Spíler

Végre szép és stílusos házak épülnek majd Magyarországon?

Közzétéve: 2015. november 06. Szerző: Hattori

A vizuális környezetszennyezés komoly dolog. Sajnos a történelem viharai által megtépázott szegény kis hazánknak alig van olyan települése, melynek megadatott volna, hogy szervesen, stílushűen, a helyi építészettörténeti hagyományt életben tartva, megfelelő minőségben fejlődjön az épületállománya. Míg a középületek terén tűrhetően áll az ország, a kertvárosi lakóépületek esetében már van gond.

És sajnos annak sincs jele, hogy a piac önmagában a minőség irányába mozdulna el. A kormány ezért opcionális nemzeti mintaterv-katalógust készíttet családiház-építőknek. A típustervek állítólag olcsók lesznek, vásárlóiknak az engedélyeztetési eljárást sem kell végigszenvedniük. A koncepciót még a kamara is támogatja. Nem úgy a balliberális média, amely szerint „Visszatér a szocialista házépítési modell” és „Ismét jöhetnek a Kádár-kockák, az építészek kiakadtak.” Míg a baloldal és a liberális média azzal riogat, hogy a kormány most megteremti a Kádár-kockák utódát, az igazság szerintünk az, hogy a régi házépítési modell valódi utódai a lakóparkok sablonházai. És sajnos a kivitelezők jelentős részének hozzáállása miatt nemcsak a terveik, de a megvalósításuk színvonala se sokkal különb a 70-es évekbeli társaikénál. Amikor pedig az emberek maguk tervezgetnek, nos, maradjunk annyiban, hogy olyankor nem mindig ízléses és praktikus megoldások születnek.

Az átlagember örül, ha egy új házat tud építeni magának. Sokaknak erre nincs pénzük, vagy alig, ezért amennyiben az új megoldással időt és pénzt lehet spórolni, már üdvözlendő a döntés. A mintatervekkel az engedélyeztetés ideje is radikálisan rövidülhet. A terveket ráadásul – az előzetes elképzelések szerint – magas szakmai tudású, elismert építészek dolgozzák majd ki, úgy hogy azok „tájegységi karaktereket” hordozzanak. Ettől nyilván nem lesz néhány év alatt az épített környezet színvonala hazánkban is svájci vagy bajorországi színvonalú, de néhány évtized alatt lehet hatása.

Mi mindenesetre örülnénk, ha kevesebb épülne ezekből:

image.png

image_4.jpeg

image.jpeg

 

És több ezekből:

image_1.jpeg

image_2.jpeg

Közzétéve: 2015. november 06. Szerző: Hattori

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr188055318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása