Spíler

Na, most ki a náci, labancok?

Közzétéve: 2015. szeptember 28. Szerző: Edward Blake

Tartományi választásokat tartottak Felső-Ausztriában a hétvégén. Az eredmény: megduplázta táborát a radikális Szabadságpárt (FPÖ) és mindössze 6 százalékponttal maradt le a „győztes” Osztrák Néppárt mögött. Csak halkan tesszük fel a kérdést, hogy akkor most ki a náci?

Felső-Ausztriában tartományi választásokat tartottak a hétvégén. A hagyományosan jobboldali tartományban ugyan győzni tudott az Osztrák Néppárt, azonban több mint 10 százalékponttal kapott kevesebbet, mint az előző választáson. Faymann kancellár pártja nagyon hasonlóan járt, az osztrák szocik közel 7 százalékpontos mínuszban zártak, míg a zöldek stagnálnak. Nem úgy a Szabadságpárt, amely 15 százalékponttal kapott többet, mint 4 éve. Ennél is beszédesebb annak vizsgálata, hogy honnan is jöttek a radikálisok új szavazói. Ugyanis közel felük a Néppárttól evezett át, míg hatoduk pedig a szociáldemokratáktól. Az eredmények tükrében az is kijelenthető, hogy kizárólag Josef Pühringer tartományi miniszterelnök személyének köszönhető, hogy most nem vezethet a Szabadságpárt tartományt, de így sem kizárt, hogy a Néppárt koalíciót fog kötni a radikálisokkal.

diagram.jpg

Az eredmény azonban túlmutat önmagán, mivel megrengetheti az egész osztrák politikai életet. Nagyon úgy tűnik, hogy ha minden az eddigi mederben folyik tovább, akkor egész Ausztriában felborulhatnak a politikai erőviszonyok. Különösen akkor, ha jövő héten Bécsben győzni tudnak a radikálisok. A fővárosban ugyanis egyszámjegyű támogatottsággal bír a Néppárt, és fej-fej mellett állnak az Osztrák Szociáldemokraták és a Szabadságpárt. Nem kizárt, hogy Bécs elvesztése nemcsak Faymann kancellár székébe kerülhet, de a nagykoalíciót is szétzilálhatja.

Mindezek tükrében érdemes lenne, ha a labancok végiggondolnák bevándorláspoltikájukat. És bár látom magam előtt, ahogy Paul Lendvai és elvbarátai már pötyögik a holnapi Der Standardba, hogy Viktor Orban gyűlöletpolitikája átjutott a Lajtán túlra is, azért érdemes lenne elgondolkodni, hogy meddig működik még ez az ostoba nácizás. Mert nem kell galambjóslást kérni ahhoz, hogy világos legyen: nagyjából eddig.  És ha minden így megy tovább, akkor mindannyian mehetnek bele a Suppéba.

Közzétéve: 2015. szeptember 28. Szerző: Edward Blake

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr437848684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása