Spíler

3 eset a jobboldali médiadiktatúrából

Közzétéve: 2015. június 12. Szerző: Siimii

20110103urescimla5.jpg

Évek óta megy a nyálverés azért, mert a kormány „cenzúrázza a sajtót”, meg hogy „lábbal tiporja a szabadság hamujában egyre gyengébben pislákoló független újságírást”. Nézzünk 3 faszagányos példát a jobbos médiadiktatúra működésére.

A Népszabadság meghamisította saját szavazását

nol_pride_0611_1_2.png

A Vigyázó blog hatalmas találata, hogy a Népszabi simán meghamisította saját szavazását a melegfelvonulásról. Ezt ma Magyarországon minden gond nélkül meg lehet csinálni, méghozzá úgy, hogy naponta háromszor hivatkozik a lap a jobboldali médiadiktatúrára és a sajtószabadság hiányára. Ugye a sajtószabadság szerintük már 2010 végén megszűnt. Hiteles tájékoztatás? Ugyan már! A képen látható, hogy 78%-on volt azok aránya, akiket zavar a melegfelvonulás, míg kicsit több mint tizedüket nem. A nyomtatott lapban azonban nem csak a számokat hozták közelebb, hanem az eredményt magát is megfordították. A lap úgy hozta a szavazás végeredményét, hogy az olvasók 51%-át nem zavarja a melegparádé, míg 49%-ot igen. Persze a lap arra hivatkozik, hogy meghekkelték a voksolást. Az érvelés azért is gyenge lábakon áll, mivel a szavazás ennek ellenére tovább pörgött, azt nem vették le oldalukról, valamint semmilyen bizonyíték nem támasztja alá állításukat. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy a Népszabadságnak a saját olvasóikvéleménye ennyit nyom a latba. Kínos. 

Elhallgatott Medián kutatás

median.jpg

A másik jó sztori, hogy a Medián kutatását összesen 3 online portál vette át. Az ok, amiért elhallgatták a hírt, hogy a Fidesz 4%-ot erősödött az előző kutatáshoz képest, azaz több mint negyedmillió szavazóval több mondta magát fideszesnek. Ráadásul ezt még csak nem is egy kormányközeli intézet mérte, hanem egy vállaltan liberális műhely. Roppant kínos. Mondjuk a Medián is megéri a pénzét, hogy a Jobbik 1%-os erősödését emelte ki a kutatásából, míg a Fidesz 4 százalékos erősödését „stabilizálásként” interpretálták. Mindenesetre nekik szívük joga úgy kommentálni a saját kutatásukat, ahogy azt ők gondolják. Ezzel szemben az Ipsos kutatását, ami 1%-os Fidesz csökkenést mért, a hirkereso.hu szerint 21 helyen, és azzal a szöveggel hozták le, hogy „tovább zuhant a Fidesz”. Hiteles tájékoztatás.

Ha a Financial Times címlapján pozitív a Magyarország-összkép, akkor az a hazai sajtóban csak mínuszos hír lehet

A legszebb cenzúrázás azonban a Financial Timest érte. Ugyanis a brit lap általában véve elismerően mert írni a magyar gazdaságról és az orbáni modellről. A gazdasági lap címlapos írása tehát nem véletlenül nem ért meg még egy percről-percre hírt sem egyik liberális lapban sem. Se a 444, se az index, se az origo, se a Népszava nem hozta le. Nyilván a Financial Times nem olyan kiváló lap, mint a Süddeutsche Zeitung, aminek a Heller Ágnes-szintű cikkeit minden alkalommal a teljes ballib médiafroont hozza. Magyarországon sosem volt divatja a pozitív híreknek, de azért ez mégis csak túlzás. 

Nehéz erre mit mondani. No komment. 

Közzétéve: 2015. június 12. Szerző: Siimii

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr907536372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása