Spíler

Halványulóban a spanyol kommunisták csillaga

Közzétéve: 2015. április 02. Szerző: Megagigatron

A szélsőbaloldali formációk európai lendülete megtörni látszik. A görög kommunista Sziriza a harcias retorika ellenére minden bizonnyal nem lesz képes áttörni a németek fiskális szigort megkövetelő európai védőrendszerét. Az európai szélsőbaloldal másik nagy reménysége, a spanyol Podemos pedig jóval a korábbi várakozások alatt teljesített a másfél héttel ezelőtt rendezett andalúziai tartományi választásokon.

A görög Szirizához hasonlóan a Podemos is a tradicionális politizálás és a megszorítások végét és a régi politikai osztály elűzését tűzte zászlajára. A másfél hete tartott andalúziai tartományi választásokat a Podemos sikerként is értékelhetné, hiszen az eddig ismeretlen párt a szavazatok 14,8%-át szerezte meg. Azonban ha jobban a felszín alá nézünk, akkor szereplésük inkább csalódásként értékelhető.

A Podemos ugyanis már hónapok óta mind országos, mind az andalúziai tartományi szinten az első helyen szerepelt a pártok közötti versenyben a mérések szerint. Támogatottságát pedig 22-30% közé tették a közvélemény-kutatók. Andalúziában a választásokat megelőzően is a Podemost mérték az elsőnek 22-23%-os támogatottsággal, igaz rendkívül szoros versenyben: az elemzők 22-18% közötti sávban várták a szocialistákat, a néppártot, és a másik új konzervatív-liberális formációt, a Ciudadanost is.

A választások ehhez képest a mainstream pártok sikerét hozta, akik bár visszaestek, a szocialisták így is 35,4%-ot, a néppárt pedig 26,7%-ot hozott el. A Podemos pedig csak harmadik lett. Az eredmény azért is kiábrándító a Podemos szempontjából, hiszen a formáció a kormánnyal elégedetlen, a politikából kiábrándult, fiatal, munkanélküli, szegény rétegekre támaszkodik. Andalúzia ugyanakkor – a turizmus ellenére is - az ország egyik legszegényebb régiója és itt a legmagasabb a munkanélküliség az országban: 36,8%-os értékkel. Tehát ha itt nem ért el áttörést a Podemos, akkor a gazdagabb északi, katalán és madridi régiókban se számíthat sokkal jobb eredményre.

Ami szintén fontos szempont, hogy az Andalúzia a lakosságszám szempontjából sem elhanyagolható, hiszen Spanyolország 18%-a, az ország lakosságának közel ötöde él a régióban, a választási részvétel pedig meglehetősen magas, közel 64%-kos volt. A választási eredmények tehát reprezentatívnak tekinthetőek.

Ha jobban megnézzük a helyi eredményeket szemmel látható, hogy a Podemos különösen a városokban és a leginkább munkanélküliséggel sújtott régiókban szerepelt jól, Cadizban például 29%, Sevillában 19%, Malagaban 18%-ot ért el. A párt az átlagosnál jobban szerepelt a cadizi, sevillai valamint az egyes granadai körzetekben, ahol több járásban 20% feletti eredményeket produkált. A tengerparti körzetekben átlagos eredményeket hozott, a többi vidéki régióban azonban a szocialisták és a néppártiak domináltak, a Podemos támogatottsága ott 10% körüli vagy az alatti szinten alakult.

Az elemzők szerint a két nagy párt (szocialisták és néppárt) továbbra is nagyon beágyazott helyi szinten, és ezért nagyot tudott mozgósítani a hajrában. Ez a képesség azonban hiányzik a Podemos esetében. A számokból látható, hogy a nagyobb városokban a Podemos képes volt szervezett kampány felépítésére, vidéken azonban nem rendelkezik pártaktivista hálózattal. A másik nagy akadály a Podemos esetében, hogy jelöltjeit nem ismerik és helyi irodák, pártaktivisták és kampány nélkül itt megint komoly versenyhátrányban van a többi párttal szemben. Ezt az is mutatja, hogy a Podemos legjobb eredményüket, a valóban magas 29%-ot a párt abban a Cadizban érték el, ahol a helyi szinten is ismert tartományi listavezetőjük indult. Ezek az okok magyarázzák a baloldali radikális párt vártnál rosszabb, míg a nagypártok vártnál jobb szereplését.

Elemzők szerint ugyanakkor nem csak a helyi beágyazottság hiánya az oka a Podemos rosszabb szereplésének. Annak megítélést negatívan befolyásolták széleskörű kapcsolatai a venezuelai kommunistákkal, amelyek a spanyol sajtóban nagy teret kaptak az elmúlt időszakban, valamint a Sziriza európai izolációja is, aki továbbra is képtelen az áttörésre. Ez a két ügy komolyan felveti a Podemos, a görög kommunistákhoz hasonló, populista ígéreteinek valóságtartalmát és megkérdőjelezi kormányzóképességüket.

Idén számos további választást fognak tartani Spanyolországban: Május 24-én mintegy 8 ezer önkormányzat választ helyi képviselőtestületet. Szeptember 27-én katalán regionális választást tartanak, legkésőbb decemberben pedig sor kerül a spanyol általános választásokra is. A Podemosnak nagyobb esélye lehet egy országos kampány során, azonban ahhoz a sikerhez rengeteg terepmunkára volna szüksége, és erre a következő időszak aligha lehet elégséges.

Közzétéve: 2015. április 02. Szerző: Megagigatron

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr1007330492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása