalakulásáról. Nehéz lett volna mindebben nem észrevenni a létező jobboldal leszalámizásának szándékát. Az ÚDK ugyanakkor nem sokáig jutott: márciusban az alakuló sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy mindenki irányába nyitottak, aki nemzeti gondolkodású, de májusban már arról szóltak a hírek, hogy a párt ügyvivői között kibékíthetetlen ellentét alakult ki. Olyan gyorsan elsüllyedtek, hogy az első választásig se jutottak el.

Dávid Ibolya és a Magyar Demokrata Fórum

Dávid Ibolya 2002 utáni pálfordulására sokan emlékezhetnek. Dávid ámokfutásának köszönhető, hogy a jobb sorsa érdemes, történelmi MDF-nek Bokros Lajos lett a miniszterelnök-jelöltje 2010-ben, ma pedig már JESZ néven fut a párt maradványa, teljesen céltalanul. Na, de emlékezzünk inkább a vidám pillanatokra, különösen a Political Capital által tervezett zseniális kampányra és Bokros táncára.

 MOMA - Modern Magyarország Mozgalom Párt és Bokros Lajos

Az MDF utolsó leheletével, 2009-ben még bejuttatta az ex-MSZP-s, neoliberális Bokrost az Európai Parlamentbe. És így lehetővé tették neki, hogy végighaknizza a következő öt évet a toryk mellett, az európai konzervatívok színeiben. Ez az „európai értelemben vett konzervativizmus” végül annyira bekattant Bokrosnak, hogy azóta is szajkózza. Állítólag a MOMA nevű törpepártja is egy ízig-vérig konzervatív párt.

Együtt

Az Együtt ugyan nem nevezte magát soha jobboldalinak, de váltig állította, hogy a soraiban ugyanúgy megférnek az európai konzervatívok, mint a liberálisok és a szociáldemokraták. Talán Bajnai színre lépésekor ezt néhányan komolyan is gondolták, de az Együtt gyűjtőpártosodása végül Bajnai beszédeinél is döcögősebb volt. Annyira, hogy Bajnai 2016-ban már nincs sehol, a párt elnökének autisztikus politikai elemzéseire a kutya se kíváncsi, Juhász Péter pedig köztudottan az egyik legnagyobb magyar maffiózónak tesz szívességeket, miközben adománygyűjtésekkel húzza le az Együtt híveit. Nem csoda, hogy még Pápa Levente is otthagyta ezt a kuplerájt.

Innen is sok sikert kívánunk az új jobboldali, puklista pártnak!

Közzétéve: 2016. október 27. Szerző: Virágelvtárs

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr211844655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása