Spíler

Így teszik tönkre az életed a valóságshow-k – 3. rész

Közzétéve: 2015. május 01. Szerző: Csillag Viragh

Nagy port kavart nemrég Éden Nóri és Éden Gábor szexuális zaklatásig fajuló jelenete, amit a TV2 gond nélkül levetített a valóságshow esti összefoglalójában, némi nézettségszám-növekedés reményében. Persze a csatorna vezetése később belső vizsgálatot indított az ügy körülményeinek feltárása érdekében, amit gyorsan le is zavartak. Mégis érezni némi álszenteskedést, hiszen nagyjából sejteni lehet, milyen feltételekkel lehet bekerülni egy show-ba. Utánanéztünk, mit is tartalmaznak a valóságshow-szerződések. Sajnos minden előfeltevésünk bebizonyosodott.

Lemondás az alapvető emberi jogokról

Elképesztő dolgokra derül fény például egy, az amerikai CBS csatornán futó, kiszivárgott Big Brother-szerződésből. A szerződés aláírásával a játékosok gyakorlatilag lemondanak szinte az összes alapvető emberi jogukról. Például:

  • A résztvevőket a szerződés szerint heti 750 dollár illeti meg, amíg a házban tartózkodnak, de a műsor készítői – saját döntésük alapján - további vigaszpénzt adhatnak az összes vagy csak néhány általuk kiválasztott szereplő számára. Ugye ez tudjuk, mit jelent? Minden bizonnyal azt, hogy azt a játékost illeti a nagyobb összeg, aki aktív szereplője a műsornak. Kérdés, hogy mi alapján mérik az aktivitást, és hogy a hazai műsorokban is van-e ilyen juttatás. Feltételezhető, hogy van.nevtelen.png
  • A játékosokat egyébként tesztelik szexuális úton történő betegségek ellen, de elfogadják annak kockázatát, hogy a vizsgálatok ellenére HIV, vagy egyéb szexuális úton terjedő betegsége lehet annak, akivel viszonyt folytatnak.
  • A szabálykönyvet a jelentkezéskor, majd a házba kerülésük esetén ismételten elolvassák. Furcsa kitétel azonban, hogy lehetőség van ezen szabályok megváltoztatására, módosítására vagy kiegészítésére a résztvevők előzetes értesítése nélkül. Vagyis a műsor készítői a szabályokat és a játékot bármikor megváltoztathatják.
  • Beleegyeznek, hogy a játék olyan fordulatokat tartalmazhat, amely „szorongást, feszélyezettséget, szégyenkezést, bosszúságot és/vagy megrázkódtatást, sokkot” okozhat
  • Ennek tudatában kijelentik, hogy nem tartják felelősnek a csatorna producereit „a szándékosan vagy gondatlanságból okozott becsmérlésért vagy érzelmi sérülésért”, és megértik, hogy „a saját vagy mások cselekedetei (…) köznevetség, megaláztatás vagy megbélyegzés tárgyává tehetik”. A műsor készítői természetesen mindezt a műsorban leadhatják.
  • A producerek emellett dönthetnek arról, hogy milyen személyes vagy családi vonatkozású információt osztanak meg a versenyzőkkel.
  • És a legdurvább szerződésrész, amelyre sajnos találtunk már példákat, az, hogy a készítők a játékosok halála esetére is bebiztosítják magukat. Vállalniuk kell ugyanis, hogy a műsor során sokszor egészségkárosodással járó tevékenységet folytatnak, amely sokszor halállal járhat, és mindezért csakis ők maguk felelősek.
  • Összességében a show-t készítő cég szinte totális kontrollt gyakorol a játékosok személyiségi jogai és emberi méltósága felett. Szerződésszegés esetén pedig irreálisan magas kártérítést követelnek a szereplőktől.

Az RTL szájkosarat húz a játékosokra

További kérdéseket vet fel, mire kötelezik a szerződést aláírókat a műsort követően. Egy másik, kiszivárgott RTL-szerződés szerint a résztvevőknek a show levetítését követő 3 hónapig minden sajtómegkeresést vissza kell utasítaniuk. Egy külön pontban az RTL azt kérte, hogy a játékosok hazudjanak, és ígérjenek visszahívást, ha egy újságíró érdeklődik, visszahívás helyett azonban jelenteniük kell a kérdező nevét a műsor készítőinek. Az RTL ezt a rendelkezést a tapasztalatlan tehetségekkel magyarázta, akiknek segítenek a sajtómunkában. Nekünk inkább szájkosárnak tűnik.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a jogilag és etikailag kifogásolható, rendkívül homályos és egyoldalú szerződés képes emberéleteket tönkretenni, miközben a szervezők kötelezettségeiről kevés szó esik. Ajánljuk ezt a bejegyzést azoknak, akik szerint „semmi olyan nem történik, amit akaratuk ellenére kellene megtenni”.

Az 1. részt itt, a 2.-at pedig itt tudod elolvasni

Közzétéve: 2015. május 01. Szerző: Csillag Viragh

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr507419934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása