Spíler

Akkor még egyszer a bevándorlásról

Közzétéve: 2015. június 03. Szerző: Bárczi Benő

A képen a kölni dóm mecset látható

Pro és kontra megy a vita, hogy a bevándorlás témája fontos vita, vagy csak pótcselekvés. A magyar közéletre jellemző nagy társadalmi vita inkább kezd hasonlítani egy tinilányok közötti cicaharcra. Pedig a kérdésnek nagyon is komoly súlya van, csak ez ma alig látszik.

Emlékszünk még, hogy a komplett európai értelmiség hogy tapsikolt az arab tavasznak és a facebook-forradalmaknak? Hány ismerősünk cserélte le a profilképét líbiai zászlóra? Micsoda ujjongás ment, amikor elkapták Kadhafit? Majd utána milyen szépen lapítottak, amikor elkezdték robbantgatni a keresztény templomokat? Mert mi még emlékszünk rá. Az is látványos, hogy micsoda káosz uralkodik arrafelé. De nagyjából ugyan ez a forgatókönyv játszódott le Ukrajnában is, ami megint más tészta.

A káoszba fulladt demokrácia projektek elszenvedői azonban merőben újat húztak. Részükről köszönik szépen, de nem szeretnének a továbbiakban megszűnt országaikban maradni, vagy azokat újjáépíteni. Inkább összeszedik a kis vagyonukat és felkerekednek – általában a tengeren keresztül – egy jobb élet reményében. Ehhez gyönyörűen ágyaz meg a liberális média, amely kizárólag humanitárius szemmel nézi a kialakult helyzetet – arról megint csak méla kuss van, hogy milyen szerepet is játszottak ők abban, hogy idáig jutottunk. Azonban a humánum csak egy dolog, a politikai szempontok pedig kicsit sem érvényesülnek, jóllehet a most lejátszódó folyamatok évtizedekre határozzák meg Európa képét. A magyarországi helyzet annyiban különbözik ettől, hogy hozzánk túlnyomó részben ráadásul koszovóiak jöttek, akikre aztán tényleg nem lehet azt mondani, hogy politikai menekültek lennének. Éppen ezért rendkívül álságos azoknak a hangja, akik szívtelenségről beszélnek.

Több sajtótermék is foglalkozik azzal, hogy az egész bevándorlásos téma csak a kormány politikai húzása lenne. Azt írják, hogy a bevándorlók tömege úgyis elszálingózik szépen nyugat irányába, és nekünk csak azt kell megmutatni, hogy melyik út megyen Bécs felé. Na persze ez így szépen hangzik, csak a Heti Válasz és a többiek mindössze azt felejtik el, hogy mi van akkor, ha mondjuk a sógorok ezt szépen megelégelik? Nem tudom, hogy ők látták-e az osztrák tartományi választások eredményeit, de azokból világosan látszik, hogy jönnek fel a radikálisok, mint a talajvíz, akiknek a kedvenc témájuk a bevándorlás. Mi több egyik fő témájuk, hogy le kell jönni a Schengeni-rendszerről. Ha ez nem lenne elég, több nyugati országban is már ott van bekészítve a törvényjavaslat, miszerint szépen vissza kell küldeni a bevándorlókat abba az országba, ahol beléptek az EU-ba. Németországból eddig a visszaküldések aránya 40%-os.  És amikor eljön majd ez a pillanat, akkor már lehet, hogy késő lesz, ezért a vitát most kell megnyerni.

Szóval jó lenne kicsit messzebbre is tekinteni. A Budai-hegyekről úgyis elég jó a kilátás.

Közzétéve: 2015. június 03. Szerző: Bárczi Benő

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr327514838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása