Spíler

Kicsiknek kuss a neve

Közzétéve: 2015. március 02. Szerző: Siimii

Múlt héten jelentette be az Európai Bizottság, hogy további két évet ad a franciáknak a költségvetésük rendbetételére. Bár Franciaországnak eredetileg már idén teljesítenie kellene a 3%-kos hiánycélt, erre mégis 2017-ig haladékot kapott. A hír nem különösebben volna érdekes, ha az elmúlt 5 év nem éppen Brüsszel folyamatos magyar-baszogatásáról szólt volna.

A magyaroknak nem járt az engedékenység

2010 óta a magyar gazdasági mozgásteret gyakorlatilag a Brüsszel által tűzzel-vassal követelt 3%-os hiánycél kötelező tartásának kényszere jelölte ki. 2010 júniusában Barroso világosan megmondta a magyar kormánynak: ha nem tartjuk a hiányt, akkor ugranak az uniós pénzek. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy a kormány választhatott az uniós pénzek elvesztése miatti gazdasági csőd vagy a további lakossági megszorításokkal járó szociális válságot követő gazdasági csőd között.

A magyar kormány mégis megtalálta a kiutat

A kormány Brüsszelnek csak részben engedett: megadta Brüsszel 3%-kát, de úgy, hogy közben a lakosságot csak kis – az egyes adók áthárításából fakadó - mértékben érintették a megnövelt, a multikra, bankokra és nagyszolgáltatókra kivetett adóbevételek. Hiába akarta a kormányt visszaterelni a görög útra az IMF és hiába zsarolta az EU az ágazati adók kivezetéséről, a kormány kellően makacs volt. Ezért persze Brüsszel ahol csak tudott rászállt Magyarországra: szinte az összes magyar egyensúlyjavító intézkedést kifogásolta. Évről-évre nagyítóval méricskélte a hiány teljesítését. Folyamatosan kötelezettség-szegési vagy éppen túlzott-deficit eljárással fenyegetett. És ha ez még nem lett volna elég, még uniós források megvonását is kilátásba helyezte.

A franciáknak jár az engedékenység

Az EB most viszont elintézi a francia esetet egy kis mosollyal, néhány kísérő jó tanács mellett. A döntést a Bizottság  azzal magyarázza engedékenységét, hogy tisztában van a gazdasági reformok elfogadásával járó nehézségekkel – mondta ezt az ugyancsak francia uniós gazdasági biztos Pierre Moscovici, aki nem mellesleg a most haladékot kapó szocialista francia kormány korábbi pénzügyminisztereként a francia gazdasági jelenlegi katasztrofális állapotáért nem kis mértékben felelős. Tulajdonképpen tehát Moscovici az Európai Bizottság bólintása mellett felmentette saját teljesítményét.

Kettős mérce

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy az EU nem kicsit mér kettős mércével, és míg a kis- és közepes országokban és különösen a jobboldali kormány által vezetett kis és közepes országban megtörli a lábát, addig a nagy tagállamokkal szemben nem mer és nem is akar fellépni. Franciaország az elmúlt években semmilyen kézzelfogható eredményt nem ért el a hiány leszorítása és a gazdaság beindítása érdekében. A gallokat most felmentik. Ezzel szemben Magyarországot, aki a hiányt 2011-óta tartja, a GDP pedig az első volt az EU-ban 2014-ben, a mai napig nyomás alatt tartja Brüsszel.

Azt a régi lemezt tedd fel

Amikor a franciaországi romák kitoloncolását Reding kifogásolta, Az Pierre Lellouche európai-ügyi államtitkár még 2010-ben az illegális romatelepek felszámolásakor kirobbant vitában leszögezte „így nem lehet egy nagy állammal beszélni".  Barroso előbb elhatárolódott biztosától, majd később Reding bocsánatot kért. A jelenlegi francia szocialista kormány pedig ugyanúgy felszámolja az illegális romatelepeket mint a korábban lenácizott jobboldali Sárközy-kormány. És miközben Franciaországból romákat zsuppolnak ki, zsidó polgárok élnek rettegésben, ország folyamatosan radikalizálódik, de mégis kit baszogatnak az EU-ban? Ja igen, Magyarországot. Brüsszelből havonta megy a szokásos mantra: szegregáció, antiszemitizmus és rasszizmus vádjával.

Nekem viszont ebből a kétszínű és képmutató magatartásból magyarként már kurvára elegem van. Mintahogy abból is, ahogy a baloldali honfitársaim az uniós szervekre, mint a független orákulumként tekintenek. Jó volna már végre látni, hogy az európai politika nem elvekről és értékekről hanem erőről, érdekekről és hatalomról szól. Az elvek és az érték csak az a máz, amivel leöntve mindezeket az érdekeket érvényesítik. Azért nem kéne mindent benyalni!

 

 

Közzétéve: 2015. március 02. Szerző: Siimii

A bejegyzés trackback címe:

https://spiler.blog.hu/api/trackback/id/tr777234311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólások

komment hozzászólás
süti beállítások módosítása