Spíler

TOP 5 FIFA-botrány az elmúlt évekből – Sepp a mocsokban

Közzétéve: 2015. május 30. Szerző: OneTwoThree

 „Egyre gyorsabban, egyre többet, nem ismert semmi határt.” Így irányította Sepp Blatter 17 évig az egyik legfontosabb nemzetközi sportszervezetet.

5. Szuperluxus és elképesztő fizetések a FIFA-ban

A FIFA végrehajtó bizottságának 25 tagja úgy keresett fejenként évi 300 ezer dollárt, hogy ezen kívül gyakorlatilag szinte bármiért pótlékot és bónuszt kaptak, ha csináltak valamit. Ha például el kellett utazniuk valahova, akkor a FIFA a luxusszállodák és az első osztályú repülőjegy költsége mellett 500 dolláros napidíjat is adott a tagoknak. De érkeztek hírek igazi habzsi-dőzsiről is: a szállodákban és a FIFA-rendezvényeken elfogyasztott sok száz dolláros borokról és ételekről. Mindez azonban szerencsére nem ment az infrastrukturális beruházások rovására. A szponzori és reklámbevételekből bőven tellett a 255 millió dolláros új székházra.

4. A bűnben fogant elnökség

Joseph Blatter 1998-ban indult először a FIFA elnöki tisztjéért, de sajtóértesülések szerint már akkor is millió dolláros vesztegetésnek köszönhette a győzelmét. A távozó FIFA-elnök, Havelange, ugyanis nem szerette volna, hogy Blatter svéd riválisa győzzön, mert ő fényt deríthetett volna a korábbi ügyekre. Állítólag húsz darab 50 ezer dollár értékű ajándékot osztottak ki a szavazásra jogosultak között, azért, hogy Blatterre szavazzanak. 2002-ben Sepp már maga intézhette a vesztegetéseket. A szomáliai Farah Addo nyilvánosságra hozott beszámolója szerint őt és 18 társát fejenként 100 ezer dollárral próbálták megvesztegetni, és végül közülük csak Addo nem szavazott Blatterre. A katari Mohamed bin Hammam az 1998-as és 2002-es FIFA-elnökválasztáson még Blatter oldalán állt. 2011-ben viszont úgy döntött, hogy elindul ellene. Blatternek azonban megvoltak a maga eszközei arra, hogy visszalépésre kényszerítse korábbi szövetségesét. A FIFA etikai bizottsága vesztegetési ügyben indított eljárást bin Hammam ellen, majd végül ki is zárták a szervezetből. Blatter a negyedik ciklusát úgy kezdte meg, hogy kijelentette: nem indul ötödször. De utólag láthatjuk, hogy nem bontotta ki az igazság minden részletét.

3. A haiti segély

A 2010-es súlyos haiti földrengés idején a helyi futballszövetség pont értekezletet tartott Port-au-Prince-ben. A helyi szövetség elnöke, Yves Jean-Bart, megmenekült, de több tucat ember, például a válogatott kapitánya meghalt, amikor összeomlott az épület. Blatter hatalmas segélyt ígért Jean-Bartnak, de ennek végül csak töredéke érkezett meg Haitire. A Bloomberg Businessweek információi szerint a segélyből mintegy 230 ezer dollár teljesen eltűnt. A segély egy másik részéből pedig Blatter bizalmasa is bőven részesedett szállító és egyéb cégein keresztül. Az alattomos eszközökre jó példa, hogy mikor Jean-Bart a számlákat követelte, egy olyan is előkerült, mely szerint 30 ezer dollár az ő lánya tandíját fedezte, miközben Jean-Bart állítása szerint a lánya nem is járt abba az iskolába. A FIFA szerint még most is folyik a belső vizsgálat a haiti segély ügyében.

2. A kajmán-szigeteki pénzmosoda

A FIFA-ban zajló folyamatok megértéséhez azt mindenképp tudni kell, hogy ebben a szervezetben minden ország szavazata egyet ér, tehát San Marino szavazata például egyenértékű Oroszország voksával, ami igazán sajátos hatalomtechnikai eszközöket ad a sportszervezet vezetőinek kezébe. Elnöksége során Blatter is előszeretettel hagyatkozott szegényebb országokra és miniállamokra. Könnyű kiemelt támogatást adni nekik, miközben ez arányaiban nem jelent nagy többletköltségeket. A Pénzügyi Segítségnyújtási Program segítségével függőségi viszonyt alakítottak ki a FIFA és a tagországok jelentős része között. Évente százmilliókat juttatnak a nemzeti szövetségeknek, emiatt Sepp népszerűsége a szegényebb ázsiai, afrikai és dél-amerikai államokban kikezdhetetlen.

A FIFA 2002 óta például 2 millió dollárt adott a kajmán-szigeteki foci támogatására. Azon kívül azonban, hogy épült belőle egy székház az ottani szövetségnek, ennek nem sok eredményét láthatjuk. Az épület mellé építettek egy pályát is, de kiderült, hogy túl sós a talaj, ezért a gyepet műfűre kellett cserélni. A csapatuk 191. a világranglistán és még soha nem jutottak ki a világbajnokságra sem. Annak ellenére, hogy a csapatuk csak szőkőévente tud kiharcolni egy döntetlent, a Kajmán-szigeteki Futball Szövetség igazi nagyhatalom a FIFA-n belül. Például az ő soraikból került ki a FIFA korrupció ellen küzdő auditbizottságának vezetője is. Igaz, tavaly más ügyben meggyanúsították pénzmosással a kajmán-szigeteki hatóságok, így a FIFA is kénytelen volt felfüggeszteni. Most nem ásunk mélyebbre a kisországok futballszövetségeinek ügyeiben, de megjegyezzük, hogy lenne miből meríteni Óceánia szigeteitől Trinidadig.

1. Világbajnokság Oroszországban és Katarban

Az igazi lavina 2010-ben indult el azzal, hogy Oroszország 2018-ra, Katar pedig 2022-re megkapta a világbajnokság rendezési jogát. Különösen a katari döntés volt érthetetlen, mert sem sportszakmai, sem egyéb indokok nem támasztották alá. Adta magát a feltételezés, hogy a FIFA simán eladta nekik a rendezés jogát. A helyzet tisztázása érdekében 2012-ben maga Blatter jelentette be, hogy az amerikai ügyészt, Michael J. Garciát bízzák meg a tényfeltáró nyomozással. Az eljárás két évig tartott, az eredménye 200 ezer oldalnyi dokumentum. A nyomozás alapján készült jelentésről annyit lehet tudni, hogy megemlíti: nehéz megállapítani, hol húzódik a határ a lobbizás és tisztességtelen befolyásolás között, de egyes személyek biztosan nem a FIFA etikai szabályzatának megfelelően jártak el, ezért velük szemben etikai eljárás lefolytatása javasolt. A FIFA azonban semmibe vette a jelentést, és kijelentette, befejezettnek tekintik a vizsgálatot. Nos, úgy tűnik, nem mindenki tekinti lezártnak az ügyet.

Közzétéve: 2015. május 30. Szerző: OneTwoThree

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr617499712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása